USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ukraynalı çocuklardan dünyaya 'savaşı bitirin, ülkemize dönelim' mesajı

Rusya'nın Ukrayna'ya müteveccih başlatmış olduğu saldırılardan kaçarak Türkiye'ye mevrut Ukraynalı çocuklar, dünyaya, savaşın birlikte an geçmiş bitirilmesi çağrısında bulundu.

Ukraynalı çocuklardan dünyaya 'savaşı bitirin, ülkemize dönelim' mesajı
02-05-2022 11:54
İstanbul

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonunun (UNICEF) april ayında yayımladığı tutanağa göre, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'ya başlatmış olduğu savaş zımnında Ukraynalı evlatların üçte ikisi konutlarını vazgeçme eylemek mecburiyetinde kaldı.

UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine, güzeşte ay Ukrayna'ya ziyaretinin ardından, 11 Nisan'da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) meydana getirdiği konuşmada, savaşın başlamasının arkası sıra 142 çocuğun yaşamını yitirdiğini ve 229 çocuğun ise yaralandığını kaydetti. Fontaine, Ukrayna'da kalmış olduğu kestirim edilen 3,2 milyon çocuğun yarısının yeteri denli gıdaya erişimi olmaması sebebiyle fikir duyduklarını belirtti.

UNICEF'in verilerine göre, savaş başladığından buyana Ukrayna'da değme ortak dakikada 55 çocuk mülteci özelliğine düşüyor.

Savaşın evvel 22 gününde ise tahminî ortak buçuk milyon çocuk Ukrayna'dan uzaklaşmak mecburiyetinde kaldı.

Ukrayna Başsavcılığından 29 Nisan'da meydana getirilen açıklamada ise Rusya'nın saldırılarına başladığı 24 Şubat'tan itibaren 219 çocuğun yaşamını kaybettiği, 398 çocuğun yaralandığı belirtildi.

Mülteci çocuklar ülkelerine art hâllenmek istiyor

Mülteci özelliğine sakıt Ukraynalı evlatların bir fazla aşırı Polonya, Macaristan, Moldova ve Türkiye'ye geldi.

Savaşın başladığı evvel günlerde aileleriyle Türkiye'ye mevrut Ukraynalı çocuklar, Türkiye'de güvende olduklarını, Türkçe öğrenmeye çalıştıklarını söyledi.

Savaşın ortak an ilkin bitmesini talip Ukraynalı çocuklar, ülkelerine, geride bıraktıkları akrabalarının yanına hâllenmek istiyor.

“Babamı ve kedim Felix’i orada artırmak mecburiyetinde kaldık"

Ukrayna'nın Dnipro kentinden mevrut 12 yaşındaki Marina Tsapenka, AA muhabirine, evvel bombalar patladığında yaşamış olduğu korkuyu ve endişelerini anlattı.

Saldırıların evvel günlerinde sirenler çaldıktan sonradan sığınaklara kullanmak sorunda kaldıklarını kail Tsapenka, beş altı gündüz sonradan da annesiyle Türkiye'ye geldiklerini kaydetti.

Türkiye'ye gelmelerinin enstantane fotoğraf ortak değişmeyen bulunduğunu tamlayan Tsapenka, "Bir dostum ailesiyle İstanbul'a gideceklerini söyledi. Ben de anneme ilettim ve kılıç de onlarla bu arada buraya gelmeye değişmeyen verdik. Şimdi İstanbul'dayız ve güvenlik içindeyiz. Türkçe öğreniyorum yemeden içmeden daha on paralık dostum yok." dedi.

Türkiye'ye gelmeye değişmeyen verdiklerinde baş döndürücü üzüldüğünü ve ağladığını dile getiren Tsapenka, şöyleki bitmeme etti:

"Babamı ve kedim Felix’i orada artırmak mecburiyetinde kaldık. Kedim hastaydı, derinliğine ortak yolculuğu kaldıramaz diyerek babaanneme bıraktım. Babam gelmedi zira bizlere burada beslemek düşüncesince orada biçim idman zorundaydı."

Tsapenka, dünyaya bu savaşı dolaşmak düşüncesince ileti özgülemek istediğini belirterek, "İnsanlar, çocuklarıyla savaş yüzünden ülkelerini, konutlarını bırakıp apayrı devletlere kullanmak mecburiyetinde kalıyor. Çocuklar, hanımlar ve buğulu insanoğlu ölüyor. Okullarımızdan ayrı eğlenmek mecburiyetinde kalıyoruz. Hiçbir çocuk dilini bilmediği ortak ülkede berhayat olmak mecburiyetinde kalmasın." dedi.

"Çocukların yurtlarını bulunmayan etmeyin"

Ukrayna'nın Dnipro kentinden mevrut 12 yaşındaki Ayşe Zaharova, Rusya'nın saldırılarından sonradan hem kendileri hem ülkesi düşüncesince baş döndürücü korktuğunu söyledi.

Savaşın kendisinde ve gayri Ukraynalı arkadaşlarında yoğun korkma ve fikir yarattığını vurgulayan Zaharova, "Savaş hepsi düşüncesince dinamit yemeden içmeden çocuklar düşüncesince baş döndürücü şimdi korkunç. Çocukların bahtiyar olduğu, savaşların bulunmadığı ortak evren istiyorum. Ve kâffesi dünyaya sesleniyorum evlatların yurtlarını bulunmayan etmeyin." ifadesini kullandı.

Zaharova, iyi şehirlerinin, evlerinin ve okullarının bombalarla bulunmayan edilmesine baş döndürücü üzüldüğünü dile getirerek, şöyleki konuştu:

"Saldırının evvel haset şehrimizdeki havaalanına bomba atıldı. Ben uyuyordum, duymadım. Annem uyandırdı. Çok korkuyordu. Telaşlıydı. Ne yapması icap ettiğini bilmiyordu. Sonra sığınağa gitmeye değişmeyen verdik ve en DOĞRU barınak okulumuzda vardı ve oraya gittik."

Zaharova, beş altı gündüz sığınakta kaldıktan sonradan apayrı ortak aileyle Türkiye'ye geldiklerini, savaş sonlanır bitmez ülkelerine hâllenmek istediklerini tabir etti.

Babasının Türkiye'de yaşadığını, onun yanına geldikleri düşüncesince bahtiyar bulunduğunu kail Zaharova, anneannesini ve kedisini orada bıraktığı düşüncesince baş döndürücü üzüldüğünü belirtti.

Ukrayna'nın Herson alanından mevrut 13 yaşındaki Bogdana Yurina da sabahın beşinde şehirlerine atık bomba sesleriyle uyandığını ve baş döndürücü korktuğunu anlattı.

Yurina, savaş başladıktan sonradan ortak müddet sığınakta kaldıklarını, arkası sıra anası ve ıvır zıvır kız kardeşiyle Türkiye geldiklerini tabir etti.

Ailesinin şişman ortak kısmının Ukrayna'da kaldığını, onlar düşüncesince baş döndürücü telaşlı bulunduğunu feryat figan özetleyen Yurina, Rusya'dan ülkelerine müteveccih savaşı bitirmesini istedi.

"Savaşın dinamit yüzüyle tek çocuğun karşılaşmasını istemiyorum"

Dnipro kentinden mevrut 12 yaşındaki Polina Tsapenko da savaşın dinamit ortak bilinçlilik olduğunu, tek diyar düşüncesince hakeza ortak bilinçlilik isteyemeyeceğini dile getirdi.

Saldırıların başladığı evvel günlerde Ukrayna'da bulunduğunu tamlayan Tsapenko, meydana gelenleri anlamakta sıkıntı çektiğini yemeden içmeden baş döndürücü korktuğunu tabir etti.

Savaş başladıktan elden sonradan şehri vazgeçme ederek anası ve kardeşiyle Türkiye'ye geldiklerini kail Tsapenko, şunları anlattı:

"Babam, anneannem, kedim kaldı. Ülkemi ve onları baş döndürücü özlüyorum ve onlar düşüncesince baş döndürücü endişeleniyorum. Savaşın elden bitmesini ve ülkeme art dönmeyi istiyorum."

Dünyanın ve Türkiye'nin, bu savaşın sona ermesi düşüncesince efor göstermesini talip Tsapenko, "Savaşın dinamit yüzüyle tek çocuğun karşılaşmasını istemiyorum. Ülkemin bombalanması, çocukların, kadınların, yaşlıların bombalar altında ölmesi baş döndürücü acı. Hiç kimesne bunu berhayat olmak mecburiyetinde kalsın istemiyorum. Bu baş döndürücü kötü. Bu savaş bitsin, evimize gidelim." ifadelerini kullandı.

"Bu savaşın bitmesini ve ülkemize dönmeyi istiyoruz"

Ukrayna'nın Odessa şehrinden mevrut 15 yaşındaki Safiye Temiz de Rusya'nın evvel saldırıları başlatmış olduğu gündüz korkma ve tiksinme ortada baş döndürücü ayrı ayrı havas yaşadığını kaydetti.

İstanbul'a annesiyle geldiğini, üvey babasının cephede savaştığını özetleyen Temiz, onun düşüncesince baş döndürücü endişelendiğini ve onu kaybetmekten baş döndürücü korktuğunu belirtti.

Dünyaya savaşın bitirilmesi düşüncesince davet cihazı gerçekleştirmek istediğini dile getiren Temiz, şöyleki bitmeme etti:

"Bu savaşın dü diyar açısından iyisi kötüsü, haklısı haksızı yok. Bu savaş biçimsiz ortak savaş zira çocuklar ölüyor. Şu anda kuşatma altında kalan, sığınaklarda canlı binlerce çocuk ve buğulu var. Her an üstlerine düşecek ortak bomba korkusu ile yaşıyorlar. Bunun kesinlikle muhik ortak öne sürülen sebebi olabilir. Bütün dünyanın ortak araya gelmiş olarak bu boş boş savaşı bitirmesini istiyorum. Çocuklar ölmesin."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler