USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tunuslu genç, geleneksel küfeleri tasarımlarıyla işleyerek günce kullanıma kazandırıyor

Genç tasar çizimci Şiraz Badis, atölyesinde ülkesinin geleneksel piyasa çantası bulunan küfelere işlediği tasarımlarla hem Tunuslu gençlere istihdam sağlıyor, hem kültürünü yansıtan geleneksel mamüllerin günce yaşamda baştan kullanılmasına yardım sunuyor.

Tunuslu genç, geleneksel küfeleri tasarımlarıyla işleyerek günce kullanıma kazandırıyor
20-08-2022 14:06
Tunus

Tunus'un doğusundaki Beni Hiyar kentinde arazi düzlük Badis'in atölyesinde, palmiye ağaçlarından örgülü geleneksel kıç ve çantalar ibdai manken ve tasarımlarla süslenip günce kullanıma akıllıca bir duruma getiriliyor.

Badis'in geleneksel sanatlara hevesi ve el becerisi çocukluğunda, kucak yününden meydana getirilen geleneksel şita kıyafetleri "Kaşabiyye" ve "Bernus" üreten babasına iane ederken gelişmiş.

Nebil kentindeki Güzel Sanatlar Yüksek Enstitüsünden izinli bulunan Badis, Kovid-19 salgınında babasını yitirmiş ve babasından kalıt artan becerilerini ayrıksı ortak bölgede sürdürmeye değişmeyen vermiş.

Tunus'ta Kovid-19 salgınının etkisiyle ekonominin kötüleştiği ve işsizliğin arttığı ortak devirde el becerisini sanata ve ortak mesleğe muhavvil Badis atölyesini ihdas serüvenini AA muhabirine anlattı.

"İşsizlik sanarak ortak fehva yok, avarelik ferdin tercihidir"

"Geleneklerimiz" adını koyduğu atölyesinde AA muhabirine mütekellim Şiraz Badis, namına gereğince "işsizlik" sanarak ortak kavramın olmadığını ve buna inanmadığını, aylak birisinin fakat öz tercihiyle aylak kalmaya bitmeme edebileceğini söyledi.

İş arayan her insanın girintisiz çıkıntısız birtakım mesleklere yönelebileceğine ayraç fail Badis,"Geleneksel ürünler sektörü, herkesi barındırabilen degaje ortak alandır. Her dinç bu bölgede teceddüt yapabilir, toy dizaynlar yaratabilir ve öz dokunuşlarını bırakabilir." ifadelerini kullandı.

Kendi yolculuğunun uyanıklık sahalarına akıllıca ortak dizge arayışıyla başladığını kail Badis, "Kendi izimi bırakabileceğim bana ilgilendiren ortak projemin olmasını istedim. Hayallerime, hobilerime andıran ortak dizge istedim ve buradan yolculuğum başladı." dedi.

Tasarımlarının bu derece uyanıklık göreceğini fon etmiyordu

Badis, geleneksel sanatlara bulunan sevgisini babasının aşıladığını, evvela şekilde babasıyla Tunus'un geleneksel şita kıyafetleri bulunan Kaşabiyye ve Bernus yaparak başladığını fakat ağababa mesleğinin, sezonluk ortak iş olması zımnında öz işine yöneldiğini söyledi.

Küçük küfeleri süslemeye tahminî dü sene evvela başladığını ve evvela özellikle Tunusluların bu derece uyanıklık göstereceğini fon etmediğini kail Badis şunları kaydetti:

"Bütün ortak günümü ortak çantaya veya küfeye akıllıca nitelik ve desenleri belirlerken, zevkime akıllıca ortak manken geliştirirken harcayabiliyorum. Bugün bundan böyle tamamı gözyaşı gruplarında geleneksel ürünlere ortak yöneliş, ortak arzu var. Artık hepsi öz kültürü öz tarihiyle ilişkin elbise ve takıları yeğleme ediyor."

Badis, bundan böyle kıç seçimi geleneksel ürünleri Tunus'ta hoppadak derlem yapanların değil, her insanın günce yaşamda kullanmaya başladığını dile getirdi.

Badis atölyesinde 4 Tunuslu gence de istihdam sağlıyor

Önce küfeleri satın aldığını, arkası sıra müşterilerinin talebine gereğince ortak manken belirlediğini kail Badis, birtakım modelleri oluştururken henüz evvela görmüş olduğu sanat içerikli tablolardan sabah yeli aldığını anlatım etti.

Badis'in atölyesi kendisi haricinde 4 Tunuslu gence de atlatmak kapısı ergin ve gelişigüzel bir tanesi küfelerin türlü modellerle süslenmesi işinin ayrımlı aşmalarında çalışıyor. Kimi boncuklu püsküller üretirken bazısı de hususi modelleri meydana getiren materyallerin küfelere montaj edilmesi işini yapıyor.

Geleneksel sanatların en açıkça zorluğu "taklitçilik"

Yaptığı işin zorluklarına da yer veren Badis, "Birçok insanoğlu benim yaptıklarımı, tasarımlarımı imitasyon etmeye çalışıyor ve toplumsal medyada öz tasarımlarıymış kabil sunuyor." dedi.

Badis, tasarımlarını çalıp öz tasarımlarıymış kabil genel ağ sayfalarında paylaşanları eleştirerek,"Bir başkasının çabasını çalıp kolaylıkla benzetmek namına idman ve çıkmak gerekir." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler