USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye'nin 'Beyaz Kıta'ya düzenlemiş olduğu 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kadrosu yola ç

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde arazi takanak 20 yabanlık kadro İstanbul Havalimanı'ndan uğurlandı.

Türkiye'nin 'Beyaz Kıta'ya düzenlemiş olduğu 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kadrosu yola ç
22-01-2022 18:46
İstanbul

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda sürdürülen Antarktika emek harcamaları kapsamında, toy planlar ve toy sefer katılımcıları ile meydana gelen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi ekibi, Türk Hava Yolları'na ilgili uçakla sayaç 14.10'da İspanya'nın başkenti Madrid'e akıntı etti. Ekip, buradan yapacakları 4 aktarmanın peşi sıra Antarktika'ya ulaşacak.

Sefer kadrosunu havalimanından TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, sefer koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsünden araştırmacılar uğurladı.

Yaklaşık 1,5 ay sürecek seferde Kovid-19 önlemleri dolayısıyla Santiago ve Puerto Williams'da karantinada duracak ekip, Beyaz Kıta'nın tekaüt koşullarında ilmî çalışmalarını tamamlayacak.

Ekip 14 plan kapsamında ayrıntılı araştırı yapacak

Türkiye'de 2017'den bu yana planlı Ulusal Kutup Bilim Seferleri, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda sürdürülüyor.

Sefer ekibi, arazi bilimleri, çalışkan bilimleri kadar ayrımlı alanlardaki 14 plan kapsamında, ayrıntılı tetkikat yapacak. Söz konusu projeler, 29 kurumun iş donanmasında yürütülecek.

Portekiz ve Bulgaristan'dan birer araştırman da sefer ekibinde arazi alacak.

Anadolu Ajansı da yapacağı yayınlarla sefer kadrosunun çalışmalarını ve bu serüvenini aktaracak.

Sefere "Milli Teknoloji" damgası

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nde "Milli Teknoloji Hamlesi" ruhuyla yerel imkanlarla geliştirilen nice teknolojik mahsul de sınav edilecek.

ASELSAN, sefer kadrosunun haberleşme ihtiyacını istikbal etmek düşüncesince telsiz ve parçalı hareketli tekrarlayıcı telsiz realizasyon etti.

Bölgenin kaba iklim şartları çözümleme edilerek geliştirilen bu ürünler, ekibin birbirleriyle ve istasyonlarla yapacağı iletişimi güçlendirecek.

Şirket kabilinden geliştirilen gayrı ortak mahsul mobil melez çelim dayanaklık etmek ünitesi de cazibe altyapısının bulunmadığı Antarktika'da bilgelik insanlarına erke desteği sağlayacak.

TÜRKSAT'ın "uydu telefonları" ve BGAN cihazları araştırmacılara telefon ve genel ağ hizmeti sağlayacak.

HAVELSAN'ın sefer düşüncesince ürettiği ve polar emek harcamaları düşüncesince toy özellikler ve donanımlar eklenmiş olan GNSS alıcısı, araştırmacılara asıl zamanlı konum, gayret ve devir bilgisi ile akıcı düzentileme performansı sunacak.

TÜBİTAK SAGE de geliştirip ürettiği termik batarya teknolojisiyle dayanıklı Antarktika koşullarında araştırı kadrosuna kolay sağlayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler