USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Veteriner doktor adayları sanal cerrahi eğitimiyle mesleksel deneme kazanıyor

Ankara Üniversitesi (AÜ) Veteriner Fakültesi öğrencileri, Sanal Gerçeklik Laboratuvarı'ndaki Cerrahi Öncesi Uygulamalar ile Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları modülleri ile kılgılı eğitimlerle mesleğe hâlâ deneyimli hazırlanma olanağı buluyor.

Veteriner doktor adayları sanal cerrahi eğitimiyle mesleksel deneme kazanıyor
27-07-2022 12:06
Ankara

AÜ Veteriner Fakültesi ve Cerebrum Tech'in iş birliğiyle öğrencilerin kuramsal eğitimlerini doğrulamak üzere gücük ay ayında kurulan Sanal Gerçeklik Laboratuvarı, evvel evrede "arıcılık" eğitiminde öğrencilere ve ilgililere görev verdi.

Bugüne derece arıcılıkta 275 öğrencinin terbiye almış olduğu laboratuvarda, demin de Cerrahi Öncesi Uygulamalar ile Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları modülleriyle kullanışlı terbiye veriliyor.

AÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ender Yarsan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, sanal gerçeklik, metaverse ve sayısal teknolojilerin hepsi dünyada ve Türkiye'de aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

Bu teknolojilerin başta terbiye müfredatında ve çalışmalarda behemehâl kullanılması icap ettiğini tamlayan Yarsan, "Biz bu düşünceden hareketle bu senenin gücük ay ayında Sanal Gerçeklik Laboratuvarı'nı fakültemizde açtık. Laboratuvar, millî ve arsıulusal kurda baytar fakülteleri içinde birlikte ilk. Bu laboratuvar içerisinde, arıcılık eğitimi, efsanevi hizmetçi ve cerrahi parça biçiminde 3 modülü yaşama geçirdik. Şu an hem efsanevi hizmetçi bununla beraber cerrahi icraat kısmı çalışkan kullanılıyor." niteleyerek konuştu.

"Eğitimin standardını artırmayı hedefliyoruz "

Projeyi tay tay arabası AÜ Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Sedat Sevin de, Sanal Gerçeklik Laboratuvarı ile baytar doktorculuk dalında eğitimin standardını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

Fakültelerde başta cerrahi bölümde yaşanmış bulunan en şişman handikabın pratikte efsanevi yetersizliği olduğuna bağ çekici Sevin, şu halde bitmeme etti:

"Üniversitemizde kuramsal eğitimin peşi sıra sunulan sanal gerçeklik eğitimiyle öğrencilerimizi hazırlamış oluyoruz. Eğitim 30 zaman sürüyor. Gözlüğü çıkarıp taktığınızda yahut programı baştan açtığınızda hayvana baştan dahil edebiliyorsunuz, efsanevi ölmüyor ve esasen dahil şansı bulabiliyorsunuz. Öğrenciler ameliyatlarda geçer not cerrahi malzemeleri de birlikte tane on paralık aşinalık fırsatı buluyor, bu da şişman birlikte avantaj. Türkiye genelinde baytar fakültelerindeki mektepli sayısında artma var. Böyle olunca pratikte eksilme meydana gelebiliyor. Sanal Gerçeklik Laboratuvarı bu açığı kapatabilmek düşüncesince aşırı işe yarayacak."

Sevin, uygulamanın hem zat medrese öğrencilerine hem öbür üniversitelerden mevrut öğrencilere bununla beraber bu bölgeye bağ duyan meslektaşlarına müteveccih bulunduğunu belirterek, tahsile dışardan katılacakların dekanlığa müsaade yazısıyla başvurma ettikten sonraları laboratuvarın uygunluğuna layıkıyla eğitimlere katılabileceğini söyledi.

"Hayata geçirdiğimiz modül, öğrencilerin eğitimi açısından şişman birlikte ehemmiyet bildirme ediyor"

Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Modülünü tanıtıcı AÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Çalık ise insanoğlu denli hayvanların da beslenmesinin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu söyledi.

İnsanlarda tanıdık rahatsızlıkların şişman kısmının hayvanlardan sabık zoonotik emraz olduğuna ayraç fail Çalık, "Bu noktada ehemmiyetli bulunan hayvanların dimdik halde beslenmesi ve yaşamlarını bitmeme ettirmesi. Bu noktada yaşama geçirdiğimiz Hayvan Besleme ve Yemler Modülü, öğrencilerin eğitimi açısından şişman birlikte ehemmiyet bildirme ediyor." niteleyerek konuştu.

Hayvan Besleme Modülü'nün evvel bölümünde, en önce öğrencilere efsanevi beslemede münteşir yerine geçer not 25'ten birlikte tomar düzen idmansız maddesinin tanıtıldığını tabir fail Çalık, bu düzen idmansız maddelerinin gıda bileşenlerini kullanışlı yerine öğrencilere aktardıklarını dile getirdi.

Modülün ikinci kısmı bulunan hayvanların günce tükettiği düzen karışımlarının hazırlanmasıyla ilgilendiren "rasyon formülasyon" bölümünde ise öğrencilerin evvel modülde öğrendiği düzen idmansız maddelerinden belli birlikte kokteyl hazırlayarak, hayvanların dirim ve mahsul gereksinimlerini karşılayacak formülasyon gerçekleştirmelerini istediklerini özetleyen Çalık, öğrencilerin beslenmeye ilişkin şekillenen birtakımı metabolik rahatsızlıkları da kullanışlı görebildiğini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler