USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Türk kadın öğretim üyesi ve gezgin Asil Özbay motosikletiyle bir tane başına Afrika'yı turluyor

Avrupa ve Asya'nın dayanıklı rotalarında motosikletiyle elan evvel on binlerce kilometre defa katetmiş Türk gezgin ve öğretim üyesi Asil Özbay, "Bir kadının bakış açısından Afrika" dokümanter projesi kapsamında motosikletiyle yegâne başına Afrika vatanlarını turluyor.

Türk kadın öğretim üyesi ve gezgin Asil Özbay motosikletiyle bir tane başına Afrika'yı turluyor
18-02-2022 12:47
Johannesburg

Haziran 2021'de Kenya'dan başladığı yolculuğunda şimdiye denli motosikletiyle kıtanın doğusundan cenup ucuna baş döndürücü sayıda ülkeyi dolaşan Özbay'ın sıradaki rotasında, Afrika'nın cenup Atlantik kıyılarındaki devletler toprak alıyor.

Özbay, bu seyahatinde hâlâ öncekilerde bulunduğu kabilinden kâffesi sefer serüvenini içtimai iletişim araçları hesaplarından derneşik paylaşmaya bitmeme ederken, bu süreçte çekmiş bulunduğu görsellerle Afrika'yı Türk hanımının bakış açısından anlatacak müşterek dokümanter hazırlamayı planlıyor.

Aynı sürede İstanbul Gedik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Öğretim Görevlisi bulunan Özbay, bu seyahat aracılığıyla Afrika ile Türkiye arasındaki bilimsel niteliği bulunan bağların güçlendirilmesine de ulama sağlamayı amaçlıyor.

"Beni kendimle buluşturan değişik müşterek yolculuk"

Özbay, "herkesin gitmediği" kıtanın derinliklerine motor sırtında uzanan bu yolculukta yaşamış bulunduğu deneyimleri ve edinmiş bulunduğu tecrübeleri, AA muhabirine anlattı.

Daha önceki Fas çöllerinden Himalaya Dağları'na baş döndürücü sayıda değişik rotada on binlerce kilometrelik motor yolculuğu deneyimine eş Özbay, "Her müşterek rota, beni kendimle buluşturan değişik müşterek seyahat kabilinden geliyor." dedi.

Özbay, Afrika seyahatine başlamadan önceki başta asayiş hikayelerinde duyduğu tereddütlere ayraç ederek, "Tehlikeli olacağını düşünüyordum ancak birlik bilakis Afrika seyahati, şimdiye denli benim en emniyetli ve yuvamda hissettiğim yolculuklardan bir tanesi oldu." ifadesini kullandı.

Afrika rotasında en erdemli maliyet konaklama

Beklediğinin bilakis en baş döndürücü hesaplı manada engel çektiğini aktaran Özbay, Afrika rotasının şimdiye denli görmüş bulunduğu en fiyatlı rotalardan bir tanesi bulunduğunu belirtti.

Özbay, Botsvana kabilinden kimi devletlerde sayı farkı konaklama maliyetinin gecelik 1000 Türk lirasını bulabildiğini aktararak, kıtayı görüşme etmeyi planlayan gezginlere akıllıca fiyatlı ve emniyetli dinlenme kampı sahalarından faydalanabilmeleri düşüncesince çadırlarını yanlarında getirmelerini kaynak etti.

Kenya'dan başladığı Afrika yolculuğu kapsamında şimdiye denli motosikletiyle biricik başına Tanzanya, Zambiya, Zimbabve, Botsvana, Mozambik ve Güney Afrika'yı görüşme ettiğini bildiren Özbay, sıradaki güzergahının Namibya ve Angola bulunduğunu kaydetti.

"Afrika'da devir algısı hakkıyla farklı"

Asil Özbay, bu devletlerin değme birinde birbirinden dobra hatırat yaşadığını söyleyerek, "Afrika'da şu anne denli gezdiğim devletler arasından beni en baş döndürücü etkileyen Tanzanya oldu." dedi.

Afrika insanının şimdiye denli namına baştan sona fazlalık yaklaştığını vurgulayan Özbay, Afrikalıların kendisinin yaşama bakışını değiştirdiğini dile getirdi.

Özbay, yaşamış bulunduğu deneyimler üstünden Afrika'da devir teriminin dünyanın arka kalanından değişik bulunduğu kararına vardığını belirterek, şunları kaydetti:

"Burada işler, az buçuk ağır ilerleyebiliyor. Bir keresinde Botsvana'da konakladığım kavuşum kabul resmi görevlisiyle sektöre beraberce gitmeyi kararlaştırdık. Yol parasını ego karşılayacaktım. Görevli, 'Çok yakın, 5 dakika sürer, yürüyelim.' dedi. Yürüyüşümüz tahminî 1,5 ahit sürdü. Afrika'da devir algısı hakkıyla de farklı."

"Buraya gelirseniz banko nadim olmazsınız"

Afrika'nın kimi bölgelerindeki gergin yöntemler dolayısıyla zorlansa da Afrika insanının yardımseverliğiyle bu güçlüklerin üstesinden geldiğini vurgulayan Özbay, "Mesela müşterek keresinde sırtında ve karnında bebeklerini haiz Afrikalı müşterek kadın, bana iane etmeye gelip öyleyse 350 kiloluk motoru itmeye çalışmıştı. Benim düşüncesince baş döndürücü etkileyiciydi." diyerek konuştu.

Özbay, Afrika'yı motosikletle gezmeyi planlayanlara banko ve en evvela meraklı müşterek motor eğitmeninden emniyetli sürüş eğitimi almalarını kaynak ederek, güvenliğin ise bir fazla fazla ülkede iri müşterek korku bildirme etmediğini kaydetti.

Afrika insanının gözlerinde bulmuş bulunduğu insancasına bakışın kendini baş döndürücü etkilediğini vurgulayan Özbay, "Bence dünyada görülebilecek en dobra kıta, en dobra devletler Afrika'da. Buraya gelirseniz banko nadim olmazsınız." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler