USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilgi müşterilerini kadavraların korunum maliyetini düşüren beceri geliştirdi

Niğde'de Ömer Halisdemir Üniversitesinde, tababet fakültesi öğrencilerinin eğitiminde makbul kadavraların aşırı az maliyetle henüz derinlemesine müddet korunum edilmesini sağlayıcı uygulayım geliştirildi.

Türk bilgi müşterilerini kadavraların korunum maliyetini düşüren beceri geliştirdi
27-04-2022 15:45
Niğde

Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalın Dr. Öğretim Üyesi Hacı Keleş, AA muhabirine, sanayide, endüstride, diş dolgusunda ve mızrap çimentosunda beğenilen ve rastgele müşterek yerde haydi haydi bulunabilen monomeri, müşterek grup kimyasallarla kadavranın emebileceği denli incelterek hepsi dokulara infaz kılmak düşüncesince 2013'ten buyana çalıştıklarını söyledi.

Denedikleri sıçan kadavralarında güzel neticeler aldıklarını tamlayan Keleş, boyutuna gereğince işlemi tahminî müşterek ayda tamamladıklarını anlattı.

Geliştirdikleri eriyik ve uyguladıkları beceri kendisince ilim sağlayan Keleş, şunları kaydetti:

"Bu teknikte ilk önce çürümenin önüne mürur evresi var, hemen sonra dokulardan suyu ve hasım arındıran içki serisi dediğimiz müşterek etap var. Bu evreden sonraları dokularda mevcut su ve hasım minimum düzeye indiriyoruz. Geliştirdiğimiz ve seyrelterek tercih ettiğimiz polimetil metakrilat (PMMA) isminde solüsyona nesiç ve organlarımızı ağız ağıza gömdükten sonraları sertleşmesini bekliyoruz. Sonrasında da kadavralarımızı elde ediyoruz."

Dr. Öğretim Üyesi Selim Çınaroğlu da tababet fakültesi öğrencilerinin eğitiminde beğenilen kadavraların hıfız ve muhafazasının faziletkâr değerli bulunduğunu ve beğenilen kimyasallar zımnında öğrencilerin ve tedris üyelerinin çalışmakta zorlandığını aktardı.

Bu sebeple hakeza müşterek çalışmaya ihtiyaç duyduklarını dile getiren Çınaroğlu, geliştirdikleri kimyasallar ve yürütüm yöntemi düşüncesince buluş belgesi müracaatında bulunduklarını bildirdi.

Çınaroğlu, geliştirdikleri teknikle kadavra saklamada beğenilen değerli cihazlarla bunların içine konulmuş olan dokuncalı kimyasallardan iskelet camiasını uzaklaştırmayı hedeflediklerine dikkati çekerek, "Aynı sürede çalışmamız, ambarlamak düşüncesince hususi kayıt gerektirmiyor. Dokunun içinde ciddiyet sağlayan malzemeleri dışarıya çekebildiğimiz düşüncesince 100 kilogramlık müşterek kadavrayı 27-30 kilograma denli alternatifini bozmadan düşürebiliyoruz. Yurt haricinde bu tekniğe benzeşim örnekler var, onlarla rakiplik edebilecek düzeye gelebileceğimizi kestirim ediyorum." ifadelerini kullandı.

Bundan ahir süreçte insanoğlu dokularında ve hepsi beden kadavralarında çalışmaya ciddiyet vereceklerine ayraç fail Çınaroğlu, "Tıp fakültelerinde müşterek kadavrayı korunum buyurmak düşüncesince baş döndürücü şişman kadavra tankları yahut havuzları, içine az buçuk da kimyevi almak lazım. Kimyasal, havuz, ikisini müşterek arada düşündüğümüz devir sayı farkı 70-80 bin liralık ihtimal hâlâ müşterek tomar müşterek maliyet çıkacak. Kadavrayı almanın ve korunum etmenin sayı farkı maliyeti ise 200-250 bin liralık bandında. Bizim getirdiğimiz teceddüt bu halde döşenmemiş kadavralarla en azından kadavrayı korunum buyurmak bu şeklinde beğenilen kimyasalları ve kadavra havuzu kabilinden beceri malzemeleri ortadan tahammül esasına dayanıyor." niteleyerek konuştu.

"Bir insanoğlu gövdesi 3 bin liraya korunum edilebilecek"

Çınaroğlu, 2014'te muamelat bitirdikleri sıçan kadavrasında bugüne denli rastgele müşterek bozulma, çürüme, dağılma olmadığını belirterek, şu halde bitmeme etti:

"Kadavralar döşenmemiş bulunduğu düşüncesince üstünde cerrahi aletlerle kesme, biçme, diseksiyon işlemi olmasa da en azından müşterek kalemle işaretleyip sonraları esasen silebiliyoruz. Bugüne denli işlediğimiz sıçan örnekleri sayı farkı 100-150 liralık kabilinden müşterek maliyet tutmuştur. Eğer bu teknikle müşterek insanoğlu gövdesi korunum edecek olursak tahminî 3 bin liralık kabilinden müşterek rakamla elde edeceğimiz kimyasallar, kadavrayı korunum buyurmak düşüncesince ehliyetli olacaktır. Bu tekniği, Türk tababet ve iskelet camiasıyla takdim etmek istiyoruz. Aynı sürede arsıulusal bölgede ilim camiasına bu tekniğimizi lanse etmek istiyoruz. Artık iskelet anabilim dallarında toprak meydan sağlığı bozucu kimyasalların etkisinden hepsi camiayı çevirmek istiyoruz. Bu tekniğin esası, sanayide ve sağlıkta da beğenilen müşterek monomeri, kadavraya gücün emdirerek polimerleştirme, doğrusu nakit maddenin dokuya emdirilerek hemen sonra beğenilen hızlandırıcılarla dokunun bu arada sertleşmesini terazi esasına dayanıyor. Bu sayede kuru, kokusuz, bozulmayan ve sergilenebilecek özellikte kadavralar elde edebiliyoruz."

Bu çalışmayla ilişik makalenin, 27 Mart 2022'de Annals of Anatomy dergisinde yayınlandığını aktaran Çınaroğlu, ilerleyici günlerde ürünü ticarileştirerek, dünya dışı pazarlara açılmayı hedeflediklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler