USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Üretim düşüncesince müşterek araya mevrut kadınlar, köyün ekmeğini ve yoğurdunu tescil ettirdi

Mamak ilçesinde 11 kadın, dü sene ilk kurmuş oldukları birleşke sebebiyle özlük ürünlerini yetiştiriyor, ürettikleri ve tescil ettirdikleri yoğurt ve ekmeği Türkiye'ye tanıtmaya çalışıyor.

Üretim düşüncesince müşterek araya mevrut kadınlar, köyün ekmeğini ve yoğurdunu tescil ettirdi
08-03-2022 12:56
Ankara

Mamak Kutludüğün Mahallesi'nden 11 istihsal sevdalısı kadın, Mamak Belediyesinin yardımı ile kurmuş oldukları kooperatifle üretime geçti.

Mamak Kadın Kooperatifinin (MAKKOP) istihsal süreci ve yapılış hikayesini AA muhabirine özetleyen Kooperatif Genel Koordinatörü Sena Özkul Pehlivanlı, köyün yaşlılarına ve gerekseme sahiplerine müstevli sürecinden parasız aş yaparak kooperatifin evvel adımını attıklarını söyledi.

Salgın ondan sonra ise evvel namına Kutludüğün'e ilgili münasebetsiz ferment kara fırın ekmeğini eş emeği ile üretmeye başladıklarını tamlayan Pehlivanlı, "Köyümüzde 18 fırınımız mevcut ve 18 fırının ustası da kadın. Türkiye'de tek yerde eş aş ustası yok. Üretimin sahibi kadınlarımız. Burada metin fırın kurduk ve 4 eş ustamızla üretimi sürdürüyoruz. Kutludüğün eş odaklı ve burada eş ne derse o olur." dedi.

Asıl mesleği besin mühendisliği bulunan Pehlivanlı, kooperatifi kurduktan sonradan idman isteyenleri öğürtlemek düşüncesince anons yaptıklarını ve 4 canlı ve cevval eş ile kuvvet eşiyle bulunan evliliği yaptıklarını söyledi.

Pehlivanlı, kooperatifin satı ve muhasebesinde 3, zirai istihsal bölümünde 3, besin üretiminde ise 4 eş ile çalıştıklarını belirterek, "Gece devir demeden bahçelerimizde çalışıyoruz, aş üretiminin en alıngan noktasına derece bu kadınlarımızla yola bitmeme ediyoruz. Fırın kadınların. Satışını da alışverişini de imalatını da onlar yapıyor. Bizde devir mefhumu yok, arkadaşlarımız kendileri planlıyor. Kimi devir uykusu sıfır dost sabahleyin 05.00'te kalkıp aş imalatı yapıyor. Çocukların derslerimizi ve aileleri ile de ilgileniyorlar." sanarak konuştu.

"BM'den dayanaklık etmek alıp satı düşüncesince şehir kurdular"

Ürünleri ne satacaklarına değişmeyen veremediklerini, müstevli sürecinde e-Ticaret sitelerinin güzel bulunduğunu gördüklerini tamlayan Pehlivanlı, muayeneleri böylece BM'nin eş kooperatiflerine dayanaklık etmek verdiklerini öğrendiklerini, BM Habitat'a plan yazdıklarını ve Türkiye çapında yardıma müstahak tanıdık 10 eş kooperatifinden bir tanesi olduklarını söyledi.

Kooperatif Başkan Vekili Saliha Cemaloğlu Oto'nun BM'den e-Ticaret sitesinin yapılması ve sürdürülmesine müteveccih pedagoji bilimi aldığını tamlayan Pehlivanlı, levent boylu pedagoji bilimi böylece "www.makkop.com" e-Ticaret sitesinin kurulduğunu ve ürünlerini bundan sonradan oradan satışa sunduklarını tabir etti.

Lavanta yastığından, yağına derece eş eli değiyor

Sena Pehlivanlı, ürünlerine bağlı şunları anlattı:

"Mamak Belediye Başkanımız Murat Köse'nin bizlere sunduğu Musiki Muallim Mektebi taş binasındaki satı ofisimizde topu topu ürünlerimizin satışını yapıyoruz. 30'a DOĞRU ürünümüz mevcut ama üç anne dalda ilerliyoruz. Biri coğrafi işaretini aldığımız Kutludüğün ekmeği, ikincisi sundurma yoğurdumuz var. İki verim düşüncesince coğrafi ayraç tescil belgemizi aldık. 10 kilogram sütten 1 kilogram yoğurt çıkar. Sütü kaymağından ayırıp, kaymaktan yoğurt yapıyoruz. Mutlaka her insanın tatmasını isteriz. Yaylalarımızda sönümsüz hayvanlarımızın sütünden yapıyoruz. Üçüncüsü ise lavanta bahçelerimiz var. Lavanta bahçelerinden hasat etmiş olduğumuz lavantalarımızı, kolonya, şampuan, duş jeli ayrımsız sürede lavanta yağı, lavanta sabunu, lavantanın kesesi, lavanta hab yastığı, döl ve yoga yastıkları üretiyoruz. Bu üç kategoride üretimi yoğunlaştırdık ama evvel ikisi bizim düşüncesince aşırı aşkın önemli. Mamak vaktiyle gübür kokusu ile anılırdı deminden lavanta kokusu ile anılacak. Yaklaşık dü sene ilkin Mamak'ta 130 bin lavanta dikimi yaptık, lavanta bahçelerimiz var, banko herkesi mayıs ayından itibaren lavanta bahçelerimize çağırma ediyoruz."

110 tür dede tohumundan üretim

Kooperatif kapsamında, 420 sonuç ağacı ve göveri bahçeleri bulunduğunu tamlayan Pehlivanlı, "110 tür dede tohumundan istihsal yapıyoruz. Ata tohumlarımızdan fideler oluşturuyoruz. Onlardan ürettiğimiz ürünleri kurutarak, salça, yavşak yapım ediyoruz, o ürünlerimizi değerlendiriyoruz. Üretim de bizlere ait, ekecek da bizlere ait, fide de bizlere ait." bilgisini verdi.

Fabrikalaşmanın birleşke ruhunu öldürdüğünü, o nedenden birleşke namına ilerleyeceklerini tamlayan Pehlivanlı, alanda metin aş fırınına erbap olduklarını, Kutludüğün'deki gayrı 18 fırının da rehabilite edilerek, onlarla dizi kolalama akın etmek istediklerini söyledi. Ekmekleri düşüncesince buğdayı da kendilerinin yetiştirdiğini tamlayan Pehlivanlı, un fiyatlarının yükselmesi zımnında 18 fırına kar etmeden un satışı yaptıklarını kaydetti.

Ravak yoğurdunu alanda hayvancılık yapanlardan motorin alarak ürettiklerini tamlayan Pehlivanlı, encam devirde amaçlarından birinin de hanımlara kocabaş efsanevi desteği vererek, onların ürettikleri sütleri burada kıymetlendirmek bulunduğunu tabir etti.

"4 kadınımızın 4'ü de evine kendisi bakıyor"

Ayda müşterek titrem sütü yoğurda çevirdiklerini ve üretimden vazgeçmeyeceklerini tamlayan Pehlivanlı laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bölgemizdeki fırınların ve bölgedeki topu topu bayanların kalkınması bizim düşüncesince aşırı önemli. Hedefimiz bu ekmeği etraflı Türkiye'ye yansıtmak ve bu bellik kıymetini etraflı Türkiye'nin duyması. Etkin ve sürdürülebilir müşterek üretimle etraflı Türkiye'ye yoğurdumuzu, ekmeğinizi tanıtacağız. Ürünlerimizin ortamında yardım materyali yok. Unutulan kadim tatları halkımızın tatmasını istiyoruz. 4 hanımımız da ego şurası görüyorum, ayakları aşırı katı yere basıyor. 4 kadınımızın 4'ü de evine kendisi bakıyor. Hem aş yapıyorlar hem de eve aş götürüyor, eşlerine dayanaklık etmek oluyorlar."

"İnsan kendini çelimli hissedince gelişigüzel şeyi yapabilirim hissini yaşıyor"

Kooperatifin istihsal bölümünde etkin 3 döl anası Emine Ediz de hayalini kurduğu emek vermek yaşamına birleşke yardımıyla katıldığını söyledi.

Önceden ev kadını bulunduğunu tamlayan Ediz, "Ev kadını iktisap etmek ve idman beni imdi çelimli yaptı. Unutulmuş lezzetleri vermek bizim düşüncesince de aşırı güzel. Yazın bulgurumuzu, salçamızı yapıyoruz. Para kazanıp çocuklarımıza bakıyoruz. İnsan kendini çelimli hissedince gelişigüzel şeyi yapabilirim hissini yaşıyor. Tek hevesim ustalık alıp otomobil sürmekti. Onu çalışmaya başladıktan sonradan başardım." dedi.

Maddi ehliyetsizlik yüzünden okuyamadığına üzüldüğünü tamlayan Ediz, "Kendimi tek iş yapamayan bir tanesi namına görüyordum. Şimdi okumanın da çalışmanın da yaşı yok. İnsan istediği gelişigüzel şeyi başarıyor. Güçlü eş olmayı burada öğrendim." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler