USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Üniversiteliler insansız su altı ve su üstü taşıt yarışmalarına hazırlanıyor

Eskişehir Teknik Üniversitesi öğrencilerinden oluşan RovsTech İnsansız Su Altı Otonom Araç Proje Takımı, geliştirdikleri su altı ve su üzerinde akım edebilen araçlarla diyar içi ve diyar haricinde yarışmalara katılmayı hedefliyor.

Üniversiteliler insansız su altı ve su üstü taşıt yarışmalarına hazırlanıyor
06-03-2022 14:23
Eskişehir

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Mühendislik Fakültesinden 25 öğrencinin oluşturduğu RovsTech İnsansız Su Altı Otonom Araç Proje Takımı, istihsal etabındaki su altı ve su dair cereyan ika yeteneği mevcut mini araçlarla ülke içi ve ülke haricinde yarışmalara hazırlanıyor.

Üniversite içerisinde 2019 senesinde kurulan RovsTech İnsansız Su Altı Otonom Araç Proje Takımı'nda Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ve Endüstriyel Tasarım bölümlerinden öğrenciler toprak alıyor.

Danışmanlığını Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Kontrol ve Kumanda Sistemleri Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ersin Erol ile Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Boğaç Poyraz'ın icra ettiği takım, su altı ve su üzerindeki muhtelif görevleri adına getirebilecek vesait dair çalışıyor. Öğrenciler, hem kablolu ve engin kumandayla bununla beraber özerk çalışabilen insansız vasıtaların dizaynından itiş motorlarına, elektronik kartlara denli kendileri tasarlıyor.

TEKNOFEST 2021'e eklenmek düşüncesince güzeşte sene "Nazlı" adını verdikleri ilk örnek mini ara bulucu geliştiren RovsTech Takımı, bu sene ise "Rov-2" adını verdikleri dizayn dair çalışmaya bitmeme ediyor. Öğrenciler, TEKNOFEST 2022'nin beraberinde ABD'de gerçekleşecek Mate Rov Yarışması'na ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının düzenlemiş olduğu ROBOİK İnsansız Su Üstü Araçları Prototip Yarışması'na iltihak hedefiyle iş harcıyor.

"Aracın sürücüsüz halde cereyan etmesine nazarıitibar ediyoruz"

RovsTech Takımının danışmanı bulunan Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Ersin Erol, AA muhabirine, kabloyla ve ya kumandayla planlı yahut özerk cereyan fail su altı araçlarının akıbet çağda dünyada aşırı pop bir duruma geldiğini söyledi.

Üniversite bünyesindeki takımın 2019 senesinde kurulduğunu özetleyen Erol, şöyleki konuştu:

"Aktif çalışmalara 2020 yılının sonbahar devrinde başladık. Prototip alegori ürettiğimiz ara bulucu suya inzal ve yüzdürme çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Bu sene TEKNOFEST 2022'ye eklenmek düşüncesince başvurumuzu yaptık. Yeni aracımızla etkinlikte yerimizi alıp, yarışacağız. Makine öğrenmesi ve otomobil görmesi mevzularından başlayıp, arabanın kontrolü, yönlendirilmesi, arabanın algoritmalarının hazırlanması ve arabanın mekanik tasarımı aşırı önemli. Aracın sürücüsüz halde kişi cereyan etmesine nazarıitibar ediyoruz."

Erol, çalışmalarının TEKNOFEST hedefiyle bitmeme ettiğine değinerek, "İlk aracımız kablolu ve engin kumandayla cereyan edebilecek halde tasarlanmıştı. Yeni tasarladığımız anahtar ise ağız ağıza özerk halde suyun dibine duracak ve kişi cereyan edecek." dedi.

Aracın itişindeki motorlardan gövdesine, anahtar ortamında kullanacak kartlara denli öğrencilerin tasarladığını tabir fail Erol, şunları kaydetti:

"Burada ehemmiyetli bulunan arabanın devletimizde mevcud teknolojiyle geliştirilmesi ve üretilmesi, böylelikle dışa bağımlılığın azaltılmasıdır. Geliştirdiğimiz ara bulucu değişik su altı görevlerinde imtihan buyurmak istiyoruz. Yakın sürede yaşadığımız müsilaj problemi, natürel kavara kontrol çalışmaları, borazan hatlarındaki mümkün problemlerle ilişik mevzularda su altı araçlarının kullanması aşırı popüler. Verilecek değme kabil rolü ferah ferah adına getirebilecek su altı özerk araçları gelmek istiyoruz. Şu anda su dibine odaklandık."

"Sadece yarış iktisap misyonumuz yok"

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği 3. dershane talebesi kol kaptanı Ecem Şenev de takımda mekanik ve elektrik-elektronikten mesul dü ayrı birimin bulunduğunu belirterek, ekibin engin kontrollü kablo irtibatlı ve özerk fariza karşılayıcı vesait dair çalıştığını bildirdi.

Bu sene geliştirdikleri arabanın hem engin kontrollü kablo irtibatlı bununla beraber özerk durumuna eş bulunduğunu aktaran Şenev, şöyleki bitmeme etti:

"Yeni ilk örnek aracımızla TEKNOFEST 2022 İnsansız Su Altı Sistemleri Yarışması'na müteveccih hazırlanıyoruz. Hem dörtkenar bununla beraber sekizgen edinmek neredeyse dü ilk örnek hesabına iş vermek yapıyoruz. Yeni aracımıza Rov-2 adını verdik. İlk aracımıza 'Nazlı' adını koşmuştuk. Çünkü proses ortamında bizlere inatçılık yaşatmıştı. Ekip alegori çabucak yarış iktisap misyonumuz yok. Bu süreçte ne öğrendiğimize ve ne öğrettiğimize bakıyoruz. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile teşrikimesai yaptık. Orada da İnsansız Su altı Araç Proje Takımı kurduk. Onlara da bilgiler aktarıyoruz. TEKNOFEST bizim düşüncesince ehemmiyetli ortak basamak. Bu süreçte kendimizi çizim, kaynak işleme, özerk cereyan kabil kısımlarda geliştiriyoruz. ABD'de gerçekleşen arsıulusal Mate Rov Yarışması var. Ona da katılacağız. Savunma Sanayii Başkanlığının düzenlemiş olduğu ROBOİK İnsansız Su Üstü Araçları Prototip Yarışması'nda eklenmek istiyoruz."

Şenev, okulları bünyesindeki Bilimsel Araştırma Projesi tutanağı yazarak insansız su altı ve su üstü anahtar teknolojileri ihya ve çoğaltma amacında güvenli adımlarla ilerlediklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler