USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilim adamları 2 yeni derya canlısı keşfetti: Dünya literatürüne girdi

Bilim insanlarınca Marmara Denizi ve Karadeniz'de meydana getirilen icraat kararı bugüne denli keşfedilmemiş 2 yeni bahir canlısı türü evren literatürüne kazandırıldı. Yapılan irfan arsıulusal müşterek bilim dergisinde yayınlanarak duyuruldu.

Türk bilim adamları 2 yeni derya canlısı keşfetti: Dünya literatürüne girdi
04-11-2021 10:04

Sinop Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güley Kurt Coşkun ve talebesi Dr. Sevgi Kuş ile Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melih Ertan Çınar tarafından, ülkemizin Karadeniz ve Marmara Denizi kıyılarında çözülüm yayınlayan Nephtyidae (Annelida) familyası üyeleriyle ait şümullü birlikte düzentileme gerçekleştirdi. Çalışma kararında saptanan 6 poliket gibi dü tanesi bilim dünyası düşüncesince ilkin kere adlandırılıp tanımlandı. Türlerden birisi yüz lokalitesi bulunan “Sinop” şehrine atfen Nephtys sinopensis, ötekisi ise Türkiye'ye atfen inermonephtys turcica kendisine isimlendirildi.

Çalışmayla ait bilim verici Doç. Dr. Güley Kurt Coşkun, “Bizim bu yaptığımız düzentileme poliket türlerinin taksonomisiyle ilgiliydi. Çalışma doktora öğrencim Sevgi Kuş'un acele emek harcaması kapsamında birleşen örneklerden gerçekleşti. Bilim dünyası düşüncesince 2 yeni tür tanımladık. Bunlardan birlikte tanesi nephtys sinopensis, ötekisi inermonephtys turcica kendisine tarafımızca adlandırıldı” dedi.

Poliket türlerinin umumi özelliklerinden uydurma Doç. Dr. Kurt Coşkun, “Poliketler denizlerde yaşayan, şekerli sularda da temsilcileri bulunan lakin sıkı kendisine denizlerde çözülüm yayınlayan derya tabanında canlı omurgasız canlılar. Bunlar derya tabanında en sığ bölgelerden, dip derya çukurlarına denli bulunan bölgelerde çözülüm gösteriyorlar. Çok muhtelif birlikte hayat döngüsüne, hayat stratejisine sahipler. O denli aşırı adalet ehil olmaları poliketleri bizim de ayrı ayrı bölgelerde değerlendirmemizi sağlıyor. Bunlara kip verecek olursak pislik strateji çalışmalarında poliketleri gösterge türü kendisine kullanıyoruz. Onun haricinde poliketler gine akua kültürde canlı olta kendisine kullanılıyor. Olta balıkçılığında balık yemi kendisine beğenilen türleri de var” diyerek konuştu.

300 istasyondan mevrut örnekler incelendi
Geniş şümullü birlikte işe imza attıklarını tamlayan Dr. Sevgi Kuş ise, “Bu gerçekte benim doktora tezimin ıvır zıvır birlikte parçası. Benim doktora tezim Karadeniz, Marmara, Ege ve Levant denizinin eksiksiz kıyılarından 300 istasyonu içeren enine boyuna şümullü birlikte düzentileme oldu. Bu materyalleri de Marmara'da TÜBİTAK 1001 çalışması, öbür denizlerde de meydana getirilen TÜBİTAK emekleri ve en iri yönünü da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın ‘Denizlerde Bütünleşik Kirlilik İzleme' projeleri kapsamında tahsil edilen materyallerden elde ettik. Bu vesileyle de ait kurumlara aşırı teşekkürname ediyorum. Küçük birlikte parçasını çabucak Marmara ve Karadeniz'i içeren birlikte düzentileme yaptık. Burada tanımladığımız nice muaddel tür de vardı fakat bunlar şimdi ilkin aşina türler. Bunların içre Marmara düşüncesince yeni birlikte eşya vardı. Nephtys sinopensis ve inermonephtys turcica ise bilim dünyası düşüncesince yeni tanımlandı” halinde konuştu.

Sinop ve Türk'ün adını duyurdu
Yapılan keşiflerin Türkiye'nin biyoçeşitliliğine yardım sağladığını tamlayan Dr. Kuş, “Nephtys sinopensis yüz lokalitesi Karadeniz bulunduğu düşüncesince adını Sinop'tan alıyor. Birazda burada yaşadığım, eğitimimi burada aldığım düşüncesince hakeza birlikte kişi özgülemek istedik. Diğer inermonephtys turcica ise Marmara, Ege denizi ve levant denizine dağılımı bulunan birlikte tür. Onun adı de Türk isminden geliyor. Yeni birlikte tür hatırlamak bizim çalışmalarımızda olukça kıymetli birlikte şey. Bunlardan biri iktisap etmek beni de aşırı bahtiyar etti. Çalışmalara gine bitmeme edeceğiz. Türkiye'nin biyoçeşitliliğine enine boyuna yardım yapacağımızı düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Yapılan düzentileme ve keşifler hazırlanmakta bulunan yazı ile efsanevi taksonomisi alanındaki etkili arsıulusal dergilerden Zootaxa'da yayımlandı.

Ünsal Karka

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler