USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Yalova'da oluşturulan 11 karye dirim merkezi civar halkının adeta "ikinci evi" oldu

Milli Eğitim Bakanlığının başlatmış olduğu plan çerçevesinde Yalova'da 11 yerleşme dalında emektar ekol binaları yenilerek oluşturulan karye dirim merkezleri, gençliğinde alamadığı eğitimlerle ilgilendiren kurs değerlendirmek talip yaşlıların adeta "ikinci evi" oldu.

Yalova'da oluşturulan 11 karye dirim merkezi civar halkının adeta
13-12-2022 13:10
Yalova

Altınova ilçesindeki Fevziye Köyü Yaşam Merkezi'nde civar halkının talebi doğrultusunda fotoğraf ve Kur'an-ı Kerim, Çınarcık ilçesi Şenköy Köy Yaşam Merkezi'nde ise dikiş, nakış, örgü, ahşap yakma üzere el sanatları ile halı ve sergi kursları başlatıldı.

Merkez ve ilçelerde 43 köyü mevcut Yalova'da oluşturulan kurslara civar halkı nazarıitibar gösterdi. Kursların çeşitlendirilmesi ve merkezin fonksiyonlarının artırılması hedefleniyor.

Altınova Kaymakamı Regaip Ahmet Özyiğit, AA muhabirine, nüfusu 30 bini aşan ilçeye ilişkin köylerden Fevziye'deki nötr ekol binasını dirim merkezi düşüncesince akıllıca gördüklerini söyledi.

Fevziye'nin huruç vermeden geçmiş yer köylerin merkezi yerinde bulunduğunu tamlayan Özyiğit, "Biz de burayı tarz yerine bildirme ettik. Diğer köylerin kusursuz ılımlı noktasında. İnsanlarımıza buradan görev edeceğiz. Burada hem hanımlarımıza hem çocuklarımıza bununla birlikte yaşlılarımıza istedikleri değme muhtelif kursu, eğitimi hasretmek niyetindeyiz." dedi.

Kur'an-ı Kerim ve fotoğraf kurslarına 15'er bireyin katıldığını dile getiren Özyiğit, bebek dubara salonu da mevcut merkezde güreş eğitimi vermeyi, bu binayı taziyelerde, muhtelif etkinliklerde kullanmayı planladıklarını anlatım etti.

"92 yaşındaki Alaattin amcamızın gözlerinin içi parlıyor"

İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe ise bu merkezlerde karye ve semt halkının eğitim, sosyal, kültürel ihtiyaçlarının karşılanmasının hedeflediğini söyledi.

Yalova'daki 11 merkezden çoğunda anne sınıfları ve beşinci sınıf öğrencilerinin terbiye öğretime bitmeme ettiğini özetleyen Akmeşe, şu detayları verdi:

"Kursiyerler kadınlarla görüştüğümüz devir onların gözlerinin içerisindeki memnuniyeti gördük ve bu, bizlere Bakanlığımızın projesinin ne derece yerinde ve iyi müşterek plan bulunduğunu gene göstermiş oldu. Biz de yaptığımız bu işten ekolojik dünya oldukça bahtiyar olduk. Burada 92 yaşındaki Alaattin amcamızla tanıştık ve halen gözlerinin içi parlıyor. 'Eğitim, eğitim' niteleyerek müşterek geçinme tutunma gayreti var. Burada bizim değme yaştan kişiye dokunuyor olabilmemiz bu meydana getirilen işin ne derece manalı bulunduğunu bizlere müşterek kez demin gösteriyor."

Muhtarı Necmi Yüksel, merkezin köylerinde kurulmasından ekolojik dünya baş döndürücü bahtiyar olduklarını dile getirdi.

Kursiyerler memnun

Resim kursuna eklenen ve ahşap el işi asar de karşılayıcı 92 yaşındaki Alaattin Yıldırım Köksal, Karayolları Genel Müdürlüğü içerisinde senelerce çalıştığını belirtti.

Resim çizdiğini, hikâye ve koşma yazarak kendini geliştirmeye çalıştığını kaydeden Köksal, "Ben karye çocuğuyum. O bakımdan baş döndürücü mutluyum. Halk eğitimde bu kursu görür görmez balıklama daldım. Şu anda da dünyanın en bahtiyar insanı oldum." ifadesini kullandı.

Kur'an okumayı öğrenen 61 yaşındaki Gülten Kaya, merkezin kurulmasında alın teri dökenlere teşekkürname etti.

Böyle müşterek merkeze ihtiyaçlarının bulunduğunu özetleyen Kaya, "Bizim de baş döndürücü eksiklerimiz var. Biz gene de müşterek şeyler öğrenmeye çalışıyoruz. Benim düşüncesince Kur'an-ı Kerim'i bellemek müşterek hayaldi. Küçükken okuyordum ancak deminden demin da ilerletiyorum. Hocamız bilmediklerimi öğretiyor." dedi.

62 yaşındaki Hafize Gökçe de Kur'an okumayı çocukluğunda öğrenemediğine değinerek, "Kur'an'ı koltuklarının altında taşıyanları gördüğümde kıskanıyordum. Şimdi Allah'a baş döndürücü şükür ego de Kur'an okuyabiliyorum. Kimin emeği geçtiyse her kişiye baş döndürücü teşekkürname ediyorum, Allah razı olsun." niteleyerek konuştu.

Gökçe ile ayrımsız yaşlarındaki Emine Yüksel ise Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine projeden ekolojik dünya teşekkürname etti.

Kurstan duyduğu memnuniyeti anlatım fail Yüksel, şunları kaydetti:

"İnanın buraya gelirken yaşadığımız heyecan, ilkokula başladığımız coşku gibi. O derece mutluyuz ki anlatamam. İnşallah bu kurslar bitmeme eder. Biz bu yaşta buraya gelebiliyorsak ne bahtiyar bize. Allah razı olsun burayı bizlere hizmete açanlardan. Sabah kalkıyoruz, değme işlerimizi buraya gereğince ayarlıyoruz. Değişik kurslara da kullanmak istiyoruz zira öğrenmeye ihtiyacımız var. Çocuklarımız evliliğe ilk adımını attı gitti, bundan sonradan yalnızız. Yapacak müşterek şeyimiz yok. Burası bizim düşüncesince müşterek nimet. Gerçekten eğitimin yaşı yok. O derece beğeniyle geliyoruz ki anlatamam. Şuraya gelebilmek düşüncesince bir aşırı şeyi bırakıyoruz. Bir ay beli kursa geleli. Ben biricik tük okuyordum. Şu anda inşallah yanlışım baş döndürücü az. 'Bu yaştan sonradan acep yapabilir miyiz, öğrenebilir miyiz?' niteleyerek düşündük ancak demin bizlerde iş varmış, yapabiliyormuşuz."

Köylü hanımlar el sanatları kursundan öğrendikleriyle dünyalık da kazanıyor

Şenköy Köy Yaşam Merkezi'nde oluşturulan el sanatları kursuna katılarak familya ekonomik durumuna yardım sağlayıcı 16 hanımdan 68 yaşındaki Şehriye Serencam, bu tarz yardımıyla baş döndürücü iyi sayaç geçirdiğini söyledi.

Merkezin açılmasından ekolojik dünya baş döndürücü bahtiyar olduklarını anlatım fail Serencam, kursta hüzünlerini unuttuğunu belirtti.

Nakış kursuna mevrut Saliha Öztürk ise şu ifadeleri kullandı:

"Bu binayı debboy yerine kullanıyorlardı. Şimdi baş döndürücü iyi oldu. Allah razı olsun açanlardan, punt olanlardan. Biz terzilik dantel kursu açılmasını baş döndürücü istiyorduk. Bizim düşüncesince değişik müşterek yer oldu. Biz müşterek araya gelip iyi müşterek müstevi oluşturuyoruz. Evden uzakta rahatlama oluyoruz. Çok memnunuz."

Köy sakinlerinden Havva Uzan da merkezdeki kurslarda ruhsal gerilim attıklarını, öğrendikleri el sanatlarından dünyalık kazandıklarını dile getirdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler