USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk kadrosu Antarktika’ya kadem bastı

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında yola çıkan Türk kadrosu derinlemesine yolculuğun ve karantina periyodunun peşi sıra alkan kıtaya kadem bastı.

Türk kadrosu Antarktika’ya kadem bastı
09-02-2022 16:55
Antarktika

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda meydana gelen 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ne eklenen ekip, kıtaya erişmek düşüncesince öldürücü ve coşku donör müşterek yolculuğu ve 7 günce karantina dönemini geride bıraktı.

Güney sağlıksız kürede yerleşimin yer aldığı en akıbet benek konumundaki Puerto Williams’ta 7 günce karantina süreci sonrası tahminî 2 zaman devam eden müşterek tayyare yolculuğuyla İstanbul’dan 21 Ocak’ta yolculuklarına başlamış olan takım Antarktika’nın King George Adası’na geldi.

Sefer ekibi, Antarktika Çevre Koruma Protokolü göre kıtaya domestik sıfır canlıların taşınmasını engel olmak düşüncesince tedbirler aldı. Kıtaya uçmadan ilkin halis muhlis valiz ve giysilerini mümkün bakaya düşüncesince cankulağı arama fail ekip, uçaktan inerken botlarını dezenfektan solüsyonda temizleyerek karaya kadem bastı. Antarktika önünde kadroya Portekiz ve Bulgaristan ile meydana getirilen iş birlikleri kapsamında 2 ecnebi bilgi insanı da projelerini yapmak neredeyse katıldı.

TÜBİTAK, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Harita Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Anadolu Ajansı, araştırı enstitüleri ve üniversitelerden araştırmacılardan oluşan ekip, King George Adası açıklarında mevcut ve 30 gündüz süresince çalışmalarını gerçekleştirecekleri Şili bayraklı Betanzos adlı araştırı gemisine botlar ile tedahül yaptı. Ekibin gemiye yerleşmesinin arkası sıra geri hizmet ve ilmî faaliyetlerine bağlı evvel planlama toplantısı, kere önderi ve yardımcıları koordinasyonunda gerçekleştirildi.

"Milli ekipmanlarımız ile buradayız"

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy , "62 lodos enlemi King George’dayız 68 lodos enlemi Horseshoe adasına sefine ile tedahül edecekler ve 30 günce müddet içinde ilmî çalışmalarını yürütme edecekler. Seferimizin bu sene ki farkı, kovid-19 önlemleri çerçevesinde yapmaktı. Çok ağırbaşlı müşterek salgında kere ekibimizi tek biçimde etkilenmeden ve karantina süreçlerini gerçekleştirerek Antarktika’ya ulaştırdık.

Santiago da müşterek günce karantina, Puerto Williams ta da 8 günce karantina ile şu an ekibimiz Antarktika'da. Bu seferin başkaca müşterek değişik tarafı da, ulusal ekipmanlarımız ile buradayız. Aselsan, Havelsan, TÜBİTAK Sage, kurumlarımızdan getirmiş olduğumuz ekipmanlarla ulusal ekipmanlarla hem seferin sağ esen emniyetini sağlamak, hem de ayrımsız sürede bu ekipmanların denenmesi testlerinin yapılması faaliyetlerini de yürütme edeceğiz." dedi.

“Bir senedir hazırlandığımız ortalık çalışmalarına start günümüz geldi”

22 Ocak tarihinde başlamış olan yolculuklarının 2 dünya 4 site geçtikten sonradan 2 Şubat'ta Antarktika kıtasına ulaştıklarını kail 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Lojistikten mesul kere şef yardımcısı orijinal Oktar ‘Pandeminin ve yolculuğun kavi kısımları geride kaldı. Bir senedir hazırlandığımız ortalık çalışmalarına start günümüz geldi. Şu an gemimizin ikmalleri şu demek oluyor ki kumanya, mahrukat derece gereksinimlerimiz tamamlandı, bundan böyle tahminî 5 gündüz süresince bizi kavi müşterek kükremek yolculuğu bekliyor.

Yolculuk rotamız üstünde müşterek aşırı bilgi üssü göreceğiz fakat pandemi haysiyetiyle bu sene maatteessüf müşterek görüşme gerçekleştirmeyeceğiz. 20 şahsiyet kere ekibimiz ve 30 şahsiyet sefine mürettebatı ile önümüzdeki müşterek ay süresince gemimizde izole müşterek biçimde bulunarak eğreti bilgi kampımızın bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası’na derece derece ilmî faaliyetlerimize başlayacağız." değerlendirmesini yaptı.

“29 kurumun paydaşı yer aldığı 14 ilmî plan gerçekleştirilecek“

Bilimden mesul kere şef yardımcısı Hasan Hakan Yavaşoğlu, TAE-VI seferinin pandemi koşulları altında başladığını tabir ederek, " Canlı bilimleri, toprak bilimleri ve fiziksel ilimler dalında 29 kurumun paydaşı yer aldığı 14 ilmî plan gerçekleştirilecek. Horseshoe adasının biyoçeşitliliği, likenleşmiş küflüce hastalığı florası, zooplanton türleri, mevzi ilmi gelişimi ile atmosferik parametreler, kükremek seviyesi, tektonik hareketler, buzul değiştirmek ve kar kalınlığı hikayelerinde icraat yürütülecektir.

Ülkemizden tahminî 15,000 km uzakta yapılacak icraat düşüncesince ilmî ekipmanlar, karantina sürecinde sınav edildi, kalibrasyonları yenilendi ve bakımları gerçekleştirildi. Son 5 yılda, Antarktika kıtasında meydana getirilen ilmî çalışmalardan bugüne derece 86 neşriyat ve onlarca ilmî kitap-tez üretildi. Bu sene da, millî ve arsıulusal literatüre ulama sağlayacak planlar ile sahada olacağız.“ yorumunda bulundu.

Bilim seferine eklenen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Biyoloji Bölümü, Hidrobiyoloji ABD. Öğretim üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu ise "Merak ve sabırla beklediğimiz müşterek çevrim böylelikle King George Adası açıklarında Betanzos araştırı gemisindeyiz. Gemiye deneyimli dü ferdin kullandığı botlar ile geçerken, sahilde natürel ortamda penguenleri kıymetlendirmek bizlere nerede olduğumuzu anımsattı. Daha evvel günden buyana sefine mürettebatının yunak ve benzeyen ilgilisi ile karşılaştık" dedi.

Bilim seferine evvel el eklenen Doç. Dr. Hilal Ay, "En derinlemesine ve öldürücü yolculuk, toy keşiflere yaklaşmış olmanın heyecanıyla bitmeme ediyor. Gemiden merakla hariç baktığımızda boz gökyüzünü ve King George Adası’nın karla ciltli alkan kayalıklarını görüyoruz. Önümüzdeki günlerde yarınlarımızı aydınlatacak şişman keşifler yapacağımıza eminiz" halinde konuştu.

Sefere bu sene 2. eş eklenen İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Mahmut Oğuz Selbesoğlu da, "6. Ulusal Antarktika Bilim seferimiz düşüncesince gemiye çıktığımız bugün, takım şekilde bahtiyar ve gururlu, ayrımsız sürede da türkiye hesabına yapacağımız icraat düşüncesince hararetli müşterek sergüzeşte atıldık" değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler