USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilim adamları kayısıdan roket yakıtı üretti

İnönü Üniversitesi'nde bilim adamları kayısıdan roket yakıtı üretmeyi başardı. Proje yaşama geçirildiğinde 1 lira kayısı atığından 200 dolarlık roket yakıtı üretilecek.

Türk bilim adamları kayısıdan roket yakıtı üretti
17-11-2021 14:39

Kayısının başkenti Malatya'da kayısı ile ilgilendiren meydana getirilen çalışmalara birlikte yenisi henüz eklendi. Kentin ekonomisine yardımı erdemli bulunan kayısı sofralarda çeşitliği ile ağızları tatlandırırken, sonuç devirde endüstri sektöründe de ehemmiyetli kaba maddeler ortada arazi alıyor. Malatyalı bilim insanları, kayısının yapısını inceleyerek kaba maddesi kayısı bulunan roket yakıtı üretmeyi başardı. Projede Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, Kimya Mühendisliği Bölümü Yüksek Kimya Mühendisi Yeliz Akbulut ve Tekniker Tamer Bakır arazi aldı.

Malatya'nın en iri iktisadi dirimsel kaynağının kayısı bulunduğunu anlatım fail Yüksek Kimya Mühendisi Yeliz Akbulut, kayısıyı eklenmiş kıymeti erdemli birlikte ürüne tahvil fikrinden yola çıktıklarını söyledi.

Türkiye'nin evren ekonomisi içinde de ehemmiyetli birlikte tecim merkezi bulunduğunu kaydeden Akbulut, “Kayısı üretimi 780-790 bin tonu bulan birlikte meyve. 790 bin titrem üretimi bulunan malzemenin baş döndürücü birlikte tomar oranda atığı meydana geliyor. Çalıştığım özellik açısından atık, arka dönüşümlü atığın değerlendirilmesi evren düşüncesince baş döndürücü önemli. Bu nedenden dolayı de kayısının atığıyla ne yapabiliriz, bunu elbette henüz eklenmiş kıymeti erdemli birlikte ürüne dönüştürebiliriz diyerek düşündük. Biraz yapısını inceledik ve kayısının yapısında erdemli oranda diyabet hastalığı ve benzer malzemeler barındırdığını saptadık. Bunun roket yakıtlarıyla ilişkisini değerlendirdik. Neden kılıç bunu değerlendirmiyoruz, hastalık bunu yapım yazar esas birlikte ürüne dönüştürmüyoruz diyerek düşündük ve çalıştık. Bir atığı değerlendirmiş olduk. Kuvvetli birlikte oksitleyici kullandık” dedi.

“Atık kayısıdan kilogramı 200 dolara vasıl birlikte roket yakıtı elde etmeyi başardık”


Kayısının nice bölgede kullanıldığını ve kendilerinin de etkisiz kayısıdan kilogramı 200 dolar bulunan roket yakıtı elde etmeyi başardıklarını vurgulayan Araştırma Görevlisi Murat Toptaş ise, kayısı çekirdeğinin çare sanayisinde kullanıldığı nice ürünün de bulunan bulunduğunu dile getirdi. Kendi alanları bulunan araba ve kimya mühendisliği ile kayısıyı birleştirip değişik neler yapılabileceğini araştırdıklarını tamlayan Toptaş, “Neticede kayısı tazammun etmiş bulunduğu birtakım malzemelerle baş döndürücü nitelikli birlikte roket yakıtı olabileceğini gösterdi bize. Çalışmalarımızda kayısıyı enikonu dişi birlikte halde kullanabileceğimiz birlikte roket yakıtı imar etmek düşüncesince kullandık. İçerisine birtakım hızlandırıcı malzememeler ekledik. Neticede kilogramı beş altı teklik bulunan atılmış kayısıdan kilogramı 200 dolara vasıl birlikte roket yakıtı elde etmeyi başardık. Elde ettiğimiz roket yakıtını sıkıştırarak birlikte roket motoru durumuna getirdik. Bundan ahir etapta bu roket motorumuza makul birlikte nozül taammüden motorun tasarımını bitirmeyi düşünüyoruz” halinde konuştu.

Ürettikleri roket yakıtının 6 ay içinde ticari bir duruma getirileceğini anlatım fail Toptaş, “Roket motoru bittiğinde arsıulusal roket sertifikalandırma kuruluşlarının bulunduğu Kanada ve ABD Birleşik Devletleri'ne kayısıdan üretmiş olduğumuz roket yakıtını göndererek, arsıulusal havacılık sertifikası alacağız. Bu roket yakıtlarının tepi değerleri belirlenecek, sınıflandırılacak, henüz sonradan ürettiğimiz yakıt çırçıplak ve askeri roket çalışmalarında kullanılacak. Bunların imtihan ve konfirmasyon süreci 90 güneş denli sürüyor. Ama bizim nozül tasarımımız 90 güneş de o sürecektir. Büyük ihtimalle 6 ay içinde bu ticari birlikte bir duruma mevrut olacak” diyerek konuştu.
Roket yakıtlarının gayrimenkul dışından ithal edildiğini vurgulayan Toptaş, “Özellikle çırçıplak uygulamalarda makbul roket yakıtları gayrimenkul dışından ithal ediliyor. Askeri manada imal edilen roket yakıtları know how iri bölümü da gayrimenkul dışından alınıyor. Bu cins birlikte ürünü, meyveyi roket yakıtı durumuna gelmek ve bunu ülkemizin kullanımına arz etmek iyi ve ehemmiyetli birlikte çalışmaydı. Bunu başardık, İnönü Üniversitesi Makina ve Kimya Bölümleri adına gururluyuz” dedi.

“1 vahdet etkisiz kayısıyı 200 dolarlık roket yakıtına dönüştürdük”

Toptaş, “Bu ülkemize döviz getirecek. Roket yakıtlarının kilogramı 200 dolar ve kılıç askeri uygulamalarda, çırçıplak uygulamalarda roketleri çoğunlukla kullanmaya başladık. Birçok savaş cephanesi çağ roketlerle hedefine irsal ediliyor. Sivil uygulamalarda uçakların fırlatma koltukları olsun yahut TEKNOFEST'e yüzlerce roket atılıyor. Öğrenciler roket yarışmaları yapıyor. Yaptıkları roketleri sergiliyorlar. Ancak bu roketlerin motoruna bakarsanız kâffesi gayrimenkul dışından ithal motorlar. Şimdi yapmış olduğumuz bu çalışmalarla bunların da millileştirilmesi sağlanmış olacak. 1 vahdet kayısıyı 200 dolarlık roket yakıtına dönüştürdük dersek makul olur” ifadelerini kullandı.

Hatice Yetmen - Erdal Akbuğa
 

İLGİLİ HABER
Tohumda dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz, Türk bilim insanları geliştirdi Tohumda dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz, Türk bilim insanları geliştirdi
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler