USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Trabzon'da emektar ekincilik anahtar gereçleri ve eşyalar Köy Yaşam Merkezi'nde sergileniyor

Trabzon'da Köy Yaşam Merkezi'ne dönüştürülen emektar okul binasında, önceki senelerde geçer not tırmıktan taş değirmene, homoseksüel derisi çarıktan ahşap valize, doğal doğal kavara yağı lambası lambasından bitkin testisine derece türlü ekincilik taşıt gereçleri ve ev

Trabzon'da emektar ekincilik anahtar gereçleri ve eşyalar Köy Yaşam Merkezi'nde sergileniyor
07-12-2022 19:09
Trabzon

Güneyköy Mahallesi Muhtarı Süvari Şeref, AA muhabirine, 1961'de terbiye öğretime başlamış olan Güneyköy İlkokulunun, mektepli yetersizliği zımnında taşımalı tahsile geçilmesi ile 1992 senesinde kapandığını söyledi.

Uzun seneler gizli küsurat okulun nötr hale geldiğini tamlayan Şeref, 15 sene ilkin emektar kocabaşı Ömer Öztürkoğlu öncülüğünde mahalle sakinlerinin de katkısıyla tamir başlattıklarını vurguladı.

Yıllar zarfında imece usulüyle ilkin okulun çatısının onarıldığını, peşi sıra da gayrı ihtiyaçlarının giderildiğini özetleyen Şeref, gelinen noktada mekân düzenlemesi dış kâffesi eksikliklerin giderildiğini anlatım etti.

Şeref, sınıflardan birisini derinti salonuna, ötekini ise köydeki hayatı lanse etmek şartıyla emektar eşyaların arazi almış bulunduğu müzeye dönüştürdüklerini dile getirdi.

Komşuların bağışladığı eşyalar sayesinde, yapının tadilatında şişman himmet harcama fail mahalle sakinlerinden rahmetli Beytullah Öksüz'ün ismini verdikleri müzeyi oluşturduklarını kaydeden Şeref, şöyleki bitmeme etti:

"Belki bugün ortak önemi olmayabilir lakin 50, 70 sene ahir neslimizin bunların ne işe yaradığını anlayabilmesi düşüncesince hakeza ortak düşünceyle yaptık. Tarımsal aletler, evde metruk emektar vakitten küsurat bakır kazan, emektar radyo, bitkin testisi, gurbete gidilen emektar kara kara tahta valizler, hızarlar, beşik, nesiç kilim, ahşap kapçık ve lüksleri (gaz lambası) toparladık. Bunları, burada sergiliyoruz. Eskiden giyilen ibne derisinden işlenmiş çarıkları, su kaynatılan, hayvanlara yal meydana getirilen kazanları görecekler, öğrenecekler. Burada tarihten ortak nefha alırlar diyerek düşündük. 1950'li yıllardaki yaşantıyı, günümüzden 50 sene sonraya bitmeme ettirebilirsek mevrut döl köyde insanoğlu elbette yaşadı, ne ekincilik aletlerini kullandı, aydınlatmada neler kullandı, radyosu nasıldı, burada onları görecekler."

Şeref, mahalle sakinlerinin isteğiyle gayrı sınıfı da masa, sandalye, televizyon, gösterici aleti kadar lüzumlu donanımları sağlayarak, emektar kocabaşı Ömer Öztürkoğlu'nun ismini verdikleri derinti salonuna dönüştürdüklerini belirtti.

Tarımla ilişik kurslar düzenleniyor

Toplantı salonunda devir hin mahalle sakinlerinin ortak araya gelmiş şekilde lakırtı ettiğini aktaran Şeref, başkaca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü işbirliğinde tarımla ilişik kursların düzenleme edildiğini, sonunda okulun canlandığını kaydetti.

Toplantı salonuna ismi maruz emektar kocabaşı Ömer Öztürkoğlu ise kendisinin de yetkilendirilmiş bulunduğu ilkokulun baştan kullanılır hale gelmesinin mutluluğunu yaşadığını söyledi.

Çocukluk anılarının bulunduğu okulu vatandaşların da desteği ile imece usulüyle düzenlediklerini özetleyen zahmetli sarıklı Öztürkoğlu, "Sağ olsun gençlerle şita akşam olduğunda oturup lakırtı ediyoruz. Gönlümüz razı olmadı okulumuzun mahvolmasına, imece usulüyle bu bir hale getirdik. Bundan sonraları da elan ileriye gideceğini düşünüyorum." dedi.

İlçede nötr durumdaki 35 köy okulu dönüştürülecek

İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Altın ise onarımı ve tefrişatı mahalle sakinleri çeşidinden meydana getirilen binanın, Köy Yaşam Merkezi Projesi kapsamına alındığını, mekân düzenlemesinin de bu plan kapsamında gerçekleştirileceğini söyledi.

Eski okulu onaran muhtara ve mahalle sakinlerine teşekkürname fail Altın, kaza genelinde 5 mahallede 35 köy mektebinin elan köy dirim merkezi şekilde hizmete açılması düşüncesince çalışmalara bitmeme edildiğini aktardı.

Altın, köyde makbul eşyaların sergilenmesini de önemsediğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Açacağımız gayrı köy dirim merkezlerinde de o köyde makbul emektar eşyaları toplayıp, benzeşim ortak halde sergilemeyi, orada canlı mahalle sakinlerinin de buna ehil çıkması düşüncesince lüzumlu yönlendirmeyi yapacağız. Bu da nesilden nesle makbul eşyaların, toplumsal hayatın, Türk kültürünün yaşatılması demek. Dedelerimizin, ninelerimizin ne zorluklarla el emekleriyle icra ettikleri eşyalar, taşıt gereçler. Bugün bunlardan hiçbirisi kullanımda değil. Hem köy dirim merkezi bununla beraber köyün tarihini, kültürünü içeren, doğacak nesillere de aktaran ortak özek kurmuş olacağız. Kültürümüzü neşelendirmek hesabına iyi ortak çalışma."

Vakfıkebir Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Cemile Kahyaoğlu da Güneyköy'de mahalle sakinlerinin talebi üstüne 40 saatlik fındık ağacı budamaya müteveccih ağırşak başlattıklarını, ilerleyici zamanlarda semere ağacı budama ve evvel iane kursu açmayı planladıklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler