USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

"Uzaya nitelik veren" Türk doktorun fotoğrafı ikinci defa NASA'nın genel ağ sitesinde

Türk gök bilimi fotoğrafçısı Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'ın, Hubble Uzay Teleskobu'nun çekmiş olduğu yağız alkan görüntüyü renklendirdiği ikinci fotoğraf da NASA çeşidinden "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" seçildi.

20-12-2021 12:21
Samsun

Samsun'da familya hekimi şekilde fariza önleyen Dr. Mehmet Hakan Özsaraç'ın Hubble Uzay Teleskobu'nun çekmiş olduğu incelmemiş görüntüyü işleyerek renklendirdiği fotoğraf, Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) çeşidinden "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" seçilerek NASA'nın genel ağ sitesinde paylaşıldı.

Türk gök bilimi fotoğrafçısı Dr. Özsaraç'ın, Hubble Uzay Teleskobu'nun çekmiş olduğu incelmemiş görüntüyü işleyerek renklendirdiği birlikte öteki fotoğraf ise 13 Ağustos haset NASA çeşidinden "Dünya'da Günün Astronomi Fotoğrafı" şekilde seçilerek genel ağ sitesinde paylaşılmıştı.

Özsaraç, AA muhabirine, NASA çeşidinden fotoğraflarının dikkat görmesinden iri talih duyduğunu dile getirdi.

Hubble Uzay Teleskobu'nun efdal çözünürlükteki incelmemiş fotoğraflarını işlemeye başladıktan sonraları APOD'un (Astronomy Picture of the Day-Günün Gökbilim Görüntüsü) günün gökbilimi fotoğrafını paylaştıklarını öğrendiğini tamlayan Özsaraç, şöyleki bitmeme etti:

"Günün gök bilimi görseli' niteleyerek NASA'nın birlikte sayfası var. 1990'lı senelerden buyana dünyanın en iri astrofotoğraf arşivi diyebilirim. Orada gelişigüzel gün birlikte fotoğraf seçip yayımlıyorlar. Prestijli birlikte rütbe ve dünyanın nice yerinden binlerce insanoğlu gelişigüzel gün fotoğraf yolluyor. Çok dikkatimi çekici ve ayrımlı bulunduğunu düşündüğüm emek harcamaları devir zamane gönderdim.

13 Ağustos'ta önce fotoğrafımı seçtiler ve ego baş döndürücü bahtiyar oldum. 24 bugün süresince hayattaki gök bilimi ile ilgilenen nice insanoğlunun zevk ve ilgisine sunuldu. İkinci şekilde 14 Aralık'ta da ikinci fotoğrafımı seçip yayımladılar. Bana henüz geçmiş mailden henüz ayrımlı birlikte benzeyen göndermişlerdi. İnceleyin altta açıklamanın fotoğrafınızı kusursuz şekilde açıklayıp açıklamadığını, sorumluluk var ise bizlere açıklayın zira art dönüşü güç kabil dediler üç gün öncesinden. Karşılıklı istişareden sonraları yayımladılar."

Türkiye'de astrofotoğrafçılıkla uğraşan belli kişilerin bulunduğunu tabir fail Özsaraç, "Kendileri çekip kendileri paylaşan gök bilimi fotoğrafçılar var. Ama benim yaptığım biçimde hemen incelmemiş verileri indirip işleyip paylaşan kimesne bulunmayan bildiğim kadarıyla. Olsaydı kesinlikle birlikte biçimde toplumsal medyadan haberim olurdu. Zaman devir bana düşünüm danışanlar olmaktadır ama onlardan da paylaşanlar baş döndürücü az çıkıyor. Ama hakeza hararetli birlikte biçimde ilgilenen yok." niteleyerek konuştu.

"Bir on paralık şekilde birbirimize fenalık yapmayalım"

Uzay fotoğraflarının namına koyu anlamlar yüklediğini kail Özsaraç, şunları kaydetti:

"Baktığımızda bu cisimler baş döndürücü iri mesafeler. Yüz binlerce yılda kıvrım edilemeyecek mesafeler. Sadece parmağınızın dü ortada sığabilecek kabilinden ekranda ama gerçekte o aradaki mesafeler beniz binlerce yılda fakat gidilebilecek mesafeler. İnsan bunu organize ettiği devir Dünya'nın orada birlikte on paralık bulunduğunu düşündüğünüzde, üstündeki kişilerin da on paralık pozitif on paralık bulunduğunu hayalet yazar bu birlikte nebzecik dünyada insanoğlu birbirlerine fenalık yapmamalı niteleyerek düşünüyor insan. Bir on paralık şekilde birbirimize fenalık yapmayalım. Kötülüklerle uğraşmayalım. Gayem az buçuk da bu aslında."

NASA, Özsaraç'ın işlediği fotoğrafla, "Bazıları düşüncesince tertemiz kovanı kabilinden görünebilir. Gerçekte, Hubble Uzay Teleskobu'ndan tahsil edilen bu görüntü, süresince çelimli jetler yayımcı dinç birlikte şimal bulunan Herbig-Haro 666'nın bulunduğu, üç kudret yılı uzunluğundaki kozmik birlikte türap sütununu yakalıyor. Yapı, gökadamızın en iri şimal tekstil bölgelerinden bir tanesi bulunan ve cenup göklerinde tahminî 7 bin 500 kudret yılı uzaklıkta projektör Karina Bulutsusu'nun süresince toprak almaktadır. Sütunun tabakalı aut hatları, Karina'nın birileri hala bulutsunun süresince oluşan genç, sıcak, iri kütleli yıldızların rüzgarları ve radyasyonuyla şekilleniyor. Kızılötesi ışıkta türap bulutuna kudret fail birlikte görüntü, hala pinhan birlikte çocuk yıldızdan hariç akıllıca patlayan iki, dar, çevik jeti henüz güzel gösteriyor." bilgisini de paylaştı.

Özsaraç'ın işlediği fotoğrafa "https://apod.nasa.gov/apod/ap211214.html" adresinden ulaşılabiliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler