USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri sahiplerini buldu

Türkiye Bilimler Akademisi ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Bilim Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde meydana gelen törenle sahiplerine verildi.

TÜBA ve TÜBİTAK Bilim Ödülleri sahiplerini buldu
28-12-2021 17:15
Ankara

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal rütbe töreninde meydana getirdiği konuşmada, TÜBİTAK namına 56 senedir sahalarında bitirdikleri çalışmalarla, bilime arsıulusal kurda katkılarda bulunmuş elit bilgi insanlarını şereflendirmek ve promosyon kılmak düşüncesince ödüller verdiklerini ve bunların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilmesinin, Türkiye'de bilgi ve teknolojiye en fevk kurda maruz önemi gösterdiğini söyledi.

Bugünün ve geleceğin güçlüklerinin, üniversite, uran ve kamunun indinde topluluğu da engelleme edecek şekilde, yenilikçi çözümlerle aşılabileceğini vurgulayan Mandal, şöyleki bitmeme etti:

"TÜBİTAK namına bilgi ve uygulayım bilimi alanındaki kâffesi faaliyetlerimizi bu yaklaşımla yürütüyor ve bilişimden savunmaya, enerjiden gıdaya, polar araştırmalarından çevreye denli kâffesi bölgelerde bu anlayışı yaygınlaştırıyoruz. Birlikte ihya ve beraberce başarma odağında oluşturduğumuz iş birliklerinde, bilgiyi üreten ve kullanan kurumları, Ar-Ge ekosistemimizi abartmak ve perçinlemek düşüncesince ortak araya getiriyoruz. Kovid-19 Türkiye Platformu'nda ortak taraftan yenilikçi aşılama ve çare çalışmalarını sürdürürken başka taraftan salgının sosyal, beşeri ve kazançlı boyutlarına yoğunlaşan emekleri destekliyoruz. Buradan edinilen tecrübelerle ve açılan enfrastrüktür ile mümkün başka müstevli emraz düşüncesince aşırı hâlâ çabuk adımlar atabileceğiz."

Mandal, zelzele araştırmalarına müteveccih oluşturdukları Türkiye Deprem Platformu ile de değişik disiplinlerden büyüklenme ve kuruluşlarla Türkiye'nin doğruyu bulunan zelzele mevzusuna yenilikçi analizör geliştirdiklerini ve müsilaj problemininin çözümünde ise hava değişikliğinin toplumsal etkilerine odaklanarak icraat yaptıklarını anlattı.

Benzer ortak tatlılıkla Avrupa Yeşil Mutabakatı'na uzlaşma ve Türkiye'nin 2053 yılı kesin bakir çıkarma hedefine kavuşması düşüncesince de icraat sürdürdüklerini tamlayan Mandal, laflarını şöyleki tamamladı:

"Dahil olduğumuz, 2021-2027 yılları ortada yürütülecek Ufuk Avrupa Çerçeve Programı'nda hava değişikliği mihrak noktasıdır. Yürüttüğümüz kâffesi çalışmalarda elde ettiğimiz başarılar, yola bitmeme etmemiz düşüncesince motivasyonumuzu ve sorumluluğumuzu artırıyor. Ülkemizin gelecekte başına gelebilecek acemi global zorluklarla mücadelesine ve acemi kazançlı modelimiz kapsamında ekleme bedel üretmesine bilgi ve teknolojiyle katkımız sürecek."

"Temel bilimlere müteveccih planlar geliştirilmesini lüzumlu görüyoruz"

TÜBA Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker de ilmî çalışmaların, Türkiye'nin doğacak hedeflerine kavuşması düşüncesince kendilerine emniyet verdiğini ve acemi ilmî başarılara imza atan canlı kalifiye ortak neslin, Türkiye'nin güvencesi, dünyanın ümidi bulunduğunu söyledi.

TÜBA olarak, Türkiye'nin ciddi hedeflerine ve hayattaki şimdiki gelişmelere müteveccih tematik çalışmalar, projelendirmeler ve raporlamalar yaptıklarını özetleyen Şeker, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin millî ilimler akademisi olmanın bilinci ve mesuliyeti ile Türkiye'yi arsıulusal bilgi dünyasında özümleme ederiz ve ayrışık kuruluşlara bilgi diplomasisi çerçevesinde ulama sunuyoruz. Üyesi olduğumuz Uluslararası Bilim Konseyi'nin 2022 yılını esas bilimlerde farkındalık tekvin odaklı çalışmalara ayırmış olmasını altın buluyoruz. Ülkemiz düşüncesince de kâffesi bilgi disiplinlerinin gelişiminin öncüsü bulunan esas bilimlere müteveccih hususi planlar ve stratejiler geliştirilmesini ve zait ayrımcılıkla desteklenmesini lüzumlu görüyoruz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a eğitime, kültüre, sanata ve özellikle da ilmî ekosistemin büyümesine müteveccih Ar-Ge desteklerine gösterdiği altın katkıdan ötürü teşekkürname fail Şeker, bu desteklerin bilgi insanlarının çalışmasında faziletkâr güdeleme gücü oluşturduğunu belirtti.

Erdoğan'a 4 ciltlik "Sosyal Bilimler Ansiklopedisi" bağış edildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Hasan Mandal, TÜBİTAK çeşidinden hazırlanan, başlangıç editörlüğünü Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın meydana getirdiği 4 ciltlik "Sosyal Bilimler Ansiklopedisi"ni, Erdoğan'a sunma etti.

Bakan Varank, Muzaffer Şeker ile Erdoğan'a başkaca Prof. Dr. Andreas Tietze Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lügatı'nı bağış etti.

20 madde piyasası çerçevesinde 1155 maddeden oluşan Sosyal Bilimler Ansiklopedisi, dalında bilirkişi 700 değişik edip çeşidinden kaleme alındı.

Sosyal ilimler dalında Türkçedeki biricik kalem erbabı hakkı hakkı ansiklopedisi bulunan ve 3 yıla DOĞRU devam eden derin ortak çalışmanın arkası sıra tamamlanan ansiklopedi, Sosyal Bilimler muayeneleri düşüncesince esas ortak müracaat deposu olması öngörülüyor.

TÜBİTAK ödülleri

Konuşmaların arkası sıra TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan çeşidinden sahiplerine verildi.

TÜBİTAK 2021 Bilim Ödülleri'nin sahibi, esas ilimler dalında Prof. Dr. Jale Yanık, mühendislik bilimleri dalında Prof. Dr. İdil Arslan Alaton ve Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik oldu.

Teşvik ödüllerini de esas ilimler dalında Doç. Dr. Mehmet Selim Hanay ve Prof. Dr. Murat Kurudirek, mühendislik bilimleri dalında Doç. Dr. Selçuk Yerci, Doç. Dr. Hale Özgün, Doç. Dr. Bekir Akgöz, Prof. Dr. Elif Sertel, Dr. Arif Engin Çetin, esenlik bilimleri dalında Doç. Dr. Elif Nur Fırat Karalar, Doç. Dr. Nurcan Tunçbağ ve toplumsal ve beşeri ilimler dalında Doç. Dr. Talha Çiçek, Doç. Dr. Tilbe Göksun Yörük, Prof. Dr. Burcu Özcan ve Doç. Dr. Seydi Ahmet Satıcı, Doç. Dr. Recep Ulucak aldı.

1978 yılından buyana TÜBİTAK Bilim Teknik dergisinde "Zeka Oyunları" sayfasını hazırlayan emektar CHP milletvekillerinden Emrehan Halıcı ise 43 sene 6 gündüz ile "Dünyanın en levent boylu müddet zeka soruları hazırlayan kenar yazarı" namına "Guinness Dünya Rekortmeni" unvanına cemaat oldu. Halıcı'ya, "Guinness Dünya Rekoru Sertifikası"nı Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi.

TÜBA ödülleri

2021 TÜBA Uluslararası Akademi Ödülleri törene katılamayan Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Volkan Adsay namına Koç Üniversitesi Rektörü Vekili Prof. Dr. Zeynep Gürhan Canlı ve Kolombiya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jeffrey David Sachs namına TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Mehmet Bulut'a, Kopenhag Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Messoud Ashina namına ise TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Hayrunisa Bolay Belen'e sunu edildi.

TÜBA Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı (GEBİP) ödüllerini, huy bilimleri dalında Dr. Ahmet Acar, Dr. Öğr. Üyesi Ogün Adebali, Doç. Dr. Deniz Ceylan Tuncaboylu, Doç. Dr. Mehmet Özkan, Doç. Dr. Eren Şahiner, Dr. Dr. Öğr. Üyesi Erkan Şenses, Doç. Dr. Emre Yüce, Prof. Dr. Yunus Zorlu ve mühendislik bilimleri dalında Doç. Dr. Duygu Ağaoğulları, Dr. Öğr. Üyesi Pelin Angın, Prof. Dr. Erchan Aptoula, Dr. Öğr. Üyesi Emre Büküşoğlu, Doç. Dr. Erdem Cüce, Doç. Dr. Enes Dertli, Dr. Dr. Öğr. Üyesi Onur Ergen, Doç. Dr. Ali Erçin Ersundu, Dr. Fatih İnci, Doç. Dr. Tufan Kumbasar, Dr. Öğr. Üyesi Emir Salih Mağden, Doç. Dr. Mohammedreza Nofar, Doç. Dr. Akın Taşçıkaraoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Fatih Toy, Dr. Öğr. Üyesi Lütfi Taner Tunç, Doç. Dr. Meltem Yanılmaz ve Dr. Öğr. Üyesi Murat Kaya Yapıcı aldı.

Sağlık bilimleri dalında Doç. Dr. Ahmet Eken, Dr. Gözde Korkmaz, Doç. Dr. Cemal Georg Orhan ve Doç. Dr. Bilge Güvenç Tuna ödüle müstahak görüldü.

Sosyal ilimler dalında ise Doç. Dr. Dilek Altun, Prof. Dr. Yiğit Atılgan, Dr. Hayat Ayar Şentürk, Prof. Dr. Hasan Dinçer, Doç. Dr. Gizem Erdem Gürel, Doç. Dr. Efe Can Gürcan ve Doç. Dr. Murat Şentürk rütbe aldı.

"Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu TÜBA-GEBİP Eczacılık hususi Ödülü"nün sahibi ise Prof. Dr. İpek Süntar oldu.

2021 TÜBA- Bilimsel Telif Eser Programı (TESEP) Ödülleri kapsamında ise Doç. Dr. Hümeyra Özturan Sosyal Bilimler dalında "Telif Eser Ödülü"nü aldı.

Doç. Dr. Ekrem Tak, "Mehmet Genç hususi Ödülü"nün, Doç. Dr. Vural Genç "Halil İnalcık hususi Ödülü"nün ve Prof. Dr. Emine Dingeç "Kemal Karpat hususi Ödülü"nün sahibi oldu.

Prof. Dr. Ömer Anayurt, Prof. Dr. İbrahim Ermenek, Prof. Dr. Bekir Kuzudişli, Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Güder ve Doç. Dr. Elvin Yıldırım'a ise Sosyal Bilimler dalında "mansiyon" sunu edildi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler