USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tunceli'nin yaban yaşamını meydana getirdiği minyatürlerle tanıtıyor

Çocukluk yıllarında almış olduğu eğitimlerle resim sanatında kendini geliştiren Sinan Sağol'un, mermer tozu, silikon, kit ve polyester kullanarak meydana getirdiği yaban keçisi minyatürleri, görenlerin takdirini kazanıyor.

Tunceli'nin yaban yaşamını meydana getirdiği minyatürlerle tanıtıyor
09-12-2021 12:31
Tunceli

Tunceli'de canlı ev dekorasyonu uzmanı Sinan Sağol, icra ettiği hediyelik "yaban keçisi minyatürleri"yle hem kentin yaban yaşamı güzelliklerinin tanıtılmasına ulama sağlıyor.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Peyzaj ve Süs Bitkileri Bölümü mezunu bulunan 43 yaşındaki Sağol, beşinci sınıf sıralarındayken resim hazırlamaya dikkat duydu.

Aldığı eğitimler sebebiyle resim kabiliyetini geliştiren Sağol, giderek ebru sanatı, direk işçiliği, biblo, minyatür, magnet ve mozaik inşası neredeyse çalışmalara nikbet sardı.

Bu alanlarla ait türlü asar ortaya çıkaran Sağol, tahminî 2 sene evvela Moğultay Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'ndeki emektar Belediye İş Hanı'nda zanaat atölyesi açtı.

Yazları inşaatlarda, kışın atölyesinde çalışıyor

Sağol, ailesinin geçimi düşüncesince yaz aylarında yapı sektöründe dekorasyoncu kendisine çalışırken iş yükünün hafiflediği güz ve şita dönemlerinde ise devrinin çoğunu sanat içerikli çalışmalarla ilgilenmeye ayırıyor.

Haftanın belli başlı günlerinde atölyesine mevrut Sağol'un icra ettiği asar ortada ise en baş döndürücü dikkati çekenler ortada yaban keçileri ve kekliklerin minyatürleri arazi alıyor.

Yöre sakinlerince mübarek muazzez ve avlanması haram bulunan keçileri minyatürle canlandırarak bu hayvan bilimi ilkin edinmek neredeyse huy sevgisi ve yaban dünyasına dikkati döşemek talip Sağol, eserlerinin imal evresinde önceki kendisine macun, mermer tozu, polyester ve çamurdan masraf hazırlıyor.

Bu harcı henüz sonradan silikon kalıplara koyan Sağol, biraz dakikalık bekleyişin böylelikle kuruyan keçi minyatürlerini kalıptan çıkartarak boyuyor.

Yaban keçisi minyatürlerini görüntü kuvvetiyle modellediği huy mekanlarında kullanan Sağol, bu sayede hem kentin doğal, kültürel ve yaban yaşamı güzelliklerini tanıtıyor bununla beraber bu eserlerin sergilendiği evlerde huy sevgisini yaşatıyor.

Ürettiği minyatürleri satarak fasile ekonomik durumuna ulama sunan Sağol, sanat içerikli çalışmalarıyla ait devir hin vatandaşlara da beceri ve nazari kurslar veriyor.

Ev dekorasyonu uzmanı Sinan Sağol, AA muhabirine, çocukluklarında taşların ilişkin resim ve direk sahalarından objeler yaparak sanatla tanıştığını söyledi.

Zamanla birtakım zanaat dallarına nikbet sardığını anlatım fail Sağol, "Uzun seneler semiz boya ve yağız çeşit resim çalışmalarıyla uğraştım. Yaklaşık 3 sene evvela de evlenerek Tunceli'ye yerleştim. Burada sanat içerikli çalışmaların fire yapıldığını ayırt ettim. Bu eksikliği bertaraf etmek düşüncesince şehirde işlik açıp bireylere el terbiye bilimi bilimi içerisinde kurslar vermeye başladım." dedi.

Sağol, kentin yaz aylarında mahal illerden baş döndürücü sayıda gezmen ağırladığını belirterek, "Yazın Tunceli'nin nüfusu 2 katına çıkıyor ve ayrıksı şehirden buraya mevrut vatandaşların yanlarında götürebilecekleri rastgele ortak bezgi eşyası yahut hatırat yok. Ben de bu eksikliği bertaraf etmek açısından kentin doğal, kültürel ve yaban yaşamı canlılarını minyatür biçimine getirmeye çalışıyorum." ifadelerini kullandı.

Minyatür imalatında madde almış olduğu yaban keçilerinin civar sakinlerince baş döndürücü sevildiğini dile getiren Sağol, şöyleki konuştu:

"Yaban keçilerinin güzelliği, masumiyeti ve bizim kültürümüzde başkaca kutsallığı mevcut ve bu canlılarla tabii ortamlarında daim karşılaşıyoruz. Yaban keçisi minyatürlerini yapmadan evvela ortak çizim taslağı oluşturuyorum. Bu taslağı henüz sonradan kit ve balçık yardımı ile minyatür biçimine getiriyorum. Yaptığım eskiz minyatürü arkası sıra silikon kalıplar yardımı ile çoğaltıyorum. Keçi minyatürleri kuruduktan sonradan gerçeğine benzeyecek halde pentür çalışmasını yapıyorum. Minyatürleri, taştan ve ağaçtan yaptığım huy mekanlarına yerleştiriyorum."

Sağol, şehirde belli başlı zamanlarda açmış olduğu sergilerle eserlerini sanatseverlerin zevkine sunup huy sevgisi dair farkındalık oluşturduğunu anlatarak, gelecekte henüz değişik icraat ortaya çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler