USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

TOBB'un dü kadın başkanından Işınsu Kestelli iş yaşamına denktaş iştirak düşüncesince savaş veriyor

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kestelli, ortak kadının muvaffakiyet basamaklarını çıkması sürecinde aşması müstelzim baş döndürücü sayıda bariyer olduğunu fakat ortak insanoğlunun cinsiyete ilişkin kazanım yahut dezavantaj elde etmesini akla yatkın bulmadığ

TOBB'un dü kadın başkanından Işınsu Kestelli iş yaşamına denktaş iştirak düşüncesince savaş veriyor
08-03-2022 12:10
İzmir

Yaklaşık 30 senedir İzmir Ticaret Borsası (İTB) yönetiminde fariza düzlük İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, üyelerinin çoğunun erkek, personellerinin ise yüzdelik 60'ının kadın yer aldığı İTB'nin yönetiminde 1995 yılından beri arazi alıyor. İTB'de 2009 yılından beri idare oturmuş başkanlığı karşılayıcı Kestelli, ayrımsız sürede Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine (TOBB) ilişkin 365 göz ve borsa zarfında dü kadın başkandan biri.

Kendi işini ihdas arzusuyla üniversitede ekonomi öğrenimi gören Kestelli, talebelik yıllarında aut ticaret firmasında hoşgörülü asistanlığı yaparak karşı iş deneyimini kazandı.

Tecrübelerini kişi mesleğinde çekmek talip Işınsu Kestelli, koca hâkim müşterek kol bulunan ekincilik sektörüne yöneldi. Bitkisel yağ ticaretinde çalışkanlık yayınlayan karşı şirketini 2008'de kuran Kestelli, firmanın performansına bulunan katkısını müşterek kadın adına değil de iş insanı adına değerlendiriyor ve insanlarla emeksiz alım satım kurabilmesinin, mesleğinde yakaladığı başarının anahtarı bulunduğunu düşünüyor.

"Başarının müşterek grup işi olduğuna inanırım"

Kestelli, AA muhabirine, emek vermek hayatı süresince hoşgörülü ve umumi başmuallim asistanı, satı koordinatörü, satı müdürü pozisyonlarında çalıştığını anımsattı.

Tarımla Türk Henkel'deki iş hayatı esnasında tanıştığını, oradan ayrıldıktan sonradan kişi şirketini kurduğunu tabir fail Kestelli, "İki kız kardeşiz, ikimiz de manzume sahibiyiz fakat ailemizin esbak kuşaklarından bu yönde verebileceğim müşterek kip yok. Cinsiyet eşitsizliklerini, yaşamın tek dalında bildirme etmedim. Bu sebeple şirketimin performansına bulunan katkımı müşterek kadın adına değil de iş insanı adına kıymetlendirmek isterim. İnsanlarla emeksiz alım satım kurabilmemi işimde yakaladığım başarının anahtarı bulunduğunu düşünüyorum. Ayrıca başarının müşterek grup işi olduğuna inanırım. Şirketimde çalışanlar derinliğine senelerdir değişmedi. Bir ekipman olduk ve ekipman oyunu oynuyoruz. Bu da bizi muvazeneli müşterek başarının parçası yapıyor." niteleyerek konuştu.

Tarımın koca hâkim müşterek düzlük olduğuna yer veren Kestelli, tarlaya bakılınca ise bir fazla aşırı kez bayanların görüldüğüne ayraç etti.

İşin ticaretine gelindiğinde ise önünüze bir fazla aşırı devir adamların çıktığına ayraç fail Kestelli, şöyleki bitmeme etti:

"Kadın ortaklık kurucusu veya ortağına dayanıklı rastlanmaz. Bu durumun adım adım değişmeye başladığını söyleyebilirim. Fakat bu hakkıyla baş döndürücü aheste müşterek değişim. Hızlandırmak düşüncesince artı ayrımcılığa gerekseme var. Bu müşterek kayırma tanışıklık hali değil. Bu yalnızca yüzyılların deneyim bulunan dengesizlikleri ortadan kaldırarak her insanoğlunun yarışa denk koşullarda başlamasını sağlamak. Mesela hayattaki mecmu iş gücünde gelişigüzel 61 adama yanıt yalnızca 39 kadın var. Kariyer piramidinde yükseldikçe bu kemiyet azalıyor. Dünyanın en iri 200 şirketinin idare kurulunda 85 adama karşılık, yalnızca 15 kadın bulunuyor. Türkiye’de 2019 senesinde BİST’e mukayyet 402 firmanın idare kurullarındaki kadın organ payı yüzdelik 15,9 idi. Bu yalnızca bizlere katışıksız müşterek dava da değil. Dünya üstündeki elden hacısı hocası bu soruna müteveccih değişik hal yöntemleri arıyor. Mesela idare kurullarında kadın organ kotası koyan devletler var."

Kestelli, Türkiye’de anabolizma noktalarında baş döndürücü beş on kadın bulunduğuna dikkati çekti.

Erkeklerin hanımlarla ayrımsız içtimai ortamı paylaşma mevzusuna dayanıklı alışkan olmadığını tabir fail Kestelli, "Engelleri aşıp o noktaya vasıl hanımlara iri hürmet gösteriyorlar. Fakat müşterek kadının sıfırdan başlayıp muvaffakiyet basamaklarını tekerlek tekerlek çıkması sürecinde aşması müstelzim açıkça ve duyurulmayan baş döndürücü sayıda bariyer bulunmuş yer aldığı da müşterek gerçek. Bununla baş başa müşterek insanoğlunun cinsiyete ilişkin müşterek yarar yahut dezavantaj elde etmesi halini akıllıcasına bulmuyorum. Benim düşüncesince kadın yahut koca değil insanoğlu vardır." ifadelerini kullandı.

Kadınların iş yaşamına denk katılma sağlayabilmesi yerinde ilerleyici zamanlarda en tepeye ulaşanlar ortada müşterek eşitliğin sağlanabileceğini dile getiren Kestelli, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu'nun bu açıdan tamamı Türkiye’de kadın müteşebbis sayısını artırmada ehemmiyetli müşterek gösteriş üstlendiğini kaydetti.

Sadece beylerden oluşan müşterek idare fotoğrafının son zamanların gereklerine ve gerçeklerine dar bulunduğunu düşündüğünü vurgulayan Kestelli, TOBB ve başka tamamı sivil polis polis maşer kurumlarının bu bölgede müşterek kip tevlit mesuliyeti bulunduğuna ayraç etti.

Işınsu Kestelli, iş yaşamına hücum etmek talip kadınlara, "Asla vazgeçmeyin, savaş edin ve kazanın zira sizlere verilmemiş veya müşterek atıfet kadar verilen gelişigüzel şeyi ziyadesiyle adalet ediyorsunuz" mesajı verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler