USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin iklim savunma sistemleri bu tesisten çıkacak

Türk savunma sanayisi içerisinde geliştirilen iklim savunma ve roket sistemlerinin üretileceği imtihan ve bütünleşme merkezi göreve hazırlanıyor.

Türkiye'nin iklim savunma sistemleri bu tesisten çıkacak
24-04-2022 11:41
Ankara

AA muhabirinin edinmiş olduğu bilgiye göre, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) koordinasyonunda Türkiye'ye savunma sanayisi planlarında kullanılmak kıl payı toy altyapılar kazandırılmasına müteveccih icraat sürüyor. Bunlardan Hava Savunma Test ve Entegrasyon Merkezi (HSTEM), ASELSAN Temelli Başkent Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) arazisinde kuruluyor.

Tesiste, iklim ve roket savunma projelerinin ihya ve dizi istihsal dönemlerindeki sistem/alt cümle üretim, entegrasyon, imtihan ve tasdik faaliyetlerinin çalışan halde yapılabilmesine müteveccih ayrışık kaslı altyapılar arazi alacak. Kurulum çalışmalarında ehemmiyetli açıklık tahsil edilen tesis, sonuç hazırlıkların tamamlanmasıyla benzeyen sürede faaliyete geçecek.

HSTEM bünyesindeki Sistem Üretim ve Entegrasyon Binası, kısaca 16 bin metrekare boğunuk bölgeye erbap olacak ve burada iklim ve roket savunma projelerinin dizi istihsal gereksinimleri karşılanacak.

Test Kontrol Merkezi, tamamı imtihan faaliyetlerinin planlanması, koordinasyonu, engin kontrolü, testler sırasında/sonrasında elde edilmiş verilerin kayıt, çözümleme ve değerlendirilmesi amacıyla kullanılacak.

Kapalı Atış Poligonu'ndan, geliştirilmekte bulunan tabanca ve cephane sistemlerinin atışlı imtihan ve tasdik faaliyetlerinde yararlanılacak. Yaklaşık 200 mt. atış mesafesini destekleyen poligonda, 35-40 milim kalibreye derece silahlarla atış yapılabilecek.

Sistem Test, Ayar Kalibrasyon Altyapısı ve Test Kulesi, sistemler üstündeki insiyak ve elektro-optik algılayıcıların işlevsel testleri, görüş/algılama hatlarının (nişan hattı) kırılan namına öz süresince ve sonra nişan hattı ile atış hattının (namlu hattı) kırılan namına çakıştırılmasına müteveccih eder ve ölçümleme faaliyetlerinde kullanılacak.

Tesiste başkaca sistemlerin devim bilimi şartlar altında performanslarının ölçülmesi ve iyileştirilmesi düşüncesince askeri standartlarla tanımlanan hususi imtihan parkurları arazi alacak.

Hava savunma sistemleri geçmiş imtihanı ROBOSİM'de verecek

Hava savunma sistemlerinin zorba senaryolar altındaki testleri, doğrulamaları ve ekinlik vizyonu ise "ROBOSİM Açık Alan Test Altyapısı"nda gerçekleştirilecek.

ROBOSİM, iklim ve roket savunma sistemlerin esas yaşamda karşılaşabileceği hedeflerin yanca ve yükseliş zaviyevi hareketlerini de içerecek halde belirgin bölgede benzetimi gayeli kullanılacak. Bu altyapıda kablo-robot teknolojisi kullanılarak içerisine elektro-optik ve insiyak erek simülatörleri yerleştirilen kabinlere yanca ve yükseliş ekseninde akıntı kabiliyeti kazandırılacak. Bu sayede tekli/çoklu hedefler içeren zorba angajman senaryolarının belirgin bölgede benzetimi beklenir olacak.

ROBOSİM altyapısıyla sistemlerin zorba erek tespit, izleme kıl payı başarım testleri ve aktiflik doğrulamaları kontrollü, tekrarlanabilir ve güvenli birlikte imtihan süresince yapılabilecek.

Bu altyapının dünyada birlikte örneği bulunmuyor. Çok zorba uygulayım özellikler (hassas pozisyonlama doğruluğu, hız, ivme ve benzeri) mucip ROBOSİM, aşırı sayıda yazılım ve tesisat bileşeni yer ediniyor ve tamamı bileşenler ulusal namına geliştiriliyor.

ROBOSİM’deki elektro-mekanik ve başka tamamı ast bileşenlerin istihsal ve üretimevi testleri başarıyla tamamlandı.

Sıra dışı ve hususi çözümlerle yaşama geçiyor

Elektro-mekanik yapıyla tümleşik inşaat/kule/temel yapısı, hususi namına tasarlandı ve projelendirildi. Yaklaşık 75 mt. yüksekliğindeki kulelerin bayır noktasında tamamı operasyonel ve yel yükleri altında hoppadak beş altı santimetre sapma kıymeti elde ediliyor. Sıra dışı yapım ve cihannüma yapısının projeye akla yatkın halde sahada kurulumu, imtihan ve doğrulaması tamamlandı.

ROBOSİM'de tamamı imtihan faaliyetlerinin planlanması, koordinasyonu, aşırı sayıdaki ast sistemin senaryoya akla yatkın namına esas zamanlı engin kontrolü, testler sırasında/sonrasında elde edilmiş verilerin kayıt, çözümleme ve değerlendirilmesi amacıyla hususi birlikte yazılım kullanılacak. ASELSAN bünyesine geliştirilen bu yazılımın Sistem Entegrasyon Laboratuvarı süresince geliştirilmesi, imtihan ve doğrulamaları başarıyla tamamlandı.

ROBOSİM düşüncesince elektro-mekanik ve başka donanım/yazılım bileşenlerinin meydan kurulum, bütünleşme ve testlerinin en endamsız sürede tamamlanması ve kullanıma katılması planlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler