USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türkiye rekortmeni ulusal paraşütçü Merve Arslan hanımlara 'uçun' diyor

Milli paraşütçü Merve Gülşah Arslan, adrenalin, hayat ve kaçış yerine tanımladığı yamaç paraşütünü dört başı mamur hanımlara kaynak ediyor.

Türkiye rekortmeni ulusal paraşütçü Merve Arslan hanımlara 'uçun' diyor
08-03-2022 11:55
Ankara

Geçen sene 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'nde Ankara Ayaş'taki Yamaç Paraşütü Pisti'nden havalanarak Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesine 272,5 kilometre uçup Türkiye hanımlar açıklık rekorunu bucak Merve Gülşah Arslan, AA Spor Sohbetleri'nin misafiri oldu.

Asıl mesleği mimari bulunan Merve Gülşah Arslan, yamaç paraşütüne ilgisinin kesinlikle başladığına ilişkin, "Hafta içi mimari işi yapıyorum, hafta sonu da paraşüt eğitimi veriyorum. Aslında yamaç paraşütüyle on paralık nezdinde ilgim yoktu, neye benzediğini bilmiyordum. Üniversitedeyken nezdinde arkadaşımın burada nezdinde havacılık kulübü kurulmuş, katılıma çağırma ediyorlar' demesi üzerinde bu dünyanın içerisine girdim. İlk uçuşumu yaptığım üzere de nezdinde henüz kopamadım. 2009 yılından bu yana çalışkan kendisine uçuyorum." sanarak konuştu.

Ailesinin bu spora ayn açısıyla ilgilendiren de ulusal sporcu, "Hiç nezdinde devir riziko almayacağımı, limitlerimi aşmayacağımı belirterek ailemi adım adım alıştırdım. Daha daha sonra yarışmalara gidip doyurmak olduğumda onlara da yürek ve madalya götürdüğümde onlar da benim riziko almadan bu sporu yaptığıma inandılar. Şu an onların da yüzü gülüyor, aşırı mutlular." dedi.

Havadayken neler hissettiğine ilişkin ulusal paraşütçü, "Yeryüzünden uzaklaşınca, yeryüzündeki eksiksiz dertlerimizden de uzaklaşıp kaçabileceğimiz nezdinde yer. Yamaç paraşütünü bu derece sevmeme etken bulunan bilinçlilik zaten, nezdinde yerden kalkıp bilmediğiniz, henüz ilk planını yapmadığınız alelacayip nezdinde yere inişinizi gerçekleştiriyor olmanız. Eğer aldığı kadar hazırlanmış olur ve odaklanırsanız da aşırı nezdinde tomar uzaklara uçabiliyor olmak." biçiminde konuştu.

Merve Gülşah Arslan, nezdinde avrat kendisine yamaç paraşütünün zorluğuna müteveccih ise, "Bir eş yamaç paraşütçüsü olmaktan esasta on paralık nezdinde farkı yok. Kadın kendisine da bu sporu yapmanın on paralık nezdinde zorluğu yok. Beni zecrî yegâne şey; bilmediğim nezdinde yerden evime gene kesinlikle döneceğim, korkusu. Eğer ki nezdinde arkadaşımız bizi aşağıdan otomobiliyle strateji etmiyorsa genel anlamda en benzeyen yola çıkıp, veya en benzeyen karye meydanına gidip oradan otostop çekerek eve dönüyoruz." ifadelerini kullandı.

"Her devir amacımız üstün dereceli kırmak"

Geçen sene Ayaş'tan havalanıp Dinar'a 272,5 kilometre uçup, Türkiye hanımlar açıklık rekorunu kırmasıyla ilgilendiren de ulusal sporcu, şu şekilde konuştu:

"Uçuşlara haziran ayında başlıyoruz ve gelişigüzel devir amacımız üstün dereceli kırmak. Sadece elleme havaya değin gelmemiz ve akilane yerde olmamız lazım. O gün, Ayaş'tan aşırı elleme nezdinde kalkış yapacağımız hissi dünyaya geldi ve uçuşumuzu gerçekleştirdik. Uçuşun başı ince zorluydu ama aşırı eğlenceliydi, en bilhassa az buçuk çabuk kez aldık, kılıç de inanamadık. Sonrasında Emirdağ'ın sağından mı solundan mı devredilmek düşüncesince nazik nezdinde değişmeyen verdik. Verdiğimiz kararla aşırı ağırbaşlı performansımız arttı. Dinar'a yaklaşırken pervaz kadrosu uçtuğum kilometreyi dediğinde henüz esbak pervaz 239 kilometreyle Gülşah Hoş arkadaşıma aitti. Ne zamanki 240 kilometre uçuşa ulaştım ego filhakika havada çığlıklar atmaya başladım, telsizden arkadaşlarıma seslendim, 'rekoru kırdım, inanamıyorum' diye."

Rekorunu yükseltmeye çalışacağını kaydeden ulusal paraşütçü, "Dünyada bilhassa bu iş düşüncesince Brezilya'nın nezdinde eyaletine gidiyorlar, orada bu uçuşlar 600 kilometreye derece çıkıyor. 11 saati bulan uçuşlar var. Hedefim gelişigüzel devir kişi rekorumu henüz da arttırmak." dedi.

"En çelimsiz zamanda, havaların güzelleştiği anda uçuşa başlıyoruz" diyen ulusal paraşütçü, havadaki gereksinimlerine müteveccih de "Afyona 7 bugün 19 dakika uçtum, çabucak uçmaya odaklandığınız düşüncesince havada ihtiyaçlarınız aklınıza nezdinde tomar gelmiyor. Sadece minimum seviyede dikkatimizin dağılmasını engellemeyecek derece nezdinde şeker, aşırı küçük yiyecekler alıyoruz, su hortumundan da küçük yudumlarla su içip bitmeme ediyoruz." bilgisini verdi.

"Bütün hanımlara referans ederim"

Ay-yıldızlı sporcu, ülkü pervaz düşüncesince iklim sıcaklığının ve rüzgarın şiddetinin elleme olması icap ettiğini belirterek, "Rüzgarın sertliği bizim hızımızı belirlediği düşüncesince önemli. Isınmada bizim yükselti kazanmamızı belirlediği düşüncesince önemli. Bu ikisi beraberce olmaksızın levent boylu mesafeli uçuşlar yapamayız. Havada çaba ilişkin nezdinde sınırlama yok, çaba cezası yok. Ortalama 35-45 kilometre arası çabucak gidiyoruz. Belli yel limitlerinde kalkışımızı gerçekleştirebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

Yamaç paraşütünü, adrenalin, geçim ve kaçış kendisine tanımlayan Merve Gülşah Arslan, "Bütün hanımlara referans ederim bu sporla ilgilendiren akıllarında en küçük nezdinde istifham göstergesi olmasın, hepsi yamaç paraşütü ile pervaz yapabilir. Bu ince öğrenmesi bedava nezdinde pervaz aracıdır, kesinlikle denesinler." sanarak konuştu.

Bütün hanımefendilerin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutlayan ulusal paraşütçü, sonuç uçuşunda leyleklerle havada unutamadığı anını şu şekilde anlattı:

"O güneş Ayaş'tan kalkış yaptık, 500-600 m. yükselti kazandıktan sonraları nezdinde arkadaşımla beraberce uçuyorduk. Yanımıza 50-60 adet leylek geldi. Leylekler de bizim yükselti kazanmaya çalıştığımız termiğe girip onlar da bizimle beraberce yükselti kazanmaya başladı. Tabii onlar bizlerden nezdinde tık henüz çabuk tırmandı. Sonra süzülmeye başladılar, kılıç de onları strateji ettik emniyetsiz nezdinde görüntüydü. Kuşları imitasyon ederiz aslında. Kuşlar da bizi iptila ediyorlar, tabii kendisine bu derece iri uçar nezdinde bilinçlilik nelerdir bu diye, yaklaşıp hakkıyla hakeza paraşütümüze baktıklarını, 'Allah Allah dermiş gibi' hakeza şaşırdıklarını görebiliyorsunuz."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler