USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Vahşi doğadan polat teller arkasına: Afrika'nın köle aslanları

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde kapatılmaları düşüncesince icraat ölçülü kesinleşmemiş "tutsak aslan" endüstrisi, ticari emellere kurban revan bu yırtıcıların hüzünlü hikayelerini barındırıyor.

Vahşi doğadan polat teller arkasına: Afrika'nın köle aslanları
05-11-2022 16:59
Johannesburg

Afrika'da en şişman aslan nüfusuna ev sahipliği karşılayıcı ülkelerden Güney Afrika'da, hükümetin verilerine uyarınca ülkede 310 tesiste, 7 bin 800 esir aslan bulunuyor. Bazı öbür tahminlere uyarınca ise bu aynı 12 bin kendisine belirtiliyor.

Hayvanlara Karşı Zulmü Önleme Ulusal Dernekleri Konseyi (NSPCA) verilerine göre, Güney Afrika tabiatında ise kısaca 3 bin 940 yabani aslan yaşıyor. Buna göre, aslanlarıyla ünlü Güney Afrika'da 2022 bakımından az daha değme 3 aslandan 2'si "tutsak aslan" durumunda.

Çiftlik ve benzeşim tesislerde doğan yavrular, ticari amaçlarla boyunduruk koşulları altında büyütülüyor ve ölene genişliğinde bu tesislerde turistlere sergileme ediliyor. Bölgeye safari hazırlamaya mevrut turistler ek ücretlerle süt kuzusu aslanları sevip, olgunlaşmış aslanlar eşliğinde gidiş yapabiliyor. Aslan avcılığı da esir aslan endüstrisinin ehemmiyetli birlikte kolunu oluşturuyor.

"Tutsak aslan avı" yasal

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde esir aslan avcılığı, hususi izne editör peyda buyurmak koşuluyla yasalı statüde bulunuyor. Hükümet, bu mevzuda hararetli düzen teftiş ve kota uyguluyor.

"Humane Society International" isminde arsıulusal efsanevi hakları kuruluşunun Şubat 2022 günlü tutanağına göre, Güney Afrika, kıtada aslan avcılığının gezinsel merkezi konumunda bulunuyor.

Buna göre, Güney Afrika'da 2014-2018 çağında eller çeşidinden 4 bin 176 aslan avlandı, bunların yüzdelik 94'ü esir aslanlar kendisine kayıtlara geçti. Bu alıcıların bir fazla fazla garp ülkelerinden olurken, yüzdelik 50'sinden ilavesi da Amerika yurttaşı kendisine biliniyor.

Güney Afrikalı av acentelerinden edinilen bilgilere uyarınca bu av partilerinin fiyatları, avın ve turun durumuna uyarınca 8 ila 60 bin dolar ortada değişebiliyor.

Belirli birlikte alanda tutulan savunmasız aslanlar, buraya mevrut ensesi kalın garplı turistler çeşidinden emin mesafeden tüfekle tutulmak aracılığıyla av tutkuları düşüncesince katlediliyor.

Güney Afrika'dan Uzak Asya'ya "aslan kemiği ticareti"

Tutsak aslanların kemikleri ise anadan görme Çin tıbbında afrodizyak konu kendisine kullanılmak amacıyla dip arzu görüyor.

Aslan kemiği, Çin ve Güneydoğu Asya ülkelerinde, fazla bezek eşyası ve hulliyat üretiminde de çoğunlukla yeğleme ediliyor.

Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesinin (OCCRP) Ekim 2022 günlü tutanağına göre, dünyada yasalı kendisine ticari aslan piyasasına erbap birlikte tane yurt olma ayrıcalığı haiz Güney Afrika, bu Asya devletleri düşüncesince en ehemmiyetli tedarikçi konumunda. Hükümet, sonuç zamanlarda millî ve arsıulusal kurda baskıların da etkisiyle mızrap ticaretine kota uyguluyor.

OCCRP raporunda, arsıulusal töhmet örgütlerinin, Güney Afrika'dan Laos'a, oradan Vietnam ve Çin'e uzanan aslan kemiği kaçakçılığı gerçekleştirdiği öne sürülüyor.

Buna göre, aslan kemiği kaçakçılığı şişman miktarda ABD'nin başına 1 milyon dolar rütbe koyduğu Vixay Keosavang liderliğindeki Laoslu Xaysavang töhmet örgütünce yürütülüyor.

Güney Afrikalı çıplak maşer kuruluşu (STK) Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği (SPCA) Baş Müfettişİ Reinet Meyer, bu mızrap ticaretinin sonuç adım karlı, baş döndürücü duyurulmayan ve bu hayvanları tüketen birlikte tecim bulunduğunu belirtti.

"Tutsak aslanlar boyunduruk şartlarında tutuluyor"

NSPCA'nin araştırı ünitesi sorumlusu Pricilla Stiglingh, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, esir aslanların doğumdan ölüme, sadece organizasyon sahiplerinin ticari amaçlarına misyon buyurmak amacıyla boyunduruk şartlarında tutulduklarına dikkati çekti.

Stiglingh, "Tutsak aslanların doğumlarından ölümlerine hayatlarının değme bölümü, birlikte istihsal modeline dayandırıldı. Böylece ikonik türümüz 'Afrika aslanı', temelde biçimlendirilmiş birlikte hayvana indirgendi." dedi.

Tutsak hayvanların tutuldukları tesislerde çıtırbom beslenme, hıfzıssıhha ve afiyet problemleri kabilinden nice sorunla yüzleştiğini aktaran Stiglingh, bu hayvanların genellikle ters bölgelerde hareketli biçimde tutulduklarını kaydetti.

Hükümet, esir aslan endüstrisini sonlandırma hazırlığında

Stiglingh, derinliğine seneler devam eden mücadelelerinin arkası sıra böylece hükümetin de esir aslan alanının kapatılması düşüncesince harekete geçtiğini belirterek, bunun geçmiş etabında sektörden fahri çıkışların heveslendirme edilmesi stratejisi yürütüldüğünü anlatım etti.

Tutsak aslan endüstrisinin ülkenin ekoturizm itibarını zedelediğine dikkati çekici Stiglingh, Güney Afrika hükümetinin bu halden tasalı ve hayvanların refahı dair da telaşlı bulunduğunu vurguladı.

Stiglingh, bu sahanın kademeli kapatılmasının planlandığını söyleyerek, mülga tesislerdeki aslanların toy barınaklarına irsal edilmesinin ön görüldüğünü aktardı.

Çeşitli patojenlere erbap esir aslanların doğaya salınmasının, bu rahatsızlıkları yabani aslanlara bulaştırma ihtimali açısından riziko oluşturduğuna ayraç fail Stiglingh, ülkeyi görüşme edecek turistlere "Güney Afrika'yı görüşme ettiğinizde, bu tesisler adına akredite yabani hayat alanlarını yeğleme etmenizi referans ederiz." açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler