USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin teknoloji alanındaki dev projeleri birer birer yaşama geçiyor

Türkiye'nin akıbet senelerde ilkin defans uran edinmek neredeyse teknoloji alanındaki atılımları; fariza aldıkları nice alanda savaşların kaderini değiştirirken SİHA'lar, önce tayyare gemisi TCG Anadolu ve TOGG neredeyse örneklerle meyvelerini vermeye başladı.

Türkiye'nin teknoloji alanındaki dev projeleri birer birer yaşama geçiyor
08-03-2022 12:50
İstanbul

Türkiye, akıbet çağda sağlıktan gök çalışmalarına, insansız iklim araçlarından (İHA-SİHA) elektrikli ve sürücüsüz yerel arabaya denli nice bölgede ehemmiyetli adımlar attı.

Son senelerde efdal teknoloji müstelzim projeleri birer birer yaşama nâkil Türkiye, nice projeyi de benzeyen gelecekte vitrine çıkarmaya hazırlanıyor. AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Türkiye, akıbet çağda en aşırı defans sanayindeki atılımları ile adından yalan ettiriyor.

Türkiye'de imal edilen insansız iklim araçları bölgede ve dünyada oluşan askeri dengeleri değiştiriyor. Terör örgütü PKK ile uğraş bilhassa iktisap etmek az daha Azerbaycan'ın Karabağ operasyonu ve Libya'da geçer İHA ve SİHA'lar, sahadaki dengeleri bu teknolojileri kullanan güçler lehine çevirirken kıtal tarihinde de toy ortak sahife açmış oldu.

Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, Türk İHA-SİHA'larının başarısını "Dünya savaşma tarihinde çevrilme yapacağını öngördüğümüz Bayraktar TB2 SİHA'lar, filolar şeklinde uçarak savaşma doktrinlerini değiştiriyor. Dünyada SİHA'lar ile kazanılan önce kıtal Türk orduları çeşidinden kazanıldı. Şimdi elan gelecek gidiyoruz. Kısa pistli gemilerden, tayyare gemilerinden kalkıp inebilen SİHA'lar ve insansız kıtal uçakları savaşma dalında çevrilme oluşturacak." laflarıyla açıklamıştı.

Türk İHA-SİHA'ları evren medyası çeşidinden da şişman uyanıklık gördü. İngiliz The Guardian İHA-SİHA'ların bölgedeki askeri dengeye çabucak değiştirdiğini yazarken Financial Times, Türkiye’nin yükselen ortak drone gücü yerine SİHA dair ABD, İsrail ve Çin’e rakip bulunduğunu gündeme getirdi.

Milli Muharip Savaş Uçağı hangardan ağmak düşüncesince güneş sayıyor

Türkiye'de defans sanayisinde ehemmiyetli gelişmelerden birisi de Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) çeşidinden Milli Muharip Savaş Uçağı dair yaşanıyor. Türkiye'nin iklim gücüne şişman ortak yardım meydana getirecek uçağın 2023'te hangardan inmesi, 2025-2026'da önce uçuşunun yapılması ve 2028 yılından sonrada envantere alınması bekleniyor.

2014 yılından beri TSK'ya görev sağlayan ATAK helikopterleri ise ayrımsız sürede Pakistan ve Filipinler ordusunda etkin yerine kullanılmaktadır ve bambaşka ülkelerden de arzu görüyor.

Türkiye elden iklim da değil denizde de geliştirdiği teknolojilerle dünyanın dikkatini çekmeye bitmeme ediyor. Türkiye'nin en şişman askeri gemisi TCG Anadolu önce fen seyrine çıkmaya hazırlanıyor. Çeşitli kara, hava, derya araçlarıyla tempo testleri yapılacak TCG Anadolu'nun bu senenin böylecene teslimatı hedefleniyor.

Türkiye'nin insanlı ve insansız akıbet teknoloji karaca araçları ve cephane ürünleri de defans fuarlarında uyanıklık odağı oluyor.

TOGG Avrupa'nın anadan doğma elektrikli önce SUV'u olacak

Türkiye, Türkiye Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ile öz arabası çoğaltma dair şişman ortak açıklık kıvrım etti. Elektrikli, irtibatlı ve toy döl TOGG, Gemlik'te 1,2 milyon metrekare bölgeye yerleşmiş fabrikada üretilecek. 2022'nin akıbet çeyreğinde banttan indiğinde Avrupa'nın anadan doğma elektrikli önce SUV'u unvanını ilişki TOGG ayrımsız sürede 3'üncü seviyeye anık özerk (sürücüsüz) ortak anahtar olacak.

Türkiye, elektrikli otomobillerin en nazik parçalarından birisi bulunan pil üretimi dair da aşırı ehemmiyetli ortak aşama attı. TOGG ve Farasis ortaklığındaki Siro, plan bazlı büyüklük desteğinden de bilistifade kurulacak fabrikada pil hücresi ve parça üretimi yapacak. 30 bilyon lira 15 gigavat vakit kapasiteli pil hücresi ve 19,8 gigavat vakit kapasiteli pil modülü yatırımı, Türkiye’nin elektrikli vesait ve mobilite ekosisteminin teknolojik dönüşümüne yardım sağlayacak.

Kovid-19 ile mücadeleye yerel teneffüs aleti ve TURKOVAC desteği

Türkiye, Kovid-19 salgının başlamasının arkası sıra hastalığın faktör bulunduğu kötü etkileri ortadan bozmak düşüncesince teknolojiler geliştirmeye bitmeme etti. Sağlık Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın öncülüğünde, Arçelik, ASELSAN, Baykar ve Biosys mühendislerinin seferberliğiyle geliştirilen Biyovent Yoğun Bakım Tipi Mekanik Ventilatör Cihazı, Kovid-19 salgının önce aylarında aşırı kesif yaşanmış bulunan teneffüs aleti rahatsızlığına hal oldu. Cihaz, başkaca elden Türkiye'deki değil dünyanın ayrımlı bölgelerine ihraç edilerek Kovid-19 hastalarına onma oldu.

Kovid-19 ile mücadeleye en ehemmiyetli katkılarından birisi de yerel telkih TURKOVAC ile verildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve kadrosu çeşidinden geliştirilen yerel aşı, dünyadan aşıya erişemeyen nice ülkeye de gönderiliyor.

Türk dubara endüstrisi 50'nin üzerine envestisman aldı

Türkiye'de teknoloji dalında akıbet çağda yıldızı ışıltılı sektörler ortada dubara endüstrisi de toprak alıyor. Peak Games'in 1,8 bilyon dolara satılması ile dört başı mamur dünyada adından yalan ettiren Türk dubara endüstrisi elan ahir süreçte de envestisman almaya bitmeme etti. Türkiye'de 2020'de en aşırı envestisman meydan dal dubara endüstrisi olurken 2021 senesinde da Türk dubara sektöründe mecmu 50'nin üzerine envestisman gerçekleşti. 2021'in en şişman yatırımlarından birisi de 155 milyon dolar ile Dream Games'in almış bulunduğu envestisman oldu.

Google Play'de 158 bin 96 dubara yayıncısı ortada 2 bin 636'dan ortak tomar Türk tabi bulunurken, Google Play'de 424 bin 964 dubara ortada Türk yayıncıların sunmuş bulunduğu 8 bin 890'dan ortak tomar dubara bulunuyor. Türk yayıncılar ürettiği oyunlar bilhassa ABD Birleşik Devletleri'nde (ABD) en aşırı indirilen oyunlar ortada toprak alıyor.

5G projeleri Türkiye'nin enformatik ihracatını 3'e katlayacak

Dünyada hızla gelişen teknolojinin geleceğini şekillendirecek en ehemmiyetli çalışmalardan birisi yerine 5G ön plana çıkıyor. Sürücüsüz otomobil, insansız fabrikalar ve açıktan cerrahi müdahale olanağı az daha katı aşırı sektörde şişman inkılap yaşatması muhtemel teknolojiye ön anahtar bulunan 5G ile ait Türkiye'de de icraat himmet kesmeden bitmeme ediyor.

AA muhabirine mütekellim telekom teknolojileri verim ve görev sağlayan firması GTENT'in dümen yerleşmiş üyesi İlhan Bağören, 5G'nin Türkiye'de de dünyada bulunduğu az daha sektörel açıdan şişman etkisinde bırakır yapacağının altını çizerek, "Şu anda Türkiye'nin enformatik ihracatının senede 2-3 bilyon dolar bulunduğunu düşünürseniz tığ bunu (5G ihracatı ile) 3'e katlamayı hedefliyoruz." dedi.

Turcorn'ların rakamları artıyor

Türk teknoloji şirketleri akıbet çağda elde ettikleri başarılarla birer birer Unicorn-Turcorn (1 bilyon dolar değerlemeye vasıl şirket) olmaya bitmeme ediyor. Oyun şirketlerinden Peak Games almış bulunduğu şişman yatırımla Turcorn olurken, Getir, Trendyol decacorn (10 milyarı dolarlık değerlemeyi aşan şirket) seviyesine ulaştı. Dream Games, Hepsiburada ve akıbet yerine Insider Türkiye'nin Turcorn yerine ışıltılı yıldızları durumuna geldi.

Türkiye'de akıbet çağda gök emekleri dalında da ehemmiyetli adımlar atıldı. 2018 senesinde Resmi Gazete'de toprak meydan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulan Türkiye Uzay Ajansı, Türkiye'nin Milli Uzay Programı'nın lansman toplantısı ile 10 hedefini de açıkladı. Programın hedefleri ortada Cumhuriyet'in 100. senesinde Ay'a önce temasın sağlanması toprak alırken, ortak gök limanı işletmesi ihdas etmek ve uzaya ortak Türk vatandaşını çıkarmak az daha hedefler de bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler