USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yapay zeka ile binlerce salname zamanı buluşturan plan başkentte tanıtıldı

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Ankara Üniversitesinin iş donanmasında yürütülecek ve başlı yazılmış tabletlerin 3 boyutlu taranarak yapay zeka ile okunmasını havi projenin tanıtımı, başkentte yapıldı.

Yapay zeka ile binlerce salname zamanı buluşturan plan başkentte tanıtıldı
28-12-2021 21:14
Ankara

"Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ndeki Çivi Yazılı Tabletlerin 3 Boyutlu Olarak Taranması ve Boğazköy Tabletlerinin Yapay Zeka Tarafından Okunması Projesi"nin lansman ve imza töreni, Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde düzenlendi.

Törende mütekellim Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Anadolu'nun, zamanı ve kültürel yaratıklar açısından dünyanın en ensesi kalın mekanlarından birlikte bariz iklim müzesi bulunduğunu anlatım etti.

Anadolu'da mevcut ensesi kalın firez varlığını ortaya çıkarmak, arkalamak ve doğacak nesillere aktarma etmek düşüncesince Bakanlık yerine cansiperane, şişman birlikte vebal duygusuyla kesintisiz çalıştıklarını tamlayan Alpaslan, şunları kaydetti:

"Elde ettiğimiz varlığımızın, ülkemizin ve milletimizin ateşçi düşüncesince dünyaya sunulması ve korunması düşüncesince de çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Bu çerçevede ehemmiyetli birlikte kültürel varlığımız bulunan başlı yazılarını, elan çelimli birlikte şekilde, elan aceleci birlikte biçimde insanlığın hizmetine sunulabilmesi düşüncesince uygulayım bilimi ile buluşturduğumuz bu giranbaha çalışmayı, Ankara Üniversitemizin çelimli destekleri, Bilimi Geliştirme ve Destekleme Derneğimizin de plan koordinatörlüğünde bu emek harcamayı imzalayacağımız protokolle başlatmış olacağız."

Ankara Üniversitesi ile dayanıklı baş döndürücü bölgede icraat yürüttüklerini kail Alpaslan, başlı yazılarının dünyada baş döndürücü ehemmiyetli birlikte kültürel değere erbap olduğunu, gayrisıhhi milyondan birlikte tomar eserin dünyada, 120 bine yakınının da Türkiye'de bulunduğunu belirtti.

"İnsanlığımızın hizmetine sunmuş olacağız"

Alpaslan, şu biçimde konuştu:

"Boğazköy ve Kültepe'de elde ettiğimiz bu başlı yazılarını, özellikle Arkeoloji Müzemizde, Anadolu Medeniyetleri Müzemizde ve Çorum Müzemizde sergilemekteyiz. Bu eserlerin ortamında bulundukları özellikle Hitit Uygarlığı edinmek üzere, bu topraklarda yaşamış, onların yazıyla ortaya koydukları günümüze genişliğinde vasıl bu medeniyetin ipuçlarını, bu medeniyetin elbette birlikte ölçüde olduğu, elbette yaşadıkları, politik ilişkilerinden eğitimine, kazançlı yaşamdan içtimai yaşama genişliğinde herhangi birlikte ayrışık ilişkilerini baş döndürücü elan aceleci birlikte zamanda, baş döndürücü elan ilmî ölçüt ve uygulayım bilimi ile buluşturarak bu düzentileme kararında bu uygarlığa kazanmış olacağız."

Bu çalışmanın, Türkiye'de ve ihtimal de dünyada fena bu çapta meydana getirilen önceki düzentileme olduğuna ayraç fail Alpaslan, bunun akıbet evre önemli, giranbaha ve dünyaya sağlam olabilecek birlikte düzentileme bulunduğunu vurguladı.

Alpaslan, medeniyete bağlı detayları hem firez varlığı bununla beraber doğacak nesillere elan akıllıcasına ve elan ilmî kriterlere akıllıca iblağ açısından bu emek harcamayı akıbet evre ehemmiyetli bulduğunu anlatım ederek, "Bu çerçevede nezaret olarak, bu şişman çalışmayla, firez ve tarihle teknolojiyi ve bilimi birlikte nevi iç içe geçirmiş, buluşturmuş ve bunu insanlığımızın hizmetine sunmuş olacağız." dedi.

"Teknolojik izler de binlerce sene sonrasının evveliyatına akacak"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da projeye ilişkin, "Ankara Üniversitesi yerine bizim yapay zeka ile binlerce sene öncesinden mevrut zamanı buluşturma projemiz." ifadesini kullandı.

Bundan akıbet evre şişman birlikte haysiyet ve alım çalım duyduklarını dile getiren Ünüvar, şu biçimde bitmeme etti:

"Belki binlerce sene öncesinden arkeologların kazıyarak, binbir zahmetle kazıyarak bulmuş olduğu eserleri seyrederek ihtimal o devir neler yaşandığını bileceğiz lakin bin sene sonradan hoppadak biz, ortamında yaşadığımız mekansal yahut atmosferi yansıtmayacağız, bizim bıraktığımız teknolojik izler de binlerce sene sonrasının evveliyatına akacak. Bu yapay zeka programlarıyla hepimiz baş döndürücü elan güzel birlikte biçimde hem geçmişi kavrama bununla beraber geleceğe aşama atma vaziyetini da muammer olacağız."

Törene, emektar saylav ve Proje Koordinatörü Şevket Bülent Yahnici, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Gökhan Yazgı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yahya Coşkun, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ile bilgi müşterilerini katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler