USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde sayısal gazeteciliğin geleceği konuşuldu

Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde sayısal gazeteciliğin geleceği konuşuldu
11-12-2021 22:08
İstanbul
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi

Anadolu Ajansı (AA) Genel Müdür Yardımcısı ve Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Özhan, "Web 3.0 diye, merkeziyetsizleşme diyerek tabir edilen, adının ortak metaverse yaşamına sokulmaya çalışmış bulunduğu ortak evren derece ortak yazışma on yılına aşama attığımız bu çerçevede bizler, kitlelere yetişebilmek düşüncesince sayısal gazeteciliği esasen bulunan haliyle, bulunan versiyonuyla aşırı dobra uygulamaya mücahede ediyoruz" dedi.

Özhan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, Haliç Kongre Merkezi'nde planlı Uluslararası Stratejik İletişim Zirvesi'nde (Stratcom Summit '21), moderatörlüğünü Halil İbrahim İzgi'nin icra ettiği "Dijital Habercilik: Gazeteciliğin Yeniden Keşfi" oturumunda konuştu.

AA'nın, hem Türkiye'nin 81 ilinde 1920'den bu güne hem de dünyanın aşırı ayrımlı ülkelerinde, coğrafyalarında ve aşırı ayrımlı bölgelerinde habercilik yapan, iş harcayan, arak döken ve haberle değinme biçiminde bulunan muhabirler ile baş başa gelişigüzel gün, gelişigüzel dakika, gelişigüzel saniye haberin ardında ortak biçimde akıntı ettiğini aktaran Özhan, bunu yaparken AA'nın hem halkoyu gözetiminde hem aboneleri üstünden yayımcı kuruluşlarla mukabele etmiş bulunduğu noktanın aşırı imtiyazlı ve hususi ortak yerde durduğunu tabir etti.

Yusuf Özhan, öbür evren ajanslarıyla baş başa AA'da da aşırı derin biçimde mahsus 10 senenin geride bırakıldığına ayraç ederek, elan umumi perspektiften bakılınca ise meyve 10 senenin yorucu, değişebilir ve dönüşken bulunduğunu belirtti.

Teknolojinin, iri uygulayım bilimi şirketlerinin kılgısal halde evrimine şahit olunduğunu aktaran Özhan, "Gazeteciliğin civar evrelerinde hayattaki meseleleri anlamlandırmak düşüncesince bu merakla bu arada araştırırken, nerelerden yararlanma ettiğimizi geçmiş soruyorum kendime. 2008-2009'da dünyada yaşanmış bulunan meseleler gönül rahatlığı karşıma senaryolar geliyor. Onları çerçevelendirmemiz o marifetteydi ve o dönemdeki tartışmalara baktığımızda elan web 1.0 dediğimiz zamanın esasen bundan sonradan 2'ye akıllıcasına geçmiş bulunduğu dönemdi bu. Web 1.0 dediğimiz, mahsus ortak çakılı stator sayfası olan, bilginin alınabildiği, kurumların sayısal dünyada karşılığının bulunduğu ortak dünyada estetikti. Web 2.0 etkileşim zamanına geçmiştik ve burada içtimai komünikasyon araçları platformlarını gördük. İlkokul arkadaşlarınızla buluşabiliyorsunuz, Facebook'ta matematik açtığınız dönemlerdi. Durum hoppadak beşinci sınıf arkadaşlarımızı bulmakla kalmadı. Aynı sürede hayattaki ayrımlı bölgelere ferdî açma da getirdi." diyerek konuştu.

Paylaşılan ve tartışılan mevzulara ferdî ortak eklemlenme de yaşandığını ve 2009-2010'da bunun civar örneklerinin görüldüğünü özetleyen Özhan, kitlesel yazışma uzlaştırıcı kendisine uygulayım bilimi ürünlerinin muhakkak anlamlandığının gözlendiğini kaydetti.

Yusuf Özhan, kitlesel yazışma araçlarının yola çıkışındaki haliyle o zamanki yorumlanış biçiminin aşırı ayrımlı ortak resim bulunduğunun görüldüğünü belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Tarihin civar içtimai komünikasyon araçları mücadelesi söz gelişi web 2.0 zamanında yaşandı. Bugün bunların birçoğunu da geriye çevrilmiş aradığınızda bulamıyorsunuz lakin söz gelişi Suriye iç savaşının dört başı mamur kayıtları dünyada bu derece iri ortak ilgi, ilişik yönlenmesine bozukluk bulunan dört başı mamur imajları, dört başı mamur görüntüleri, videoları bu marifetlerle kişilerin zihnine nakşedildi. Bizler bu marifetle orada bulunan şeyler gönül rahatlığı bilim sahibi olduk lakin misalen YouTube içindeki o çağa ilgilendiren ihtimal çokları da şahit durumunda bulunan görüntülerin hiçbirini zaman bulamıyorsunuz. Bunu nice öbür platforma da yorumlayabiliriz lakin meyve bakımından web 2.0'ın 10 yılıydı bu ve gazetecilikle iç içe sabık nice kavramımızı toy yeniden sorgulatan, nice yapıyı yıkan, nice toy ekipler, toy eksperlik alanları, toy yazışma yöntemleri, toy yazışma stratejilerini benimsemeye bizi iten ortak inkılap 10 yılıydı bu."

Dış ulak bulunduğunu ve bu bölgede da meyve 10 sene arasında müesses yazışma araçlarının aracılığıyla nice şeye şehadet ettiğini dile getiren Özhan, buradaki aktörlere bakıldığında, o aktörlerle ilgili de doğacak 10 yılla ilgili iri dönüşümler görüldüğünü tabir etti.

Özhan, şöyleki bitmeme etti:

"Web 3.0 diye, merkeziyetsizleşme diyerek tabir edilen, adının ortak metaverse yaşamına sokulmaya çalışmış bulunduğu ortak evren derece ortak yazışma on yılına aşama attığımız bu çerçevede bizler, kitlelere yetişebilmek düşüncesince sayısal gazeteciliği esasen bulunan haliyle, bulunan versiyonuyla aşırı dobra uygulamaya mücahede ediyoruz. Bununla baş başa önümüzdeki on senenin da neler getireceğiyle ilgili şeyleri gerçek buralarda masaya yatırarak, bu soruları bu nedenle kendimize sormaya çalışıyoruz. Çünkü bunun ortak yönü merkeziyetsiz dünya, ortak yönü VR teknolojilerine yaslanan hususlara ilerliyor. Ama manzara ettiğinizde, baktığınızda, hem yazılım ve bileşimli zeka tarafında hem tesisat noktasında, Facebook'un Oculus adlı cihazı, öbür ayrışık teşebbüslerin de verimliliğini artırmaya çalıştığı, mahsus tesisat çözümleri üretmeye çalışmış bulunduğu ortak endüstriyi görüyoruz. Bütün bunları ortak araya getirdiğimizde banko meyve on yılı aratmayan, elan elhak bununla benzeşmeyen ortak gestalt zira web 1.0'la benzeşen tek yerimiz yok."

Web 1.0'ı hatırlayan bulunmadığı gibi, on sene sonradan şu anki Instagram ve Twitter alışkanlıklarının da hatırlanamayabileceğine yer veren Özhan, "Şu anki tükettiğimiz çav türünü hatırlayabiliyoruz ihtimal lakin onu da hatırlamama durumumuz var. Nitekim mevhum gerçekliğin arasında öykü anlatıcılığı bambaşka ortak şekle, bambaşka ortak yönteme, ürüne bürünebilir. Mekansal renderin elan iktisadi yapılabildiği ortak vaziyette tığ enerjik etkinlikleri yahut eskiden ergin etkinlikleri ayrışık marifetlerle izleyebilir, parçası olabilir, ortamında bulunabilir, ortak öykü anlatıcılığıyla akıntı edebiliriz. Yani ortak gidiş geliş kazasını çav bülteninde gelmek yerine, o gidiş geliş ilçesinin içine girip, başlangıcından devamına ve meyve bölümüne genişliğinde dört başı mamur aşamalarını uygun ilerleyiş ederek, yaşayıp sınama ika durumumuzu tartışan ortak doğacak var en azından. Gerçekleşip gerçekleşmemesi, onama edilip edilmemesi ayrımlı ortak şey.'' ifadelerini kullandı.

Özhan, televizyonun varlığının fut topu stadyumlarını ortadan kaldırmadığı derece netin varlığının da gazeteleri ortadan kaldırmadığına ayraç ederek, şöyleki konuştu:

''Ama en azından yazışma açısından SMS atmıyoruz, zımnında içtimai komünikasyon araçları platformları SMS'e bulunan gereksinimlerimizi ortadan kaldırmış. Atabilme ihtimalimizi korumuşuz lakin bundan sonradan arka duruyoruz. Bu ve buna benzeri şeyleri bence bu önümüzdeki on sene kırılımlarının aceleci ortak şekilde, ihtimal bu güneş tacı fırsatıyla yahut koronanın hızlandırıcı etkisiyle, engin iş vermek derece ortak kültürün, normalde ırak durulan, onama görmeyen, ön yargıyla yaklaşılan ortak kültürün gerek istemez benimsenmesiyle bu arada bunun getirdiği ortak sürecin arasında ortaya çıkma mamüllerin önümüzdeki 10 yılda bu hali aşırı ayrımlı noktaya taşıyacağına eminim."

"TRT'nin ortak mevhum muhabiri olacak"

TRT Haber Dijital Bölüm Başkanı Bora Yıldırım da gelişigüzel kabil içtimai komünikasyon araçları mecrasının içine girdiklerini söyledi.

Sosyal medyadaki gelişimlerle, umumi ağ yayıncılığı karşıcı çav sitelerinin aşırı endamsız müddet arasında özgül ağırlıklarını kaybedeceğini tamlayan Yıldırım, "İnsanlar az elan onları orada bilgilendireceğiz" mottosuyla akıntı ettiklerini tabir etti.

Video istihlak alışkanlığının derece derece arttığına aksan karşıcı Yıldırım, "İnsanlar bundan sonradan aşırı ağırbaşlı biçimde videoteyp tüketiyorlar. İnternetin hızlanmasıyla birlikte, kişilerin kotalarının artmasıyla baş başa videoteyp kullanımını aşırı faziletli miktara ulaştı. Dolayısıyla videoyu içtimai medyada gelmek istiyorlar, orada kazanmak istiyorlar. Biz de buna mucibince ortak izleme belirledik ve ona mucibince ortak kere izlemeye başladık. İkinci stratejimiz de şu oldu; Instagram'daki adamla Twitter'daki insanoğlu ortak değil, Facebook'taki insanoğlu on paralık ortak değil, bütünü ayrımlı maada karakterler. Bunlara bağlı kontrolleri inceledik. Buna müteveccih de ortak içtimai komünikasyon araçları neşriyat stratejisi belirledik." dedi.

Yıldırım, ''Yakın sürede ortak inatçılık eğer olmazsa TRT'nin ortak mevhum muhabiri olacak. Bir mevhum muhabir yaratış peşindeyiz. Bu mevhum muhabir internette dinç ortak mevhum muhabir olacak. Onun hesapları olacak, orada duyum sunacak, duyum anlatacak. İlerde de ortak inatçılık imkânsız da metaverse hayatına geçilirse ki geçilecek görünüyor, metaverse ortamda ortak mevhum muhabirimiz de olacak. Dolayısıyla tığ oraya müteveccih ortak ön çalışma, enfrastrüktür emek vermesi hazırlamaya bitmeme ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Son 5 yılda dünyanın anne dili video

Mücerret adlı sanlı web sitesinin kurucusu İsmail Halis, 12 bin sene evvela Göbeklitepe'de kişilerin taşlara hoppadak resmetmediğine, bire ortak sürede meselelerini öykü ile anlattıklarına dikkati çekti.

New York Times'ın evren üstünde öykü gazeteciliğinin merkezi kendisine bilindiğini, ölçüm ve izleme edildiğini aktaran Halis, "Fakat esasen o anlamıyla bakarsak toy ortak obje yok. 12 bin sene evvel, makalenin fark icadından civar tığ insanlığın ataları öykü etmişler ve bunu taşa işlemişler." ifadelerini kullandı.

Sosyal komünikasyon araçları platformlarını kastederek, başta meyve 5 yılda evren anne dilinin videoteyp bulunduğunu kaydeden Halis, "Hangi dile mensup olursanız mümkün videonun ortak dili yok. Dilsiz biçimde Nikaragua'daki, Kongo'daki, Bosna'daki, Üsküp'teki rastgele ortak insana iletinizi ulaştırabiliyorsunuz." şeklinde konuştu.

Bugün az elan basılı sütun okuyan kimesne olmadığını tamlayan Halis, toy medyada, dijitalde paylaşılan bilgilerin yüzdelik 80'inin halen matbuda toprak aldığını düşündüğünü dile getirdi.

GZT Genel Yayın Yönetmeni Doğukan Gezer de "içeriği tüketen eş arasında ne bulunduğu üretmeli" yaklaşımıyla yola çıktıklarını anlattı.

Yeni medyada her insanın muhteva çoğaltma olanağı bulunduğunu hatırlatan Gezer, muhteva üretmeye alışkın gençlerle GZT'yi oluşturduklarına aksan yaptı.

Algoritmalar çağlarında yaşanıldığını, içtimai medyaya da algoritmaların doğrultu verdiğini tabir fail Gezer, "Algoritma esasen sizin içtimai komünikasyon araçları yayıncılığınızda ağız ağıza alternatifini belirliyor. Ne genişliğinde insana erişebileceğinizden, ne saatte girdiğinizde ne genişliğinde aşırı insana erişeceğinizden, ne içeriğinizin elan aşırı insana kavuşması gerektiğine algoritma ortak biçimde değişmeyen veriyor. Sizin de gazeteci kendisine bunu bilerek, bunu kuşanarak akıntı etmeniz lazım." dedi.

"Yenilenen ve evrilen ortak bu sahanın içindeyiz''

Yenişafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik de konvansiyonel medyanın Türkiye'de halen enerjisini koruduğunu, halen ağırbaşlı ortak bellik değerinin olduğunu, sayısal medyanın da enerjisini ve birikimini halen konvansiyonel medyadan beslenerek aldığını söyledi.

Yenilenen ve evrilen ortak bu sahanın arasında olduklarına yer veren Çelik, "Bu dal aşırı aceleci biçimde yaşıyor, üretiyor ve tüketiyor." dedi.

Türkiye'deki yazışma fakültelerinde çağımız medyasına fut uyduracak özellikte pedagoji bilimi verilmediğine aksan karşıcı Çelik, "Dönüp baktığımızda 1964'ün müfredatıyla gönül rahatlığı karşıyayız. 4-5 sene okuyan ihvan bizlere ulaştığında ortak Türkçe problemi yaşıyorlar, bu esas kural. İkincisi, yazışma fakültesinden yetkilendirilmiş bulunan ortak gazeteci 'story' nelerdir bilmiyor, zira öğretilmemiş. Matbaanın tarihini dü sene süresince öğretiyorlar arkadaşlara lakin bizlere ulaştığında matbaanın tarihiyle tek alakası sıfır iş yapacak. Yetişmiş öge problemi yaşadığımız için, alıyoruz tığ arkadaşları ortak elan sıfırdan başlatıyoruz. Bu sıfırdan başlatmak da az buçuk zatî kabiliyetleri ortaya çıkarıyor. Gazetecilik bundan sonradan kabiliyet talip ortak mesleğe akıllıcasına dönüşmeye başladı." diyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler