USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Uyku rahatsızlıklarının raporlama dönemini dakikalara indiren algoritma geliştirildi

Yalova Üniversitesinde geliştirilen yapay zeka algoritması sayesinde, uyku kliniklerinde aylarca devam eden raporlama dakikalar içinde tamamlanıyor.

Uyku rahatsızlıklarının raporlama dönemini dakikalara indiren algoritma geliştirildi
18-12-2021 13:50
Yalova

Yalova Üniversitesi tedrisat üyeleri kabilinden geliştirilen yapay zeka algoritması ile uyku sorunu canlı hastaların kliniklerde levent boylu devir meydan raporlama süreci dakikalar içinde sonuçlanacak.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yunus Özen başkanlığında 2 senedir hesaplı plan kapsamında, yüzdelik 80 hakça etkin yapay zeka algoritması geliştirildi.

Yaşam kalitesinin bozulmasının yanı esna ölüme genişliğinde götürebilen ehemmiyetli hastalıklara hastalık bulunan uyku rahatsızlıklarının şimdi çabuk belirleme edilmesini amaçlayan projede, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniği Uyku Laboratuvarı'ndan tahsil edilen hastalanmış detayları algoritmaya işlendi. Sistemle, hekim ve teknisyenlerin aylar alabilen raporlama süreci yapay zeka sebebiyle endamsız müddette tamamlandı.

Yunus Özen, AA muhabirine, yapay zeka ve dip öğrenme hesabına icraat yürüttüklerini, akıbet dü yılda "uykunun evreleri, uyku kalitesi ve hastalıkları" karşı yapay zeka algoritması geliştirdiklerini söyledi.

Uyku kliniklerinde birlikte akşam artan hastalardan tahsil edilen verilerin incelendiğini tamlayan Özen, "Gece süresince vücudunuzun muhtelif yerlerine ilişkin cihazlarla sinyaller bütün oluyor. Daha sonraları teknisyenler ve sinir bilimi hocası kabilinden bunlar değerlendiriliyor. Uykuya değgin birlikte rahatsızlığınız olup olmadığına müteveccih teşhiste bulunuyor, otama ihtiyacınız var ise proses başlıyor. Hastane ile konuştuğumuzda bunun levent boylu birlikte proses olduğu, hastalanmış için 6-7 ay sonraya çağ verilebildiği, kıymetlendirme döneminin levent boylu yer aldığı söylendi. Biz de bunun karşı çalışmaya başladık." dedi.

Mobil yürütüm üstünde icraat bitmeme ediyor

Özen, düzentileme böylece yapay zeka algoritması geliştirdiklerini anlatım ederek şu şekilde konuştu:

"Geliştirdiğimiz yapay zeka algoritmasıyla uykunun evrelerini belirleme edebiliyor, uyku kalitesiyle ilgilendiren bilgelik verebiliyor, apne ve hipo-apne üzere uykuda solunumla ilgilendiren tanıdık hastalıkları bulup doktorunuza gitmenize müteveccih referans üretebiliyoruz. Öncelikli amacımız hastanelerdeki bu kıymetlendirme dönemini kısaltmak. Süreç kısaldığında bundan böyle hastanelerde esna beklemeden şimdi aşırı insanoğlunun uyku hastalıkları belirleme edilecek."

Algoritmanın birlikte dakikada semere verebildiğini özetleyen Özen, şunları kaydetti:

"Birlikte çalıştığımız doktorumuz çabucak neticeye ulaşabiliyor. Mobil uygulaması üstünde de çalışıyoruz. İnsanların yerinden ayrılmadan birlikte el telefonu üstünden bizim sistemimize bu datayı gönderip sonucunu çabucak görmelerini sağlayacak uygulamayı geliştiriyoruz. Zaman içinde bunun lüzumlu testleri tamamlanır, şimdi doğruluğu artırılır ve izinleri alınırsa aracısız kişileştirme caba üretebilecek bir duruma gelebileceğini düşünüyorum."

"Hem devir aynı vakitte canlılık yitirilmesine kere açıyor"

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Bölümünde işyar Dr. Zahide Yılmaz Güneş ise uyku laboratuvarında elden 2 döşek bulunmuş yer aldığı belirtti.

Yatak sayısı ve otama döneminin levent boylu sürmesi dolayısıyla kesafet yaşadıklarına aksan işleyen Güneş, "Hastalar birlikte akşam uyku laboratuvarımızda kalmakta ve 7-8 saatlik birlikte uyku çekimi edinmeyi hedefliyoruz. Hem devir aynı vakitte canlılık yitirilmesine kere açıyor. Bunun şimdi endamsız vakitte şekillenmesi işlerimizi akıbet etap kolaylaştıracaktır." bilgisini paylaştı.

Balıkesir Mustafa Kemal Atatürk kent Hastanesi Uyku Laboratuvarı'nda şvester namına fariza işleyen Sümeyye Karakütük de birlikte ay devam eden termin tekvin döneminin arkası esna raporlamanın da levent boylu sürdüğünü söyledi.

Karakütük, "Hastayı önceki akşam uykusunda şen ettirmeye çalışıyoruz. Raporun çıkmasının arkası esna niteliğine layıkıyla uyku aleti bağlıyoruz. Ara boşluk ve salname kontrollerimiz oluyor. Bir ay içinde termin oluşturuyoruz. Sonuç sonrası tahminî dü ayda işlemlerini halletmiş oluyoruz. Uzun kesiksiz birlikte otama olduğundan aygıt verdiğimiz hastaların herhangi birlikte akşam bunu yapması gerekiyor. Hasta yoğunluğu birlikte tomar olduğundan bizim için az buçuk ağır oluyor." ifadelerini kullandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler