USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Van'ın arıcı hanımları 'Çiftçi Okulu'nda yetişiyor

Yüksek rakımlı yaylaları ve ensesi kalın florasıyla arıcılığın ehemmiyetli merkezlerinden Van'da oluşturulan "Uygulamalı Çiftçi Okulu"na eklenmiş olan kadınlar, bal üretiminin inceliklerini öğrenerek sistem sahibi oluyor.

Van'ın arıcı hanımları 'Çiftçi Okulu'nda yetişiyor
21-10-2021 12:06
Van

Avrupa Birliğinin finans, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) bilirkişi yardımıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş donanmasında yaşama geçirilen Uygulamalı Çiftçi Okulu Projesi bitmeme ediyor.

Proje kapsamında, avrat istihdamının artırılması ve arıcılığın geliştirilmesi şartıyla Van'ın Gevaş ilçesinde oluşturulan Uygulamalı Çiftçi Okulu'nda avrat arıcılar yetiştiriliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü görevlileri kabilinden arıcılığın yapılabildiği bölgelerde kılgılı sunulan eğitimlere eklenmiş bulunan kadınlar, "arı sütü üretimi, anne arı yetiştiriciliği, bal üretiminin incelikleri ve balın hıfız koşulları" hikayelerinde bilgilendiriliyor.

6 maaş eğitimin arkası sıra şehadetname ilişki bulunan kadınlara, kapçık satın kabul etme ve ürettikleri balı satabilecekleri birlikte birleşke ihdas dair da dayanak noktası verilecek.

"Gevaş'ta 25 hanımı arıcık dair bilgilendiriyoruz"

Proje Koordinatörü Bünyamin Hakan, AA muhabirine, Van'ın gıda, ekincilik ve hayvancılık anlamında ehemmiyetli birlikte şehir bulunduğunu söyledi.

Kadınlara gelişigüzel bölgede eğitimler vererek üretimde uydurma sahibi olmalarını sağlamaya çalıştıklarını tamlayan Hakan, şunları kaydetti:

"Uygulamalı Çiftçi Okulları duvarsız okullardır. Eğitimlerimizi bahçelerde, tarlalarda ve ahırlarda kılgılı namına veriyoruz. Arıcığın geliştirilmesi ve bayanların bu bölgede istihdam edilmesini hedefliyoruz. Proje kapsamında Gevaş'ta 25 hanımı arıcılık dair bilgilendiriyoruz. Eğitimlerin başlangıcında kursiyerlerimize 5'er arı kovanı dağıttık. Kadınların üretime yardım sağlayacaklarına inanıyoruz. Kursta muktezi bilgelik ve donanıma iltisak olanağı buluyorlar. Eğitimlerin böylecene birleşke kuracağız. Kadınlar, ürettikleri balı şimdi nitelikli biçimde piyasaya sunabilecek. Meslek sahibi olup, servet kazanarak ailelerini geçindirecekler."

"Kendi işimi ihdas onarmak istiyorum"

Kursiyer Rümeysa Şeker ise Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü'nden 2018 senesinde izinli olduğunu, zat işini ihdas onarmak düşüncesince "Uygulamalı Çiftçi Okulu" kursuna katıldığını belirtti.

Kadınların talih kabilinden desteklenmesinin ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Şeker, şöyleki konuştu:

"Devletin sağlamış olduğu destekle zat işimi ihdas onarmak istiyorum. Arıcılıkta, sunulan himmet de tahsil edilen mahsul de aşırı güzel. Bala emniyetsiz istem var. Bu nedenden dolayı arıcılığa kalkmak istedik. Coğrafi konumumuz arıcılığa aşırı elverişli. Van'da bal üretimi aşırı fazla, marketing piyasası aşırı geniş. Üreteceğimiz balı külfet çekmeden satabiliriz. İyi birlikte iş piyasası yeğleme ettiğimi düşünüyorum."

Uzun süredir tarımla ilgilendiğini tamlayan kursiyerlerden Aycan Bayezid, diyabet hastalığı pancarı ve fasulye üretimi yaptığını anlattı.

Bundan sonradan arıcılıkla alakadar kazanmak istediğini dile getiren Bayezid, "Bize arıcılıkla ilgilendiren bilgiler veriliyor. 5 arı kovanı aldım. Kadınlar bundan böyle üretecekler. Ekonomide uydurma sahibi kazanmak istiyoruz. Emeğimizin karşılığını aldıkça şimdi aşırı çalışmak, şimdi aşırı çıkar almak istiyoruz." dedi.

"Bal üretiminde şimdi aşırı avrat eli göreceğiz"

İlçeye ilişkin İkizler Mahallesi'nde arıcılık karşılayıcı Songül Güleç de katışıksız ve sade bal üretimi yaptıklarını aktardı.

Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleriyle arıcılık gerçekleştirmek talip hanımlara tecrübelerini anlattığını tabir fail Güleç, "Arıcılık çetince birlikte meslek. Kadınların bunu yapacağına inanıyorum. Şu an 25 avrat arıcılık gerçekleştirmek istiyor. Uzun senelerdir arıcılıkla ilgileniyorum. Kadınları da bu işe heveslendirme ettim. Sayılarını çoğaltarak uzvi bal üretimi yapmayı hedefliyoruz. Bal üretiminde bundan sonradan şimdi aşırı avrat eli göreceğiz." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler