USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye'nin önce oyuncak müzesi, başkentten Anadolu'nun oyun kültürüne kudret tutuyor

Türkiye'nin önceki oyuncak müzesi "Ankara Oyuncak Müzesi", bebek ziyaretçilerine bir vakitler oynanan oyuncakları tanışıklık fırsatı verirken, yetişkinleri ise çocukluk dönemlerine götürüyor.

Türkiye'nin önce oyuncak müzesi, başkentten Anadolu'nun oyun kültürüne kudret tutuyor
19-01-2022 12:42
Ankara
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Türkiye'nin önceki oyuncak müzesi, başkentten Anadolu'nun oyun kültürüne enerji tutuyor

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tandoğan Yerleşkesi'ndeki müze, kurulduğu 1990 yılından buyana emlak içi ve haricinde tamamlanmış binlerce oyuncağa ev sahipliği yapıyor.

Çocuk gelişimi ve zamanı üzerinde tetkikat karşıcı Prof. Dr. Bekir Onur'un, emlak haricinde görmüş olduğu oyuncak müzelerinden yola çıkarak Anadolu'daki oyun ve oyuncaklar üzerinde meydana getirdiği degaje incelemelerin kararında birleşen oyuncaklardan yapılan müzedeki parçaların sayısı, devir süresince bağışçıların da katkılarıyla 4 bine ulaştı.

Başta anadan görme Türk oyuncakları peyda etmek üzere, 1840 yılı Alman inşası baş döndürücü sayıda ecnebi oyuncağı da içeren müze, sergideki 1200 parçayla ziyaretçilerini zamanı müşterek seyahate çıkararak oyun ve oyuncak kültürünü koruyup yaşatabilmeyi hedefliyor.

"Geleneksel oyuncaklarda en müşterek tomar şekli çocuk oyuncaklarda görüyoruz"

Müzeye ve oyuncakların evveliyatına bağlı AA muhabirine bilim sağlayan AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi ve Müze Müdürü Doç. Dr. Ceren Güneröz, oyuncakların konu, imal materyali ve yararlanma hedefi neredeyse açılardan zamanı devre süresince ayrımlılık gösterdiğini anlattı.

Oyuncağın imalinde makbul malzemenin ne diyar ve alanda üretildiğine bağlı bilgiler verdiğine ayraç fail Güneröz, "Oyuncaklar üstünden zamanı ve coğrafyayı öğrenebiliyorsunuz." dedi.

Müzede mevcut 500 zerre anadan görme oyuncağın Anadolu kültüründeki zenginliği ortaya koyduğunu dile getiren Güneröz, Anadolu'da gelişigüzel muhtelif materyalden oyuncak üretildiğini belirtti.

Güneröz, anadan görme oyuncaklarda, tiftikten yüne, ahşaptan pula ve gudde denli sağlam baş döndürücü malzemenin kullanıldığını aktararak, "Anadolu'da tek gereç zarar edilmemiş, gelişigüzel gereç ya müşterek oyuncağa dönüştürülmüş veya müşterek oyun objesine dönüştürülmüş. Yerel kumaşlarla da üstü sarılarak düz yazı edilmiş." niteleyerek konuştu.

Eski oyuncak bebeklerin üstündeki kıyafetlerin, zamanın modası ve istihsal yolunu yansıttığını da anlatım fail Güneröz, "Geleneksel oyuncaklarda en müşterek tomar şekli çocuk oyuncaklarda görüyoruz. Bebeklerin boyları, kıyafetleri, başlıkları, başörtüsü başka, cıcık kendisine makbul materyalleri başka." dedi.

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde toprak alıyor

Güneröz, topaç, düzen ve yoyo neredeyse anadan görme oyuncakların, gerçekte antika dönemlerden buyana aşina üniversal oyuncaklar bulunduğunu belirterek, Anadolu'da yük dibine alınamamış, sadece namzet kültürde canlı oyun ve oyuncaklar bulunduğuna ayraç etti.

İsmini üretildiği semtten düzlük ve müzede baş döndürücü sayıda örneği mevcut Eyüp oyuncaklarının Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de anlatıldığını aktaran Güneröz, "Burada baş döndürücü sayıda atölyenin bulunduğunu ve hassaten sünnet ve bayramlarda evlatların esas babalarıyla bu semte gittiğini, hususi oyuncak havale edilip satın alındığını biliyoruz." dedi.

Ceren Güneröz, Eyüp oyuncaklarının 16. çağ ve sonrası Osmanlı oyuncak tarihinin en ehemmiyetli örneklerini oluşturduğunu belirterek, müzede başkaca Anadolu'nun faklı yerlerindeki atölyelerden çıkan Alasya grubu, Çelik oyuncak evi, Nekur markalı mahsulat neredeyse teneke ve ahşaptan işlenmiş oyuncaklar bulunduğunu kaydetti.

20. asrın başından 1950 yılına denli Türkiye'de ağır miktarlarda oyuncak üretiminin yapıldığını dile getiren Güneröz, bu tarihten itibaren oyuncak imalinde sıra işi yöntemlerine geçilerek balıketinde malzemelerden artma plastiğin kullanılmaya başlandığını ve 1980'dan sonraları da hassaten Çin'den peyda etmek neredeyse ithalatın arttığını söyledi.

Güneröz, müzede bebekler, hayvanlar, zeka, feza oyunları, taşıtlar, çocuk onarım üniteleri, anadan görme Eyüp oyuncakları, meslek ve bostan kültürü, yapı oyuncakları neredeyse değişik temalarda oyuncaklar bulunduğunu ve 2 yılda müşterek esas temaların korunarak oyuncakların değiştirilmiş olduğu belirtti.

Müzeye mevrut öğrencilere oyuncakların ki tarafından, birçok senesinde ve ne malzemelerle yapıldığına bağlı bilgiler verildiğini özetleyen Güneröz, öğrencilere zevcelik fail öğretmenler düşüncesince de üç değişik emare kitabı hazırladıklarını ve müze süresince değişik etkinliklerin yapıldığını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler