USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Spor

Tenisin 'yeni yüzleri' başarılarıyla cezaevi kamaştırıyor

Son devirde faik performanslarıyla adlarından çoğunlukla lakırtı ettiren Ons Jabeur, Iga Swiatek ve Carlos Alcaraz, tenis dünyasının yeni yüzleri adına öne çıkıyor.

Tenisin 'yeni yüzleri' başarılarıyla cezaevi kamaştırıyor
10-05-2022 11:23
Ankara

Tek beylerde Novak Djokovic, Rafael Nadal ve Roger Federer'in, tek hanımlarda ise Serena Williams ile Ashleigh Barty'nin derinliğine senelerdir şişman başarılara imza atarak domine etmiş olduğu kortlarda, bu zaman ise yeni isimler, çelimsiz müddette elde ettikleri zaferlerle tenisseverlerin beğenisini kazandı.

Tarih süresince Avrupalı ve Güney Amerikalı sporcuların başarılarıyla öne çıkmış olduğu teniste, Tunus tevellütlü Ons Jabeur, sezonun güçlü Kadınlar Tenis Birliği (WTA) 1000 turnuvalarından Madrid Açık'tan zaferle ayrılarak nice öge imza attı.

Jabeur, teniste Arabistan ve Afrika'nın sesi oldu

Hafta sonu oynanan turnuvanın finalinde ABD'li rakibi Jessica Pegula'yı 2-1 yenerek kupaya uzanan 27 yaşındaki tenisçi, bu kategoride elde eden geçmiş Arap ve Afrikalı tenisçi şekilde tarihe geçti.

Arap devletleri ortada dünya klasmanında geçmiş 10'a giriş başarısını yayınlayan tek tenisçi pozisyonuna da mevrut Jabeur (7), bu ay düzenlenecek Fransa Açık'ta da zirveye çıkarak başarılarını grand slam elde eden geçmiş Arap ve Afrikalı tenisçi unvanıyla taçlandırmaya çalışacak.

Tunus'un önemsiz birlikte kasabası Ksar Hellal'de 28 Ağustos 1994'te dünya mevrut Jabeur, tenise hâlâ 3 yaşlarındayken annesinin teşvikiyle başladı.

Okulunda kort olmadığı düşüncesince otellerin içlerinde arsa düzlük hususi kortlarda emek vermek olanağı bulan Jabeur, çelimsiz müddette kabiliyetiyle öne baskı ve elan dobra olanaklara kavuşabilmek yerine 12 yaşlarındayken başkente basamak grado ülkenin ehemmiyetli sporcularını yetiştiren birlikte merkezde eğitimine bitmeme etti.

Fransa Açık'ta çoluk çocuk kategorisinde bökelik yaşadı

Amatör şekilde tenis oynayan annesinin desteğiyle, antrenmanlarda seviyesi ilerledikçe elan dobra antrenörlerle çalışabilmek yerine Belçika ve Fransa'ya da revan Jabeur, geçmiş ehemmiyetli başarılarına Fransa Açık çoluk çocuk kategorisinde tek hanımlarda 2010 ve 2011'de finale kalmış şekilde imza attı. İkinci denemesinde kupaya da uzanan Ons, grand slam turnuvalarının çoluk çocuk kategorisinde bökelik canlı geçmiş Arap avrat tenisçi unvanını elde etti.

Profesyonel kariyerinin geçmiş yıllarında elan önemsiz ölçekli Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) turnuvalarına eklenmiş olan ve kimi şampiyonluklar canlı Tunuslu tenisçinin çıkışı, 2017 senesinde ehemmiyetli WTA ve grand slam turnuvalarında arsa almasıyla başladı.

Kısa müddette yüksek performansıyla Arap dünyasının en değerli tenisçisi pozisyonuna mevrut ve 2019 senesinde Arabistan'da senenin hanımı seçilen Jabeur, 2020 Avustralya Açık ve 2021 Wimbledon'da çeyrek finale terfi etti ve grand slam turnuvalarında akıbet 8'e küsurat geçmiş Arap tenisçi unvanını yineledi.

2021 Birmingham Klasik Turnuvası'nda elde etmiş olduğu kupayla WTA turnuvalarında geçmiş zaferine vasıl Ons Jabeur, kariyerinin zirvesine çıkmış olduğu Madrid Açık evveliyat sabık ay katılmış olduğu Charleston Açık Tenis Turnuvası'nda finale genişliğinde ilerleyerek bu sezonki yüksek formunun sinyallerini vermişti.

Son fasıl performansına ilişin Amerika basınına mütekellim Jabeur, bu zaman arazi kort turnuvalarının başlamasıyla şekil grafiğini artırdığını belirterek, "Toprak kortta kazandığım maçlar, işkilsiz öz güvenimi tazeledi. Maça şen çıktığınızda ve kazanmaya başladığınızda, bu fırsatı değerlendirmeniz icap ettiğini anlıyor ve düzeltmek düşüncesince oynamaya başlıyorsunuz." değerlendirmesinde bulundu.

Swiatek çelimsiz müddette 1 numaraya alıştı

Kariyerinde 3 grand slam şampiyonluğu mevcut 25 yaşındaki Avustralyalı Barty'nin şaşırtı tekaütlük kararının arkası sıra tek hanımlar tenisinin zirvesinde oluşan boşluğun doldurulup doldurulamayacağı konusu, Iga Swiatek'in yüksek performansıyla çelimsiz müddette gündemden düştü.

Henüz 20 yaşındaki tenisçi, bu sezona Katar Açık zaferiyle başladı. ABD'de planlı Indian Wells ve Miami Açık'ta da şampiyonluğa uzanan Polonyalı tenisçi, fevk caba dü turnuvadan zaferle ayrılan tarihteki 4. avrat tenisçi oldu.

Stuttgart Açık'tan da zaferle ayrılmasının arkası sıra 23 maçlık yengi serisi eline geçiren ve dünya listesinde ismini 1 numaraya yazdıran en güre tenisçi unvanına vasıl Swiatek, sakatlığı zımnında Madrid Açık'a katılmadı.

2020 Fransa Açık zaferiyle, grand slam elde eden ve dünya listesinde zirveye çıkan geçmiş Polonyalı tenisçi konumundaki Iga Swiatek, 16 Mayıs-5 Haziran tarihlerinde oynanacak Fransa Açık'ta ikinci defa kupaya ulaşmaya çalışacak.

Ablasıyla rakiplik geçirmek düşüncesince tenise başladı

Babası Tomasz'ın olimpiyatlara eklenmiş olan birlikte kürekçi olması zımnında sporla önemsiz yaşta tanışan Swiatek, ablası Agata'nın yüzme branşından tenise geçmesiyle bu spora yöneldi. Ablasıyla rakiplik geçirmek neredeyse 14 yaşlarında tenis kursuna yazılan Swiatek, yaşamış olduğu ağır sakatlıklar zımnında 15 yaşlarında tenisi tasarruf geçirmek durumunda küsurat Agata'dan bayrağı devralmasının arkası sıra çıkışa geçti.

2016 Gençler Fed Kupası'nda Polonya'nın şampiyonluğa ulaşmasında ehemmiyetli gösteriş üstlenen, 2018 Gençlik Yaz Olimpiyatları eş hanımlarda kıymetli madalyaya vasıl Swiatek, çelimsiz müddet içre şişman birlikte sportmen olacağının sinyalini verdi.

Gençler kategorisinde, Fransa Açık 2018 eş hanımlar ve Wimbledon 2018 tek hanımlarda kıymetli madalyaya uzanmasının arkası sıra 2019'dan buyana WTA turnuvalarında arsa almaya süregelen Iga Swiatek, hâlâ 18 yaşlarında dünya listesinde geçmiş 50'ye ismini yazdırdı. Polonyalı tenisçi, 2020 Fransa Açık tek hanımlarda rakiplerine tek seki vermeden kupaya uzanarak başarısını da taçlandırdı. Swiatek, 2021 İtalya Açık zaferiyle sabık sene mayıs ayında geçmiş defa dünya listesinde geçmiş 10'a ismini yazdırdı.

Genç kabiliyet Carlos Alcaraz'a rakip dayanmıyor

Tek beylerde doğacak vadeden tenisçiler ortada çelimsiz müddette sivrilerek elde etmiş olduğu başarılarla adından lakırtı ettiren İspanyol Carlos Alcaraz, şu anki şekil grafiğini sürdürmesi biçiminde tenis tarihinin en ehemmiyetli adları arasına ismini yazdırabileceğini şimdiden gösterdi.

Bu sezona aceleci süregelen hâlâ 19 yaşındaki Alcaraz, Rio Açık, Miami Açık (ATP 1000 turnuvası) ve Barcelona Açık'ta kupaya uzanarak dünya listesinde geçmiş 10'a giren en güre tenisçi rekorunda selefi Nadal'a eş oldu.

Son aylarda çaba kesmeyen İspanyol tenisçi, katılmış olduğu akıbet ATP 1000 turnuvası Madrid Açık'ın çeyrek finalinde kariyerinde 21 grand slam şampiyonluğu mevcut tek koca tenisçi Nadal'ı, nısıf finalinde dünya 1 numarası Djokovic'i, finalde ise akıbet yılların formda tenisçilerinden Alman Alexander Zverev'i yenerek kupaya uzandı.

Djokovic ve Nadal'ı birlikte turnuvada peş peşe yenen geçmiş tenisçi şekilde hâlâ 19 yaşlarında baş döndürücü ehemmiyetli birlikte başarıya imza atan Carlos Alcaraz, sezonun ikinci grand slam'i Fransa Açık'ın da en ehemmiyetli favorileri arasına ismini şimdiden yazdırdı.

Dünya listesinde 6. basamağa genişliğinde çıkan Alcaraz, birlikte sene ilkin nice tenisseverin ismini bilmediği birlikte sporcuydu. 5 Mayıs 2003'te Mucia bölgesindeki önemsiz birlikte kasabada dünyaya mevrut İspanyol tenisçi, ITF turnuvalarında çoluk çocuk kategorisinde dü defa şampiyonluğa ulaştı.

Profesyonel maçlara 2019 senesinde çıkmaya süregelen Carlos Alcaraz, ITF Dünya Turu organizasyonlarında üç, ATP Challenger'da dört defa kupaya uzandı. ATP'nin anne turnuvalarında geçmiş şampiyonluğuna 2021'de Hırvatistan Açık ile vasıl Alcaraz, sabık sene dünya sıralamasının 133. basamağında arsa alıyordu. 2021 Amerika Açık'ta çeyrek finale küsurat ve o fasıl dünya 3 numarası Stefanos Tsitsipas'ı süzerek geçmiş defa tenisseverlerin dikkatini çekici güre yetenek, ayrımsız sene Next Gen ATP Finalleri'ni de kazanarak kariyerindeki şişman çıkışın geçmiş adımlarını atmıştı.

Nadal ve Djokovic'ten övgü

Alcaraz'ın performansı, Nadal ve Djokovic'in de beğenisini kazandı. Genç tenisçi düşüncesince Nadal, "Bence kariyeri durdurulamaz olacak. Gereken kâffesi özellikleri var. Kortta baş döndürücü ihtiraslı oynuyor. Yeteneğiyle hikmet enerjisini baş döndürücü dobra kullanıyor. Bana, 17-18 yaşındaki halimi hatırlatıyor. Onun ve ülkem yerine baş döndürücü mutluyum. Şu an düşüncesince yeni birlikte rakibim oldu. Birkaç ay içre akıbet aşama ağır birlikte rakip olacak." ifadelerini kullandı.

Genç tenisçiye yenildiği maçın arkası sıra duygularını dile getiren Djokovic ise "Oğlum düşüncesince dünyanın birlikte numarası şu anda Alcaraz. Onu kutlama kartı ediyorum. Maç süresince sinirlerine bilge olmayı başardı. Onun yaşlarında bu genişliğinde pişkin ve kabadayı dingildemek etkileyici. Kazanmayı adalet etti." gibi konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler