USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Ukrayna'da savaş zımnında boşaltma edilenlerin eğreti durağı: Dnipro'daki kamplar

Savaşın bitmeme etmiş olduğu Ukrayna'da çatışmaların sürdüğü bölgelerden boşaltma edilen ve gidecek noktayı olmayanlardan müşterek kısmı, ülkenin Dnipro kentinde kurulan merkezde muhtemelen müşterek müddet kalarak, buradan elan emniyetli yerlere gitmeye çalışıyor.

Ukrayna'da savaş zımnında boşaltma edilenlerin eğreti durağı: Dnipro'daki kamplar
10-08-2022 12:05
Dnipro

Ukrayna'nın cephe hatlarına andıran yaşayan, asayiş sayesinde boşaltma yapılmak durumunda kalanların müşterek bölümü ilkin Dnipro'daki kamplara yerleştiriliyor, hâlâ sonraları da buradan tehlikesiz yerlere yönlendiriliyor.

Kamplara, savaş başladığında başta Harkiv, Herson, Zaporijya, Mariupol kabil şehirlerden boşaltma edilenler gelirken, sonuç devirde Donbas'tan gelenlerin sayısında artım görülüyor.

Yerel gönüllüler, arsıulusal iane kuruluşları ve vatandaşların bağışlarıyla kurulan merkezlerde kalanlara duracak arazi ve kemirmek verilirken, gidecek bölgeleri sıfır ailelerin de tehlikesiz yerlere gitmelerine asistan olunuyor.

Dnipro'da, savaşın başlamasından beri 1500'e andıran bireyin kaldığı, adı "Zatişniyi Kutoçok" bulunan ve Türkçe "Sakin müşterek Yer" anlamına mevrut merkezin yöneticisi 36 yaşındaki Anna Kolaşnik, AA muhabirine buradaki faaliyetleri anlattı.

Savaş dolayısıyla Harkiv kentini vazgeçme geçirmek durumunda küsurat ve oğlu ile Dnipro'ya mevrut Kolaşnik, aylardır bu merkezde işyar bulunduğunu kaydetti.

Kolaşnik, savaşın başladığı ilkin zamanlarda ülkenin türlü bölgelerinden boşaltma edilenlerin merkeze sığındığını belirterek sonuç aylarda ise hâlâ aşırı Donbas'tan gelenlerin buraya başvurduğunu aktardı.

Bahmut, Kramatorsk, Slavyansk ve Seversk şehirlerden mevrut ve gidecek bölgeleri olmayanların merkeze yöneldiğini kail Kolaşnik, Rus ordusunun kontrolüne geçmeden ilkin Lisiçansk ve Severodonetsk'ten de vatandaşların geldiğini belirtti.

Bu insanların yunak çatışmaların yaşandığı yerlerden eşyalarını üstelik yanlarına almadan geldiklerini tamlayan Kolaşnik, "Buraya gelip ilkin dinleniyorlar. Sonra nereye ve kesinlikle gideceklerine değişmeyen veriyorlar. Bazıları akrabalarına, ötekiler ise dünya dışına gidiyor." dedi.

Kolaşnik, "Bugüne genişliğinde 1500'e andıran kişiyi ağırladık. Ayrıca daim kalanlar da oluyor. Engelliler ve vaziyeti ağırbaşlı olanlara müddetsiz arazi veriyoruz." niteleyerek konuştu.

7 yaşındaki Maria'nın imgesel savaşın bitmesi

Ailesiyle 3 çağ ilkin merkeze yerleşen 7 yaşındaki Maria Didenko, daim iklim saldırılarının yaşandığı Bahmut'tan geldiklerini söyledi.

Didenko, "Savaşın bittiğini ve evime arka dönmeyi manzara ediyorum. Büyüyünce hekim kazanmak istiyorum. Normal müşterek avlu manzara ediyorum."

Didenko'nun babası 49 yaşındaki Vladislav da Bahmut'tan boşanmak durumunda kaldıklarını kaydederek "Orada eğleşmek aşırı tehlikeliydi. Kızımız düşüncesince endişeleniyorduk." dedi.

Vladislav nereye gideceklerini, nerede kalacaklarını bilmedikleri düşüncesince ailesi ile bu kampa sığındıklarını, ne yapacaklarına burada değişmeyen vereceklerini söyledi.

Engelli evladı ile merkezde kalıyor

Serebral palsi hastalığı bulunan 15 yaşındaki kızı ile 15 Haziran'da Dnipro'ya geldiğini tamlayan 37 yaşındaki Viktorya Guşina, bugüne genişliğinde bu merkezde kaldıklarını anlattı

Kampın şahısların arızi adresi olsa da vaziyeti ağırbaşlı olanların daim kalmasına müsaade verildiğini anlatım fail Guşina, "Kızım özürlü bulunduğu düşüncesince durumumun farkındalar. Bu sebepten kalmamıza müsaade verdiler. Bunun düşüncesince minnettarız." niteleyerek konuştu.

Guşina, koyu saldırıların yaşandığı Lisiçansk'tan boşanmak durumunda kaldıklarını dile getirerek "Mermiler, füzeler yanımıza düşüyordu. Kızım sığınakta oturuyordu sürekli. Ben de dışarıda kemirmek hazırlıyordum. Şehirde doğal kavara yoktu. Herkes yemeğini dışarıda hazırlıyordu." dedi.

"Evden boşanmak tekaüt oldu, müşterek hafta süresince ağladım"

Sıcak çatışmaların yaşandığı Donetsk cephesine andıran yaşadıkları şehirden 2 kız evladı ile boşaltma edilen 43 yaşındaki Voktorya Kovalova, kocasının beyaz zehir ocağında çalışırken seneler ilkin geçirdiği müşterek sarsıntı sebebi ile inme bulunduğunu belirtti.

Kocasının şimdilik evlerinde kalmayı yeğleme ettiğini tamlayan Kovalova, "Eşim evde eğleşmek istiyor. Akrabalar ona bakıyor fakat esas hedefim onu da yanımıza getirmek." ifadelerini kullandı.

Evden ayrılmanın sonuç adım tekaüt olduğunu, arka dönmeyi manzara ettiğini dile getiren Kovalova, "Bir hafta ağladım buraya gelmeden önce. Şimdi burada (Dnipro) ev kiralamaya çalışacağız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler