USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilgelik insanı 'sinekten' kozmetik hammaddesi üretti

Dokuz Eylül Üniversitesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, yer dostu ispati namına aşina Black Soldier Fly (BSF) larvasından kozmetik hammadde üretti.

Türk bilgelik insanı 'sinekten' kozmetik hammaddesi üretti
06-05-2022 12:25
İzmir

Prof. Dr. Çalıkoğlu, DEÜ Teknoparkı (DEPARK) içerisinde müşareket kurarak ışıma onkoloğu benzeri Dr. Tamer Çalıkoğlu ile "siyah er sineği" adına Türkçeleştirilen "BSF" üstünde çalışmaya başladı.

TÜBİTAK desteği ile Güzelbahçe ilçesinde birlikte organizasyon kuran Çalıkoğlu, kâr ve göveri kabil atıklarla beslendiği düşüncesince "çevre dostu" adına bilinen BSF'den nemlendirme, tasfiye ve restorasyon niteliğine ehil yağ elde etti.

Yüksek protein ederine ehil yağın beraberinde BSF'den ve atıklarından nitelikli basma ile efsanevi yemi de sağlandı.

"Larvalar örgensel besleniyor"

Prof. Dr. Emel Erdal Çalıkoğlu, AA muhabirine, kozmetik sanayisinin levent boylu zamandır hammadde krizinde olduğunu, bulunan hammaddelerin hem çevreyi kirlettiğini hem de efdal karbon fut izi bıraktığını söyledi.

Çevreye dokunca vermeyen, sürdürülebilir birlikte hammadde kesbetmek düşüncesince yola çıktıklarını kaydeden Çalıkoğlu, planlarında ispati larvası istimal sonucu aldıklarını aktardı.

Larvalar düşüncesince hayat koşullarını önemsiz birlikte tesiste oluşturduklarını tabir fail Çalıkoğlu, şu şekilde dedi:

"Sinekler düşüncesince akla yatkın hava koşullarını yaratarak çiftleşmelerini sağladık. Elde edilen yumurtaları topluyoruz, kurtçuk biçimine getiriyoruz. Bu larvaları besliyoruz. Burada ehemmiyetli bulunan larvaları neyle beslediğimiz. Larvaları kılıç örgensel atıklarla, doğrusu meyve, sebze, besin çöplerimizle elan çatala gelmeden çöpe dönüşen gıdalarla besliyoruz. Böylece gerçekte atılan yönetimi de yapmış oluyoruz. Bizim larvalarımız atıkları yiyorlar, nitelikli yeme, nitelikli gübreye ve nitelikli birlikte yağa dönüşüyorlar."

"Hindistan cevizi yağına eş miktarda laurik hamız içeriyor"

Kozmetik sanayide makbul laurik hamız düşüncesince Hindistan cevizi ile palm yağlarından faydalanıldığını ve bunun da çevreye iri dokunca verdiğini kaydeden Çalıkoğlu, şu detayları verdi:

"Bizim yağımız da palm düşman ve Hindistan cevizi yağına eş bedel miktarda laurik hamız içeren aşırı değerli birlikte yağ. Testlerin sonuçlarında yağın aşırı nitelikli dobra birlikte yağ bulunduğu ortaya print ve gökçe yazın verileri de doğrusu bunu destekliyor. Anne sütünde ilkin koyu adına bulunan laurik hamız bizim yağımızda da mevcut. Hem palmitik hamız hem linoleik hamız de var. Antibakteriyel özelliği, temizleyici niteliği bire birlikte sürede nemlendirici niteliği bulunan birlikte ürün. O nedenden dolayı çıban iyileşmesinde de değerli olacağını düşünüyoruz. Bu amaçla ayrışık efsanevi deneyleri de planladık üniversitemizde. Yağ içerisinde ne olduğunun efdal olması hem de koyu protein içermesi antiaging ürünü adına kullanılmasını da gündeme getirecek birlikte devre sonra."

Litresi 75 avro

Yağdan deneyim ürünü adına sabun, losyon ve krem yaptıklarını tabir fail Çalıkoğlu, "Bizim denediğimiz birtakımı ürünlerimiz oldu, onların da nemlendirici niteliği ince belirgin, başarılı." dedi.

Çalıkoğlu, BSF düşman eş kıymeti yağların dünyada litresi 400-500 avrodan müşteri bulduğunu, BSF yağından elde edilmiş ürüne ise baş düşüncesince 75 ekü sevap belirlediklerini kaydetti.

Hammaddenin ilkin dermokozmetik sanayiye ve mekân bilinci efdal şahıslara seslenme ettiğini kail Çalıkoğlu, millî ve arsıulusal şirketlerden arzu aldıklarını belirtti.

"Yurt dışından arzu var"

Çalıkoğlu, Azerbaycan'ın beraberinde Fransa ve Avrupa'nın öbür ülkelerinden firmaların BSF yağına iri nazarıitibar gösterdiğini söyleyerek, "Bu ürünün beş altı faydası var. İlki devletimizde üretilmesi, ithal buyurmak durumunda kalmamamız. İkincisi çevreye yararı, atıkları bulunmayan ediyor olmamız. Üçüncüsü de memleketimiz süresince rahatlıkla ulaştırabilmemiz." dedi.

"Tavuk ve balık yemi adına da kullanılıyor"

Protein içerisinde ne bulunduğu efdal BSF larvasının tavuk ve balık yemi adına da kullanılabildiğini tabir fail Çalıkoğlu, şunları kaydetti:

"Hem yağ hem protein içerisinde ne olduğunun efdal olması kurutulduğunda kullanmamızı sağlıyor. Biliyorsunuz şu anda dünyada hem hile krizi var hem basma krizi var. Hem hile hem basma aşırı pahalı. Aslında bizim üreticilerimiz, ilkin önemsiz işetmeler bu larvayı yetiştirebilirlerse hile adına da basma adına da kullanabilirler."

Emel Erdal Çalıkoğlu, içtimai plan adına birlikte zincir salon şirketi ile teşrikimesai yaptıklarını ve önemsiz eş tipi tavuk işletmelerine parasız kurtçuk sağladıklarını da laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler