USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

TÜBİTAK 2022'den itibaren burslarını 'performans odaklı' verecek

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, doğacak sene mektepli burslarını iyileştireceklerini belirterek, "Buradaki iyileşmeyi başarım odaklı yapacağız. Öğrencimizin performansına uyarınca aşırı hâlâ güzel burs alabilmesi kabil olacak." dedi.

TÜBİTAK 2022'den itibaren burslarını 'performans odaklı' verecek
25-12-2021 11:08
Ankara

Mandal, AA muhabirine, TÜBİTAK'ın emekleri ve 2022 yılı hedeflerine bağlı değerlendirmede bulundu.

Kovid-19 salgınının etkisiyle besin bildirme güvenliğinin topu topu dünyanın en ehemmiyetli ruzname maddelerinden bir tanesi biçimine geldiğini anlatım fail Mandal, nice ortamın dijitalleştiğini, gelecekte siber güvenliğin aşırı şimdi kalın konuşulacağını söyledi.

Mandal, "Tüm dünyayı aşırı yakından ilişik hava değişikliği odaklı kuraklık, yığın felaketleri, su kıtlığı, müsilaj ve tutkun kabil güçlükler, doğacak senelerde derin biçimde gündemimizde olacak." niteleyerek konuştu.

Bu hastalıkların fakat bilgelik ve uygulayım bilimi tabanlı gelişimle çözülebileceğini vurgulayan Mandal, şu biçimde bitmeme etti:

"Geleneksel bilgelik odaklı hal yaklaşımının, içtimai gerekseme ve etkileşimden ırak olması haysiyetiyle bu sorunlara hal üretmesi güç olacaktır. Onun alegori yenilikçi yaklaşımla, kapsayıcı, bütünleşmiş ve belirgin bilimle içtimai gerekseme odaklı ve çalışan etkileşimle, eş hedeflere aşırı disiplinli yardım sağlanmasına gerekseme var."

TÜBİTAK şekilde bu sene 2 bin 700 şirketin 3 bin 901 projesini desteklediklerini ve bunun düşüncesince 939 milyon müfret pınar ayırdıklarını dile getiren Mandal, 160 üniversitenin 3 bin 305 projesine de dayanak sağladıklarını, buraya da 867 milyon müfret pınar ayırdıklarını bildirdi.

Mandal, bu projelerde 17 bin araştırmacıyı desteklediklerini belirterek şu detayları verdi:

"7 bin bursiyerimiz var. Bilim İnsanlarımızı Destekleme Programı kapsamında ise 24 bin bursiyerimiz oldu. Bunlar üniversite, lisans, efdal lisans, doktora, doktora sonrası ve araştırman şekilde ayrılıyor. Bunun düşüncesince 374 milyon müfret pınar ayırdık. 5 bin 339 okulumuzda rüştiye ve ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerle Bilim Fuarı kapsamında plan gerçekleştirdik. Bu öğrencilerimizin de değme müşterek okulda 20-25 projesi desteklendi."

"Bilginin kullanıcılarını inandırma edebilmesi gerek"

Mandal, TÜBİTAK'ın 2021'deki en ehemmiyetli farklılığının, bilgiyi üreten büyüklenme ile onu kullanan firmalar ortada etkileşim tekvin etmek bulunduğunu dile getirdi.

Aşıya ulaşım olanağı olsa bile bazısı şahısların ilkah dair hala kaygıları bulunduğuna dikkati çekici Mandal, "Bilginin şeffaflığı, paylaşılması, ürün odaklı olması ve kullanıcılarını inandırma edebilmesi gerekiyor. İklim değişikliği konusu da ayrımsız şekilde. Çevresel faktörlerin farkındayız lakin hala inandırma olamıyoruz. Geliştirilecek çözümlerde topu topu bilgelik disiplinleriyle beraberce oluşturulacak etki, aşırı kalburüstü duruma gelecek." ifadelerini kullandı.

Kendilerine maruz 2022 bütçesinin şimdi da iyileştiğini ve toplumda bilgelik farkındalığını tekvin faaliyetlerini artıracaklarını vurgulayan Mandal, doğacak yılı şimdi müşterek tomar beraberce geliştirme, düzentileme ve başarıya idrak noktası şekilde gördüklerini bildirdi.

Mandal, bugüne kadarki başarılarından yola çıkarak, ülkede gerekseme mahsus yenilikçi çözümleri üretmeyi ve teknolojiyi apayrı müşterek yerden aktarma fail değil, en kökeninden bunu tasarlayan, geliştiren ve başaran müşterek şehir olma amacında çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.

"Bizim düşüncesince en ehemmiyetli bileşen insanoğlu kaynağıdır"

Kendileri düşüncesince en ehemmiyetli bileşenin insanoğlu deposu bulunduğunu tamlayan Mandal, Türkiye'nin arsıulusal bölgede görünürlüğünü bırakmak hesabına hem düet tıpkı zamanda çoklu iş birlikleriyle planlar gerçekleştireceklerini söyledi.

Hasan Mandal, acemi yılda mektepli burslarında bazısı tadilat yapacaklarını bildirerek şu biçimde dedi:

"2022'de bütçemizdeki artışla bu arada 2,5 bilyon müfret kaynağımız olacak. Bunu en çalışan ve dişi biçimde hem darülfünun hem iş dünyası tıpkı zamanda bursiyerlerimiz düşüncesince kullanacağız. Gelecek sene düşüncesince en ehemmiyetli çalışkanlık noktamız öğrencilerimizin burslarındaki ıslah olacak. Biz şu an etraflı öğrencilerimize çakılı müşterek burs tutarı ödüyoruz. 2022'de buradaki iyileşmeyi başarım odaklı yapacağız. Bazı ücretlerimizde düzelme yapacağız. Öğrencimizin performansına uyarınca aşırı şimdi güzel müşterek burs alabilmesi belkili olacak. Aynı şekilde, darülfünun ve endüstri kesimi de kendilerine maruz plan bazlı destekleri aşırı şimdi elastiki kullanabilecek. 2022'de bunu topu topu programlarımızda sistemli şekilde münteşir duruma getireceğiz."

"TEKNOFEST'lerde donanımlı biçimde toprak alacağız"

TÜBİTAK'ın havacılık, feza ve uygulayım bilimi festivali TEKNOFEST yardımıyla değme gözyaşı grubuna yaklaşabildiğini kail Mandal, bu sene 36 kategoride meydana gelen TEKNOFEST yarışmalarının 12'sini kendilerinin düzenlediğini dile getirdi.

Mandal, gençlerin bu yarışmalara iri dikkat gösterdiğini, TÜBİTAK şekilde onların dilek ve önerileri doğrultusunda yarışmaları şekillendirdiklerini anlatım etti.

Özellikle akıbet devirde hava değişikliği kabil mevzulara müteveccih çalışmaların dikkati çektiğini tamlayan Mandal, gençlerin "Sorunların çözümünde ego de varım" niteleyerek teknolojiyi benimseyip, tasarladıklarını söyledi.

Hasan Mandal, doğacak sene mayısta Azerbaycan'da ve eylülde Samsun'da gerçekleştirilecek TEKNOFEST'lerde çelimli müşterek biçimde toprak alacaklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Kalıcı müşterek TEKNOFEST'in Azerbaycan'da da olması düşüncesince bu konudaki yetkinliklerimizi kendilerine aktarma edeceğiz. TÜBİTAK'ın anne rolü olan, adamlık ve ülkemizin gerekseme duyduğu teknolojiyi tasarlayan, geliştiren ve üreten gençlerin yetiştirilmesinde TEKNOFEST yoluyla etkiyi yaygınlaştırmak istiyoruz. Kurumlar da kendisini bu süreçte ihya olanağı buluyor. Gençlerimize, öğrencilerimize, çocuklarımıza güveniyorum zira geleceğimiz onlar."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler