USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye'de tababet eğitimi görecek Afgan kız öğrencinin düşsel gelecekte ülkesine misyon etmek

YTB’nin yardımıyla efdal öğrenimine Türkiye'de bitmeme edecek Selgey İsmailhil, "Ülkem aşırı çetin eyyam geçirdi. Deneyimli ve eğitilmiş personele ihtiyacımız var.'' dedi.

Türkiye'de tababet eğitimi görecek Afgan kız öğrencinin düşsel gelecekte ülkesine misyon etmek
02-11-2021 11:37
İstanbul

Afganistan'da üniversiteye giriş sınavında önde gelen Selgey İsmailhil, Türkiye'de eğitimini tamamladıktan sonradan ülkesine dönerek ilkin tababet dalında fariza geçirmek istediğini belirterek, "Yurt haricinde terbiye gören kişiler, eğitimlerinin bitiminde ülkeye dönmeli ve vatandaşlarına araştırma görevlisi olmalılar." dedi.

İsmailhil, ülkesindeki kız öğrencilerle ait düşüncelerini ve geleceğe müteveccih planlarını AA muhabirine anlattı.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) yardımıyla efdal öğrenimine Türkiye'de sürdürmek düşüncesince tahminî 10 güneş önceki İstanbul'a mevrut İsmailhil, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde tahsil görecek.

Türkiye'de terbiye görecek olmaktan devlet duyduğunu tamlayan İsmailhil, "Türk devletinin bursuyla İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne benimseme edildim. Burada olmaktan baş döndürücü mutluyum zira Afgan üniversitelerinin kapıları ülkemin hanımlarına kapalı. Eğitimime Türkiye'de bitmeme edeceğim." dedi.

Lagman vilayetine ilişkin Alingar ilçesinde dünyaya geldiğini, 6 yaşlarındayken babasını kaybettiğini ve ilkokuldayken ailesiyle Kabil'e geldiğini özetleyen İsmailhil, "Ailemin yardımıyla Kabil'de Muhammed Pamir Ahbar Lisesi'nde tahsil gördüm. Eğitim koşullarımız elleme değildi. Kızların okula gitmesi havadan değildi. Üniversiteye giriş sınavına yapınmak düşüncesince hususi bir kursa gittim. Üniversiteye giriş sınavı neticeleri devletimizde her insanın kaygılanmasına hastalık bulunan nice olayın yaşandığı süreçte açıklandı." ifadesini kullandı.

Afganistan'da üniversitelerin kapılarının kız öğrencilere açılmasını beklenti ettiğini ancak şu anne denli bunun gerçekleşmediğini dile getiren İsmailhil, "Kız öğrencilerin okumalarının önündeki engellerin kalkmasını ve eğitimlerine bitmeme etmesini beklenti ediyorum. Kızlar da üniversitelere gitmeli ve efdal öğrenimlerine bitmeme etmeli." halinde konuştu.

"Ülkede kültürel çöküntü endişesi yaşanmasın"

Her dünkü hükümetin öz öncelikleri ve uygulamaya atmak istediği projeleri olmasını iyilikle karşıladığını tamlayan İsmailhil, "Taliban yetkilileri, terbiye müesseselerinin baştan açılacağına lakırtı verdiler. Afgan bayanların bir an önceki okula dönmelerine müsaade vermelerini istiyoruz. Bu dava bir an önceki çözülmeli ki ülkede kültürel çöküntü endişesi yaşanmasın." dedi.

"Eğer hanımlar öğrenimden yoksun kalırsa topluluğun yüzdelik 50'si selamünkavlen olur"

Afganistan topluluğunun yarısını bayanların oluşturduğuna ayraç fail İsmailhil, "Eğer hanımlar öğrenimden yoksun kalırsa topluluğun yüzdelik 50'si selamünkavlen olur. Kadınlar, rical denli yeteneklidir. Bu sebeple hanımları terbiye geçirmek bir maşer ve iklim düşüncesince baş döndürücü önemlidir. Kadınlar ülkenin baştan yapımı ve kalkınmasında canlı gösteriş oynayabilir. Kadınların kabiliyeti beylerden az değildir." ifadelerini kullandı.

Gelecekte ülkesine fark geçirmek ve ilkin tababet dalında fariza geçirmek istediğini kaydeden İsmailhil, "Eğitimli kişilere ihtiyacımız var. Doktorlar düşüncesince hudut ötesi sanarak bir obje bahis konusu değildir. Bu sebeple bütün insanlığa fariza geçirmek istiyorum. Ülkem baş döndürücü çetin eyyam geçirdi. Deneyimli ve eğitilmiş personele ihtiyacımız var. Erkek yahut avrat olsun, taşınmazlar haricinde terbiye gören kişiler, eğitimlerinin bitiminde ülkeye dönmeli ve vatandaşlarına araştırma görevlisi olmalılar." sanarak konuştu.

İsmailhil, bundan ahir terbiye hayatında Türkiye'yi yeğleme etmesine ilişkin, "Türkiye nazarıitibar duyduğum elleme bir ülke. Hem Müslüman bir iklim bununla beraber bana burs olanağı sağlandı. Türkiye tababet dalında dünyada önde mevrut ülkelerden biri. Bunların bütünü Türkiye'yi yeğleme etmemde sansasyonel oldu." dedi.

Selgey İsmailhil, 2001'de Afganistan'ın Lagman vilayetine ilişkin Şegey Kale köyünde, 14 çocuklu ailenin 13'üncü evladı kendisine dünyaya geldi. Altı yaşlarında babasını kaybeden İsmailhil, Kabil'de Muhammed Pamir Ahbar Lisesi'nden yetkilendirilmiş oldu. İsmailhil, YTB çeşidinden Üstün Başarı Bursuyla Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İngilizce kısmına yük oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler