USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk öğrencilerin uydusu NASA'nın olanaklarıyla fırlatılacak

NASA çeşidinden desteklenen evren çapındaki en prestijli manken uydu yarışmasında ön elemeyi önce 3'e girerek güzeşte Çankaya Üniversitesi mühendislik öğrencilerinin ürettiği uydu prototipi, Virginia Tech Üniversitesinde roketle gökyüzüne fırlatılacak.

Türk öğrencilerin uydusu NASA'nın olanaklarıyla fırlatılacak
18-03-2022 12:09
Ankara

Amerikan Astronomi Topluluğu (AAS), Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile baş döndürücü uluslu gelecek uygulayım bilimi ve havacılık firması Lockheed Martin kabilinden planlı yarışmada, takımlarıyla ön elemeyi güzeşte Çankaya Üniversitesi öğrencilerinin ürettiği manken uydu prototipi, NASA'nın nezdinde 11 Haziran'da 1 kilometre yüksekliğe gönderilecek.

Yarışmaya evren genelinde 100'ün üstünde üniversiteden müracaat yapılırken, Çankaya Üniversitesi Elektrik-Elektronik, Mekatronik, Bilgisayar, Yazılım ve Makine Mühendisliği öğrencilerinden oluşan 24 yabanlık "CanBee" uydu ekibi ön elemeyi güzeşte 40 takım arasına 3'üncü namına girdi.

Öğrencilerin çalışmasını AA muhabirine özetleyen üniversitenin rektör yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Selçuk Geçim, 2019 senesinde Teksas'ta planlı ayrımsız müsabakada 40 darülfünun arasından 5'inci olduklarını anımsattı.

Ön elemelerin dizayn projeleri dikkate alınarak yapıldığını tamlayan Prof. Dr. Geçim, "Bu yılki başarımız esbak evren beşinciliğinden henüz dobra olacak kabil görünüyor. Uydumuz, NASA'nın olanaklarıyla 1 kilometre gökyüzüne fırlatılacak. İnişte de ayrışık danışma üniteleri kabil ait yazılımlar imtihan edilecek. Final kararı bu testlerden sonradan belirlenecek." dedi.

"Her obje nezdinde adımla başlıyor"

Üniversitede nazari eğitimlerin yanı esna kılgısal derslere ve laboratuvar çalışmalarına da toprak verdiklerini tabir fail Geçim, derslerinden arta artan senelerde projede toprak düzlük ayrımlı alanlardaki öğrencilerin teşrikimesai içinde efkâr ürettiğini söyledi.

Türkiye Uzay Ajansının kurulmasının önemine dikkati çekici Prof. Dr. Geçim, şunları kaydetti:

"Her obje önemsiz nezdinde adımla başlıyor. Sonuca nezdinde günde muvasalat etmek muhtemel değildir. Bu çeşit planlar üniversitelerde, nezdinde bilinç, nezdinde bilgilenme yahut farkındalık tevlit açısından baş döndürücü önemlidir. Öğrencilerimiz, mezuniyetinde nezdinde aşama önde namına işe başlayacaklar. Türkiye elbette ki gök ajansını kurmakla baş döndürücü ehemmiyetli nezdinde aşama attı. Umuyoruz, artık lazım gelişmeler sağlanır. Mesela nice üniversite, ABD'den biliyorum, öz uydularını fırlatıp öz genel ağ haberleşmelerini de bu uydu üstünden henüz emin yapıyor. Bugün kılıç de hususi uydumuzu atıp, Çankaya Üniversitesi namına bu işi yapacağız dememiz az buçuk er fakat söylediğim kabil herhangi nezdinde obje nezdinde adımla başlıyor. İleride düşünmemiz gereken, düşünebileceğimiz hedeflerden bir tanesi namına değerlendirebiliriz."

"Öğrencilerimiz zirvede çıkarlarını gösterebiliyor"

"CanBee" takımının bilimsel nitelikli danışmanı ve üniversitenin Makine Mühendisliği araştırı görevlisi Eyup Koçak da müsabakanın öğrencilere esasta karşılaştıkları problemleri aşarak nezdinde uydu modellemesi ika olanağı sağladığını aktardı.

Farklı bölgelerde yetişek gören öğrencilerin nezdinde arada emek vermek fırsatı bulduğunu özetleyen Koçak, "Bu da elbette ki izinli olduktan sonradan ülkemizin defans sanayisi yahut efdal teknolojiye müteveccih mühendis ihtiyacını istikbal kılmak şartıyla nezdinde tedarik oluyor. Çünkü almış olduğumuz bu başarıyla baş başa öğrencilerimiz elden millî bazda değil arsıulusal arenada da kendilerine toprak edinip efdal donanımda, efdal niteliğe eş işler ortaya koyabiliyorlar. Öğrencilerimiz zirvede çıkarlarını gösterebiliyorlar." sanarak konuştu.

"Buradaki hacısı hocası işinden baş döndürücü beğeni alıyor"

Model uydunun yazılım vazifesini 2020'de üstlenmeye süregelen Bilgisayar Mühendisliği 4. derslik talebesi Kerim Güven ise icraat esnasında edinmiş olduğu tecrübelerle iş hayatında henüz avantajlı pozisyona geldiğini söyledi.

Türkiye'yi emlak haricinde özümleme edeceği düşüncesince bahtiyar bulunduğunu dile getiren Güven, "Çok gururluyum. Türkiye'yi muhtemel bulunan en dobra halde emlak haricinde özümleme buyurmak elbette ki herkesin görevidir. O sebepten elimizden geleni yapıyoruz. Buradaki başarıyı yaşam boyu anlatmayı planlıyorum. Makineci ve elektronikçi arkadaşlarımızla akşamlara denli herhangi nezdinde şeyin falsosuz olması düşüncesince muttasıl çalıştık. Buradaki hacısı hocası işinden baş döndürücü beğeni alıyor. O sebepten çoğumuz buraya koşarak geliyoruz." ifadelerini kullandı.

Model uydu yarışması

Türkçesi "kutu uydu" anlamına mevrut "Can Satellite"in kısaltılmış ıpıssız bulunan ve 2004'ten beri planlı CanSat, dünyanın en prestijli manken uydu yarışması namına görülüyor.

Uzay dalında tasarım, istihsal ve fırlatma faaliyetlerini içeren nezdinde yarış bulunan CanSat'ta ön elemeyi güzeşte 40 üniversitenin takımları, Virginia Tech Üniversitesinde 9-12 Haziran'da bitiş coşkusunu yaşayacak.

Sadece darülfünun öğrencilerine bariz bulunan yarışmada, takımlardan bilimsel nitelikli müşavir takibinde, herhangi nezdinde sene açıklayan rolü gerçekleştirebilecek gök sistemlerini tasarlamaları, üretmeleri ve rolü yürütme etmeleri bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler