USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Terörden arındırılan Lice kırsalında tabiat yürüyüşü yapıldı

Diyarbakır'da terörden arındırılarak huzurun sağlandığı Lice ilçesi kırsalında, "Birkleyn Mağaraları Doğa Yürüyüşü" etkinliği yapıldı.

Terörden arındırılan Lice kırsalında tabiat yürüyüşü yapıldı
28-11-2021 13:14
Diyarbakır

Güvenlik güçlerinin kalburüstü operasyonlarının peşi sıra huzura mülaki Lice kırsalı, doğaseverlerce keşfedilmeyi bekliyor.

Büyükşehir Belediyesince, ilçeden kısaca 15 kilometre uzaklıktaki Diyarbakır-Bingöl yağız yolunun Abalı mevkisinde Asur Kralları I. Tiglat-Pileser ve III. Salman Nassar'ın egemenliklerinin nişanesi şekilde yaptırdıkları rölyef ve başlı yazıtlarının arsa almış olduğu Birkleyn Mağaraları'nda tabiat yürüyüşü gerçekleştirildi.

Vali Münir Karaloğlu, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, Mağaracılık Federasyonu Başkanı Bülent Genç, AK Parti milletvekilleri Mehdi Eker ve Ebubekir Bal, Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın, değişik kentlerden mevrut acemi ve hevesli sporcularla dayanıklı arsa şartlarında yürüyüş yaptı.

Beraberindekilerle mağaralarda araştırmalarda mevcut Karaloğlu, burada AK Parti Diyarbakır Milletvekili Eker ile Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Korosu'nun Kürtçe seslendirdiği "Ay Dilberi" şarkısına haremlik etti.

Vali Karaloğlu, gazetecilere icra ettiği açıklamada, Diyarbakır'ı keşfetmeye bitmeme ettiklerini söyledi.

"Maalesef Diyarbakır hem kültürel zenginlikleri hem tarihî mirası hem tabii güzellikleriyle 40 senedir perdelenen, beden örtülen beraberinde şehir." diyen Karaloğlu, sağlanan erinç ve emniyet süresince şehrin bu değerlerini ortaya çıkarıp dört başı mamur insanlığın hizmetine bildirme çabasında olduklarını belirtti.

"Bölgeye mevrut her insanın bu mağarayı da gözü kabilinden koruması lazım"

Herkesi kente çağırma fail Karaloğlu, şu şekilde konuştu:

"Diyarbakır sizin 40 senedir ekranlarda gördüğünüz o tozlu, puslu, gri, Diyarbakır değil, ayrıksı beraberinde Diyarbakır var. Diyarbakır'a gelin, asal Diyarbakır'ı deminden görün. İnsanlığa, bu erinç ve emniyet süresince Diyarbakır'ı kadın daima baş başa keşfedelim diyoruz. Bütün gayretimiz, çabamız hak Diyarbakır'ı ortaya çıkarabilmek. 40 senedir açılan çirkin imajı, algıyı yıkıp hak hazineyi ortaya çıkarabilme çabamız var."

"Diyarbakır-Bingöl yağız zımnında 10 ahit dolaşma mesafesinde mevcut Birkleyn Mağaraları'nın bulunmuş olduğu semt hem dağcılık bununla ortak mağaracılık dair dünyaya mülk olabilecek özellikte beraberinde bölge." diyen Karaloğlu, icra ettikleri etkinlikten sonradan bölgenin henüz aşırı bilineceğini ve ziyaretçilerin artacağını belirtti.

Karaloğlu, mağaralarla ilgilendiren Antik Dönem'den artan aşırı sayıda efsanenin olduğuna ayraç ederek, bunlardan birinin Pers seferine çıkan Büyük İskender'in ordusunu beraberinde müddet bahis konusu mağaralarda dinlendirdiği bulunduğunu aktardı.

Duvarlarında Asurlar Dönemi'nden kalma rölyefler ve kitabeler mevcut mağaranın Kültür ve Turizm Bakanlığınca Arkeolojik Sit Alanı duyuru edildiğini tabir fail Karaloğlu, "Onun düşüncesince alana mevrut her insanın bu mağarayı da gözü kabilinden koruması lazım. Başımıza ağrı beraberinde eli silahlılar, beraberinde eli kazmalılar (defineciler) var. Buraları ikisinden de arkalamak lazım. İkisi de uygarlık düşmanı. Buraları korumadan beraberinde değere dönüştüremeyiz." dedi.

AK Parti Milletvekili Mehdi Eker de terörle maruz çalışan uğraş kararında şehirde oluşan erinç ortamına dikkati çekerek, uzun uzun beraberinde müddet yıldırı dolayısıyla Diyarbakır'ın güzelliklerinin az henüz hafızalardan silinme noktasına geldiğini aktardı.

Eker, "Son zamanlarda FETÖ ve PKK yıldırı örgütlerine makam meydana getirilen çalışan mücadelenin kararında oluşan erinç ortamı sayesinde bundan böyle Diyarbakır'ın güzellikleri hepyek keşfedilip Türkiye'ye, Türkiye'nin sahnesine ve dünyanın bilgisine sunuluyor duruma geldi." niteleyerek konuştu.

"Bu vakte denli keşfedilmemiş beraberinde alan"

Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Başar da havalimanına indikten sonradan beraberinde vakit zarfında alana ulaştıklarını söyledi.

Bölgede tırmanış bahçeleri, dağcıların tırmanış yapacağı ve gayrimuntazam tabiat yürüyüşlerinin yapılacağı aşırı sayıda meydan bulunduğunu özetleyen Başar, "Özellikle bu alanı hakkıyla görür görmez şaşkınlıklar bünyesinde kaldık. Bu vakte denli keşfedilmemiş beraberinde alan. Ayrıca şu anda zarfında bulunduğumuz mağara hakkıyla hem memleketimiz yerine hem evren yerine beraberinde kalıt niteliğinde. Diyarbakır'a mevrut kişilerin dağcılık, tabiat tırmanışı, tabiat yürüyüşleri yaptıktan sonradan bu mağarayı gezmeleri, görmeleri de iri beraberinde avantaj olacaktır." ifadelerini kullandı.

Federasyon şekilde bölgedeki faaliyetleri artıracaklarını dile getiren Başar, "Bu bölgenin spor tırmanışı, kayaç tırmanışı yönünde beraberinde kılavuz olması düşüncesince elimizden geleni yapacağız." dedi.

Mağaracılık Federasyonu Başkanı Genç ise mağaraların milyonlarca yılda oluşan tabiat ananın insanlığa bahşettiği binalar bulunduğunu aktardı.

Genç, "Herhangi beraberinde maddi, hazne kıymeti sıfır yapılar. Bu sebeple gelip kırmak, hafriyat gerçekleştirmek bizlere beraberinde nesne kazandırmaz. Binlerce, milyonlarca yılda oluşuk değerleri yitirmiş olacağız." halinde konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler