USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Van'ın arıcı hanımları 'Çiftçi Okulu'nda yetişiyor

Yüksek rakımlı yaylaları ve ensesi kalın florasıyla arıcılığın ehemmiyetli merkezlerinden Van'da oluşturulan "Uygulamalı Çiftçi Okulu"na dahil olan kadınlar, bal üretiminin inceliklerini öğrenerek cümle sahibi oluyor.

Van'ın arıcı hanımları 'Çiftçi Okulu'nda yetişiyor
21-10-2021 12:06
Van

Avrupa Birliğinin finans, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) bilirkişi desteği ile Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş donanmasında yaşama geçirilen Uygulamalı Çiftçi Okulu Projesi bitmeme ediyor.

Proje kapsamında, avrat istihdamının artırılması ve arıcılığın geliştirilmesi şartıyla Van'ın Gevaş ilçesinde oluşturulan Uygulamalı Çiftçi Okulu'nda avrat arıcılar yetiştiriliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görevlileri çeşidinden arıcılığın yapılabildiği bölgelerde kılgısal maruz eğitimlere eklenmiş bulunan kadınlar, "arı sütü üretimi, anne arı yetiştiriciliği, bal üretiminin incelikleri ve balın hıfız koşulları" hikayelerinde bilgilendiriliyor.

6 maaş eğitimin arkası sıra şehadetname takanak bulunan kadınlara, kapçık satın kabul etme ve ürettikleri balı satabilecekleri ortak birleşke ihdas dair da dayanak noktası verilecek.

"Gevaş'ta 25 hanımı arıcık dair bilgilendiriyoruz"

Proje Koordinatörü Bünyamin Hakan, AA muhabirine, Van'ın gıda, ekincilik ve hayvancılık anlamında ehemmiyetli ortak şehir bulunduğunu söyledi.

Kadınlara değme bölgede eğitimler vererek üretimde uydurma sahibi olmalarını sağlamaya çalıştıklarını tamlayan Hakan, şunları kaydetti:

"Uygulamalı Çiftçi Okulları duvarsız okullardır. Eğitimlerimizi bahçelerde, tarlalarda ve ahırlarda kılgısal adına veriyoruz. Arıcığın geliştirilmesi ve hanımefendilerin bu bölgede istihdam edilmesini hedefliyoruz. Proje kapsamında Gevaş'ta 25 hanımı arıcılık dair bilgilendiriyoruz. Eğitimlerin başlangıcında kursiyerlerimize 5'er arı kovanı dağıttık. Kadınların üretime yardım sağlayacaklarına inanıyoruz. Kursta muktezi bilgelik ve donanıma birleşme olanağı buluyorlar. Eğitimlerin böylece birleşke kuracağız. Kadınlar, ürettikleri balı henüz birinci sınıf biçimde piyasaya sunabilecek. Meslek sahibi olup, mal kazanarak ailelerini geçindirecekler."

"Kendi işimi ihdas tamir etmek istiyorum"

Kursiyer Rümeysa Şeker ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden 2018 senesinde yetkilendirilmiş olduğunu, özlük işini ihdas tamir etmek düşüncesince "Uygulamalı Çiftçi Okulu" kursuna katıldığını belirtti.

Kadınların mevki çeşidinden desteklenmesinin ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Şeker, şu biçimde konuştu:

"Devletin sağlamış olduğu destekle özlük işimi ihdas tamir etmek istiyorum. Arıcılıkta, maruz mesai de tahsil edilen ürün de baş döndürücü güzel. Bala güvenilmez arzu var. Bu nedenden arıcılığa kazanılmak istedik. Coğrafi konumumuz arıcılığa baş döndürücü elverişli. Van'da bal üretimi baş döndürücü fazla, marketing piyasası baş döndürücü geniş. Üreteceğimiz balı ağırlık çekmeden satabiliriz. İyi ortak iş piyasası yeğleme ettiğimi düşünüyorum."

Uzun süredir tarımla ilgilendiğini tamlayan kursiyerlerden Aycan Bayezid, şeker hastalığı hastalığı pancarı ve fasulye üretimi yaptığını anlattı.

Bundan sonraları arıcılıkla alakadar peyda kılmak istediğini dile getiren Bayezid, "Bize arıcılıkla ait bilgiler veriliyor. 5 arı kovanı aldım. Kadınlar bundan sonraları üretecekler. Ekonomide uydurma sahibi peyda kılmak istiyoruz. Emeğimizin karşılığını aldıkça henüz baş döndürücü çalışmak, henüz baş döndürücü çıkar istihsal kılmak istiyoruz." dedi.

"Bal üretiminde henüz baş döndürücü avrat eli göreceğiz"

İlçeye ilişkin İkizler Mahallesi'nde arıcılık karşıcı Songül Güleç de katışıksız ve sade bal üretimi yaptıklarını aktardı.

Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleriyle arıcılık gerçekleştirmek talip hanımlara tecrübelerini anlattığını anlatım fail Güleç, "Arıcılık güç ortak meslek. Kadınların bunu yapacağına inanıyorum. Şu an 25 avrat arıcılık gerçekleştirmek istiyor. Uzun senelerdir arıcılıkla ilgileniyorum. Kadınları da bu işe heveslendirme ettim. Sayılarını çoğaltarak uzvi bal üretimi yapmayı hedefliyoruz. Bal üretiminde bundan sonraları henüz baş döndürücü avrat eli göreceğiz." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler