USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Turistik Doğu Ekspresi'nin misafirleri sonuç durakta tabiat ve tarihle buluşacak

Yeni sima koronavirüs (Kovid-19) önlemleri çerçevesinde boşluk verdiği seferlerine 15 Aralık Çarşamba haset başlamış olacak Turistik Doğu Ekspresi ile akıbet durak bulunan Kars'a doğacak yolcular, zamanı ve katıksız güzellikleri birlikte arada görecek.

Turistik Doğu Ekspresi'nin misafirleri sonuç durakta tabiat ve tarihle buluşacak
14-12-2021 12:50
Kars

Doğu Ekspresi'ne geçici talebinin artarak çoğalması için bu alakanın karşılanması, yolculara daha güzel görev sunulması ve iç turizme ulama getirmek amacıyla 2019 senesinde bire birlikte ayrıca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık AŞ iş donanmasında Turistik Doğu Ekspresi treni hizmete sunuldu.

TCDD Taşımacılık AŞ'nin en etraflıca rotalarından bir tanesi bulunan Doğu Ekspresi, Ankara'dan cereyan yazar Kırıkkale, Kayseri, Sivas, Erzincan ve Erzurum güzergahında 1310 kilometre biçim katettikten sonraları sonuç durağı Kars'a ulaşıyor.

Ankara-Kars arasındaki geçmiş seferini 29 Mayıs 2019'da karşılayıcı ve turistlerin takdirini toplayan Turistik Doğu Ekspresi, bütün dünyayı etkileyen Kovid-19 salgını önlemleri çerçevesinde 2020'de seferlerine aralık verdi.

Kovid-19 önlemlerinde normalleşmeye dönülmesiyle baştan seferlerine başlamış olacak bulunan gezinsel tren, aralık verildikten sonraları geçmiş seferini 15 Aralık Çarşamba haset yapacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun uğurlayacağı yolcularıyla Ankara'dan cereyan yazar sonuç durağı Kars'a ulaşacak Turistik Doğu Ekspresi ve halen seferlerine bitmeme fail Doğu Ekspresi Treni ile kente mevrut evcil ve ecnebi turistler, güzergah süresince karla ciltli Anadolu'nun içlerinde "masalsı yolculuk" yapıyor.

Her dü trenin sonuç durakları bulunan Kars, bu sayede hassaten kışın baş döndürücü sayıda evcil ve ecnebi turisti ağırlıyor.

Kars'a mevrut yolcular, Kafkaslar'dan Anadolu'ya geçmiş antre kapısı olma özelliği ile ayrı ciddiyete cemaat bulunan "Dünya kenti", "medeniyetler beşiği", "binbir kilise" ve "40 kapılı şehir" namına tanıdık UNESCO Dünya Miras Listesi'nde toprak düzlük Ani Ören Yeri'ni, Kars Kalesi'ni, Anadolu'da meydana getirilen geçmiş Türk camisi Ebul Menucehr Camisi'ni, Amenaprgiç Kilisesi'ni, Ani Katedrali'ni, Dikran Honentz Kilisesi'ni, Abugamir Pahlavuni Kilisesi'ni görüşme ediyor.

Türkiye'nin ehemmiyetli turizm merkezlerinden bulunan ve kışın yüzeyi buzla kaplanan Kars-Ardahan arasındaki Çıldır Gölü'nü de görüşme fail turistler, kışın 123 kilometrekare sahasının hepsi buzla kaplanan bu gölde süvari kızaklarla gezinme yaparak, göl üstündeki buzları kırıp Eskimo usulü balık avlayabiliyor.

Türkiye'deki üç etkileşimli müze ortada toprak düzlük Kars'taki Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi'nin beraberinde gravyer ilkin kazanmak kıl payı türlü peyniriyle adlı sanlı Boğatepe köyü ve Susuz Şelalesi de kente mevrut turistlerin defa uğrağı mekanları ortada bulunuyor.

Yeterli kar kalınlığına ulaşılmasıyla ski sezonunu anahtar olan, sarıçam ormanları ortada toprak düzlük Kars'ın Sarıkamış ilçesindeki Cıbıltepe Kayak Merkezi'nde yada Ardahan'daki Yalnızçam Kayak Merkezi'nde kayağın keyfini çıkartabilecek bulunan turistler, konakladıkları otellerde kışın elzem lezzetlerinden budala hitit yiyebiliyor.

"Beklediğimizden baş döndürücü daha birlikte tomar nazarıitibar var"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, AA muhabirine, Turistik Doğu Ekspresi'nin seferlerinin baştan başlamış olacak olmasını sevinçle karşıladıklarını anlatım ederek, "Masalsı gezi deneyimi sunan ve dünyanın izlemsel rotalarından birinde görev verici Turistik Doğu Ekspresi seferleri binnetice baştan başlıyor. Trenle, ülkemizin nice ayrımlı destinasyonunu gördükten sonraları Gazi Kars'ımıza ulaşacak ziyaretçilerimizi, Dünya Mirası Listesi'ndeki Ani Ören Yeri, Çıldır Gölü'nde süvari kızak deneyimi, billur kar diyarı Sarıkamış'ta ski tadı ve site merkezindeki parlak Baltık mimarisi binalar beklemektedir." dedi.

Hem etraflıca senelerdir seferlerini sürdüren Doğu Ekspresi'nin tıpkı zamanda gezinsel trenin Kars'a ehemmiyetli katkılar sağlandığını özetleyen Çetin, şunları kaydetti:

"Kars'ımıza gelenlere behemehâl budala yemelerini, kaşar peyniri peyniri ve gravyer peyniri tatmalarını, hediyelik obsidyen taşı ürünlerini almalarını haber mektubu ediyorum. Turistik Doğu Ekspresi'ne beklediğimizden baş döndürücü daha birlikte tomar nazarıitibar var, yolcular şu an bilet bulmada külfet çekiyor, ne denli defa sayısı arttırılırsa gene de gereksinimi karşılamayacağını düşünüyoruz. Mevcut Doğu Ekspresi treniyle ilimize gelenlerin sayısında da manalı birlikte artma oldu, bu ziyaretçi sayısı ve nazarıitibar artarak bitmeme etmektedir."

Çetin, gezinsel trenin turizmdeki önemine aksan yaparak, "İlimize mevrut ziyaretçilerimiz Çıldır Gölü'nde Eskimo usulü balık terviç olanağı bulabildikleri kabil Selim ilçesinde de kar üzerinde cirit oyunu oynama, izlem olanağına cemaat olacak. Bu ekspresin gine hizmete başlamasından çevre Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına, TCDD'ye, Kars milletvekillerine ve Kars Valisi Türker Öksüz'e tükenmez teşekkürname ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Turistik Doğu Ekspresi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TCDD Taşımacılık AŞ iş donanmasında turizme ulama amacıyla yaşama geçirilen ve 29 Mayıs 2019'da geçmiş seferine başlamış bulunan Turistik Doğu Ekspresi, Kovid-19 salgını zımnında 2020'nin mart ayında geziye aralık vermişti.

Ankara-Kars-Ankara güzergahında Doğu Ekspresi'ne seçenek namına konulmuş bulunan Turistik Doğu Ekspresi, Erzincan, Erzincan-İliç, Erzurum, Sivas-Divriği ve Sivas-Bostankaya istasyonlarında etraflıca sürekli durarak, yolcularının buralarda keşfe çıkmasına olanak sağlıyor.

Ankara-Kars anlamında Erzincan'da 2 sayaç 50 dakika, İliç'te 3 sayaç 5 bugün ve Erzurum'da 2 sayaç 40 bugün duran gezinsel tren, Kars-Ankara anlamında ise Divriği'de 2 sayaç 50 bugün ve Bostankaya'da 3 sayaç 15 bugün koyuverme veriyor.

Ankara-Kars ortada haftada 2 şimendifer kazanmak kıl payı aykırı namına yapılacak seferlerde 1310 kilometrelik parkuru 31,5 saatte tamamlayacak trenler, Ankara'dan çarşamba ve cuma namazı günleri, Kars'tan cuma namazı ve alışveriş günleri cereyan edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler