USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tunuslu güre kız çocukluk hayalini "Türkçe radyo programı" hazırlayarak gerçekleştirdi

Tunuslu 25 yaşındaki Sara Rahuma, Türkçe radyo programı hazırlayarak ülkesinde birlikte mebde imza attı.

Tunuslu güre kız çocukluk hayalini
19-01-2023 21:10
Tunus

Türkçeyi baş döndürücü sevilmiş olduğu düşüncesince öz çabalarıyla 11-12 yaşında Türkçe öğrenmeye süregelen Rahuma, lisede selektif ibret yerine Türkçe dersi almaya başladıktan sonradan önce kere sarıklı eşliğinde Türkçe eğitimiyle tanıştı.

Tunus Manar Üniversitesinde Uygulamalı Biyolojik Bilimler Fakültesinde biyoteknoloji dalında lisansını bütünleyen Rahuma, ikinci lisansını ise multimedya dalında yaptı.

Hijyen ve Çevre Güvenliği dalında erdemli lisansını tamamlamasının ardından, yetişek yaşamına Yeni Teknolojiler Enstitüsünde iletişim araçları dalında bitmeme fail Rahuma, enstitünün multimedya kulübüne katılarak burada radyo programları yapmaya başladı.

"Türkçe Konuşalım" programının sunucusu Rahuma, AA muhabirine Türkçe öğrenme serüvenini ve meydana getirdiği radyo programını anlattı.

"Türkçe hayatımın birlikte parçası"

Yaklaşık 11-12 yaşındayken Türkçe ile tanıştığını tamlayan Rahuma, "Türkçeyi önce keşfettiğim devir ilkokula gidiyordum. Türkçeyi biricik başıma güç göstererek öğrenmeye başladım. Türkçe lafız telaffuzları nite olur? Alfabesi nasıl? Tüm bunları adım adım öğrenmeye başladım. Daha sonradan Tunus’ta lise kuruluşlarında Türkçe derslerimizi okutulmaya başlayınca, ego de Türkçeyi selektif ibret yerine seçtim. İlk Türkçe öğretmenimden dü yıl süresince ibret aldım." dedi.

Türkçeyi biricik başına öğrenmeye çalışırken baş döndürücü zorlandığını ve telaffuzların nite olması icap ettiğini birlik yerine anlayamadığını aktaran Rahuma, şöyleki bitmeme etti:

"Önceleri kendim öğrenirken anlasam bile uygulama yapamıyordum. Çünkü o vakitler hatırladığım kadarıyla etrafımda Türkçe bilici yahut öğrenen kimesne yoktu. Bu nedenden dolayı kendimi baş döndürücü hususi hissediyordum. Liseden sonradan Türkçemi nite geliştireceğim karşı nazar boncuğu fikrim de yoktu. Üniversite eğitimim esnasında 9 Nisan Üniversitesinde Türkçe derslerimizi verildiğini öğrendim.

Bu benim hayatımın dönüm noktasıydı. Üniversitede ibret verici Musa Kaya hocanın derslerine katılarak 4 yıl süresince uygulama yapabileceğim öğrenciler ile Türkçe dersi aldım. Bu müddet içre Türkçeyi hakkıyla öğrendiğimi söyleyebilirim. Türkçeyi öğrendikten sonradan Türkçe hayatımın birlikte parçası durumuna geldi."

Türkçe radyo programı, Tunus düşüncesince birlikte ilk

Tunus’ta birlikte ilki başarmanın gururunu yaşadığını tamlayan Rahuma, Türkçe radyo programı ika hayalini yetişek yaşamı esnasında gerçekleştirdiği düşüncesince baş döndürücü bahtiyar bulunduğunu kaydetti.

Multimedya dalında yetişek almış olduğu hususi enstitüde radyo programcılığına başladığını aktaran Rahuma, "Arkadaşımla bu arada enstitünün multimedya kulübüne katıldım. Radyo programı hayalimi gerçekleştirebileceğim birlikte ortama girecektim. Fakat baş döndürücü arlı olduğum düşüncesince bildirme edilmeyeceğimi düşünüyordum ancak tecrübe programımız pakt başkanı çeşidinden izin alınca elden radyo programımıza start fırsatı bulduk." sanarak konuştu.

2021 senesinde başlattıkları radyo programını ilkin Arapça yaptıklarını tamlayan Rahuma, laflarını şu halde sürdürdü:

"İki yıl süresince Arapça sokum yaptık. Bu proses içinde programımızın beğenildiğini gördük. Bu devre bizim düşüncesince baş döndürücü iyi birlikte tecrübeydi. Ama tığ şimdi hususi ve acemi birlikte nesne gerçekleştirmek istedik. Bu nedenden dolayı programımızı Türkçe gerçekleştirmek istediğimizi pakt başkanımıza ilettik.

Kabul edeceğini düşünmüyordum ancak elden bildirme etti. Bizi destekledi ve ‘hemen başlayabilirsin’ dedi. Türkçe hocalarımla danışma ederek iyi birlikte program çıkardım. Yaptığım işin iz bırakmasını ve baş döndürücü hususi birlikte olmasını istedim."

Dinleyicilerine Türkçe seslenen Rahuma, programında Türk kültürüne bağlı bilgiler verdiklerini ve Türkçe musiki yayını yaptıklarını tabir etti.

Kasım 2022'den buyana "Türkçe Konuşalım" adıyla meydana getirdiği programın baş döndürücü iyi tepkiler aldığını tamlayan Rahuma, Tunuslu dinleyicilerinin yanında Tunus’taki Türk gurur temsilcilerinin de ona dayanak bulunduğunu ve program düşüncesince kutlama ettiklerini söyledi.

Türkçe öğrenme serüveni ve icra ettikleri işlerin bitmeme ettiğini tamlayan Rahuma, "Bu hikayemde bana nice ad ve gurur dayanak oldu, hepsine baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Okulda Türkçe Kulüpleri kuran canan Türkçe öğretmenlerim ve Tunus’taki Türk kurumları bana daim dayanak evet ve koyun açtı. Mesela Yunus Emre Enstitüsü ile 2018 senesinde Türkçe Yaz Kursu'na katıldım. Bu benim düşüncesince baş döndürücü hayır oldu. Medya alanındaki eğitimim düşüncesince Anadolu Ajansı Tunus Ofisi'nde yetişim ika fırsatı buldum. Musa Kaya hocamın öncülüğünde Ayyıldız Dergisi çıkardık." dedi.

Rahuma, Türkçe öğrenmeye bitmeme ettiğini, film seyrederek, koşma ve iz okuyarak Türkçesini şimdi da geliştirmeye çalıştığını aktardı.

Tunuslu canlı kız, laflarını şöyleki tamamladı:

"Buradan her insana çağırmak istiyorum, inandığın birlikte şey, birlikte hayalin yahut birlikte hedefin var ise onun peşi esna git ve katiyen bırakma. Türkçe bellemek benim hayatımı değiştirdi. Çok sıkıca birlikte süreçti, kimsenin Türkçe bilmediği birlikte ortamda Türkçe öğrenmeye çalışıyordum ancak yılmadım ve böylece hayalimi gerçekleştirdim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler