USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Togolu kadın taksi şoförü Olympio mesleğiyle ön yargıları yıkıyor

Togo'da kadın taksi şoförü Olympio, mesleği sebebiyle ön yargıları yıkarak, hanımefendilerin da herhangi bir mesleğin üstesinden gelebileceğini açıklamak istediğini söyledi.

Togolu kadın taksi şoförü Olympio mesleğiyle ön yargıları yıkıyor
26-10-2021 11:36
26-10-2021 11:37
Dakar
.w3-content { max-width: 100%; margin: auto;} .w3-tooltip, .w3-display-container {position: relative;} .w3-black, .w3-hover-black:hover { color: #fff!important; background-color: #000!important;} .w3-display-left { position: absolute; top: 50%; left: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(-0%,-50%);} .w3-display-right { position: absolute; top: 50%; right: 0%; transform: translate(0%,-50%);-ms-transform: translate(0%,-50%);} .w3-btn, .w3-button {-webkit-touch-callout: none;-webkit-user-select: none; -khtml-user-select: none;-moz-user-select: none; -ms-user-select: none;user-select: none;} .w3-btn, .w3-button {border: none;display: inline-block;outline: 0;padding: 8px 16px;vertical-align: middle;overflow: hidden;text-decoration: none;color: inherit;background-color: inherit;text-align: center;cursor: pointer;white-space: nowrap;}Togolu kadın taksi şoförü Olympio, mesleğiyle ön yargıları yıkıyor

Togo'nun başkenti Lome'de trafiğe çıkan 4 kadın taksi şoföründen birisi bulunan Felicite Kafui Olympio, AA muhabiriyle hem şehri dolaştı bununla birlikte mesleğine nite başladığını ve alıcıların tepkilerini anlattı.

Sosyal medyada görmüş olduğu birlikte iş ilanına başvurarak işe başladığını tamlayan 29 yaşındaki Olympio, halihazırda 3 senedir anahtar kullandığını kaydetti.

Olympio, "Facebook'ta kadın taksi şoförü arandığına bağlı birlikte iş ilanı gördüm ve başvurdum. Sadece hanımları işe alıyorlardı. İşin enteresan tarafı, bu firmanın sahibi de birlikte erkek. Kadınların ev işleri yahut mutfakla ilgilenmekten henüz fazlasını yapabileceğine mümin birlikte patronumuz var. Toplamda 4 kadın şoförüz. Bizim dışımızda da taksicilik karşılayıcı kadın yok. Hepimiz evcil dillerin yanında hem İngilizce hem Fransızca biliyoruz." sanarak konuştu.

Yaklaşık 5 aydır taksicilik yaptığını tamlayan Olympio, bugüne genişliğinde negatif tek birikim yaşamadığını, bilakis kadın koca ayırt etmeksizin kâffesi alıcıların kadın şoförle henüz şen ettiklerini dile getirdi.

Olympio, "Aracıma binen alıcılar güdücü koltuğunda beni görür görmez şaşırıyorlar, gülümsüyorlar. Aynı sürede ön yargıları da yıkmış oluyoruz. 'Demek ki hanımlar herhangi birlikte mesleği yapabilir' diyorlar. Bu yönüyle de mesleğimi seviyorum." dedi.

Aile üyelerinin de taksi şoförlüğü yapacağını duyduğunda geçmiş özellikle aşırı şaşırdıklarını tamlayan Olympio, hemen sonra namına cemi dayanak olduklarını vurguladı.

Mesleğini aşırı sevdiğinin altını çizen Olympio, "Şu an bekarım fakat evleneceğim ferdin mesleğimi onama etmesi lazım. Bu hoppadak birlikte sistem değil, hanıma bulunan bakışla da, zihniyetle de ilgili." dedi.

Olympio, özellikle Afrika kıtasında iktisap kılmak kıl payı kâffesi hemcinslerine şu tavsiyeleri verdi:

"'Taksicilik kadın mesleği değil' diyorlar, bunlara kulak asmayın. 'Kadınlar kırılgandır, hakeza işleri yapamaz' kabilinden klişelere inanmayın. Bunların hepsini yıkabiliriz. Eğer birlikte bilinçlilik gerçekleştirmek istiyorsanız kişilerin ne söylediğine aldırmadan deneyin. Belki sevmeyeceksiniz yahut size layıkıyla olmadığını anlayacaksınız fakat ilkin kullanmanız lazım. Ben de önceden az buçuk endişeliydim, korkmuştum. Evet anahtar kullanıyordum fakat taksicilik bambaşka birlikte deneyimdi, müşterilerle nite olacak sanarak düşündüm. Ama geçmiş haset atlattıktan sonraları sevdiğime değişmeyen verdim ve bitmeme ettim. Sadece kadın olduğunuz düşüncesince kendinizi kısıtlamayın, 'ben yapamam' demeyin, en azından birlikte kat deneyin."

"Kadınların taksi işine aşırı akıllıca bulunduğunu gördük"

Olympia'nın çalışmış olduğu ve hoppadak hanımefendilerin istihdam edilmiş olduğu hususi taksi uygulaması "Ouii Drive" şirketinin sahibi Nazaire Nagbe de Togo'da hanımefendilerin ekonomiye rical kadar, ayrıca henüz birlikte tomar yardım sağladığını söyledi.

Nagbe, hanımefendilerin bu genişliğinde çelimli anabolizma edilmiş olduğu birlikte toplumda taksicilik kabilinden birlikte mesleğin de denenebileceği fikrinden hareketle bu firması kurduğunu kaydetti.

"Kağıt üstünde herhangi birlikte ne genişliğinde benim girişimim şekilde görünse de burada kararları hanımlar alıyor, hata kadınlarda. Ben hoppadak onlara bu aşamada dayanak sağlıyorum." diyen Nagbe, işin sahibinin güdücü koltuğuna oturan hanımlar bulunduğunu dile getirdi.

Nagbe, hayattaki öteki hususi taksi uygulamalarını da incelediğini belirterek, şu şekilde bitmeme etti:

"Birçok ülkede bu tür taksi uygulamaları mevcut ve bunların şişman birlikte bölümü dokunca ediyorlar. Zarar fail şirketleri incelediğimde şoförlerinin tamamının koca bulunduğunu gördüm. Kadınları bu düzene müdahale ettiğimizde gördük ki vesait tamamen tertemiz, bakımı dobra yapılıyor, müşterilerle ilgiler aşırı iyi, ilçe payı bulunmayan denecek genişliğinde az, sevinme payı aşırı yüksek. Kısacası hanımlarla herhangi birlikte bilinçlilik aşırı henüz dobra gidiyor. Kadınların taksi işine aşırı akıllıca bulunduğunu gördük. Dolayısıyla hakeza birlikte işe envestisman yapmaktan da sonuç aşama memnunum."

"Bir çağ İstanbul'a da gelebiliriz"

Nagbe, kadın şoförlerin arı otel müşterilerine görev verdiğini, sokaktan geçici almadıklarını kaydetti.

Sadece otellerle çalışmış oldukları düşüncesince alıcıların ki olduğu, nereye gittiği kabilinden detayların bilindiğini kaydeden Nagbe, böylelikle kadın şoförlerin güvenliğinin de sağlandığına dikkati çekti.

Nagbe, "İleride Senegal, Mali, Fildişi Sahili kabilinden devletlerde hanımları bu sektörde istihdam kılmak istiyoruz. Hatta birlikte çağ İstanbul'a bu uygulamayı getirebiliriz, bozukluk olmasın?" sanarak konuştu.

Şimdilik 4 kadın şoförle çalıştıklarını tabir fail Nagbe, amaçlarının birlikte nesli taksi şoförlüğü dair terbiye kılmak bulunduğunu laflarına ekledi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler