USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Teknolojide Kadın Derneği ve IPSOS, Türkiye’nin teknoloji algısını ölçtü

Teknolojide Kadın Derneği, IPSOS ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin bilimsel nitelikli katkılarıyla Türkiye'de ‘insan ve teknoloji' ilişkisini odağına düzlük şümullü ortak araştırı yaptı. ‘Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi' anlı şanlı araştırmada; öğrencilerin, aile

Teknolojide Kadın Derneği ve IPSOS, Türkiye’nin teknoloji algısını ölçtü
02-02-2022 16:33

Teknolojide Kadın Derneği (Wtech), ilim ve teknoloji dalında nitelikli, mükemmel ve bilirkişi insanoğlu deposu esermek ve hanımları önceliklendirerek punt eşitliğine yardım iletmek neredeyse çalışmalarını sürdürüyor. Wtech'in, IPSOS ve Bahçeşehir Üniversitesi'yle beraberce gerçekleştirdiği ‘Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi' araştırması ‘insan ve teknoloji' ilişkisini odağına alarak literatüre yeni ortak görünge kazandırıyor.

Araştırmada, Türkiye'de değişen teknolojinin günce yaşamda ve iş süreçlerindeki yerinin tespiti, insanların teknolojiye yatkınlıklarının ölçülmesi, teknoloji kullanımındaki motivasyonlarının ve bariyerlerinin saptama edilerek bu bölgede alınacak aksiyonların belirlenmesi hedeflendi. Bu çerçevede ortaöğretim ve darülfünun öğrencilerinin, ailelerin ve STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarındaki talimli iş gücünün, teknoloji mevzusundaki yaklaşım ve tutumlarını anlayarak alınacak aksiyonların gaye odaklı olması amaçlandı. Araştırma böylecene teknoloji algısında eşey farklılıklarını ölçen ve bu alandaki eş temsiliyetinin artırılmasına imkân sağlayacak veriler de elde edildi.

Wtech olarak, teknoloji alanındaki kalifiye insanoğlu deposu azlığına ve hanımlara müteveccih punt eşitsizliğine odaklandıklarını aktaran Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, Türkiye'nin teknoloji algısını saptama ederek, probleminin kaynağına damla ve çeşitliliğe yardım terazi hedefiyle çalıştıklarını belirtti.

''Araştırmayla Türkiye'nin teknoloji algısını idrak etmek istedik''
Araştırmanın hedefi ve mihrak noktaları neler bulunduğunu hesabına bilgilendirmede bulunan Öney, ''Araştırmanın esas amacı; Türkiye'de teknoloji ve ilim sahalarında bulunan durumun saptama edilmesine, teknoloji sahipliğinin ve kullanımının ne kurda bulunduğunun saptanmasına, cinsiyetler arasındaki farklılıkların belirlenmesine ve eş temsiliyetinin artırılmasına imkân sağlayacak verilere ulaşmaktı ki tetkikte da bu verilere ulaştık. Türkiye'nin teknoloji algısını saptama ederek, probleminin kaynağına damla ve çeşitliliğe yardım terazi hedefiyle ilerledik. Türkiye'de ortak geçmiş bulunan Teknoloji ve İnsan Endeksi araştırmasının bu fazında, Türkiye'nin teknoloji algısını idrak etmek istedik. Araştırmamız bu alandaki eksikleri, gereksinimleri saptama ika ve sonra da ne kısımlarda gelişime odaklanacağımızı saptama hedefi taşıyor. Odağımızı kişiye döndürerek, mahsus ortak gözyaşı grubunun üzerinde bulunan bireylerin, teknoloji ile ilişkisini, teknolojide etkin bireylerin eşey kırılımını, STEM mezunlarının teknolojide çalışmaya bitmeme yazar etmediklerini, ediyorlarsa memnuniyetlerini değişik endeksledik. Ortaya çıkma raporla, ülkemizin umumi manada teknolojiye ayrıca bilime bulunan yaklaşımı, bu bölgede etkin insanoğlu sayısını ve eş temsiliyetini artırmaya müteveccih yapılacak çalışmalara da dizin olması amaçladık'' biçiminde konuştu.

''Araştırma, Türkiye'nin teknolojide insanoğlu endeksine ilişkin geçmiş emek harcaması oldu''
Raporun önemine yer veren Öney, ''Araştırma, Türkiye'nin teknolojide insanoğlu endeksine ilişkin geçmiş emek harcaması oldu. Tam anlamıyla ülkemizin teknolojide insanoğlu endeksini ölçtük diyebilirim. Ortaya çıkan yazanak ise Türkiye'nin teknoloji algısını, buna ilişkin şekilde dümen ve davranışlarını ve dümen eğilimlerini yansıtan ortak gözgü niteliğinde. Toplumun teknolojiyle ilişik düşünceleri, dümen ve davranışlarını yanı başımızda anbean gelişen teknolojiye kesinlikle baktıklarını idrak etmek hesabına önemli. Bu yönüyle ülkemizin teknoloji dalında geniş yarar sağlamasına da yardım sağlayacak. (Daha ilkin de belirttiğim gibi) Sorunlara analizör yükseltmek düşüncesince ilkin onları saptama etmek, eksiklikleri saptama etmek gerekiyor. Rapor, teknoloji alanındaki sorunların tespitini saptama noktasında sansasyonel ortak araç. Teknoloji dalında adam olgunlaşmak talip şirketler, mutluluk kurumları, evkaf ve benzer hepsi paydaşlar düşüncesince de ortak beyyine ayrıcalığı taşıyor. Kurumlar düşüncesince hem misyon verdikleri gaye kitleleri idrak etmek bununla beraber yeni devirde gerekseme duydukları kalifiye insanoğlu kaynağına iktiran evresinde ortak pınar ayrıcalığı taşıyacak. Türkiye yüzdelik 47 kabil ortak dizin oranıyla teknolojiyi önümüzdeki 5 sene içinde değişen teknolojinin yapacağı gelişmeye erişmek düşüncesince hem kültürel hem maşeri bununla beraber insanoğlu şekilde aşırı şişman ortak yatırıma tahavvül etmek durumunda. Bu envestisman yetişek reformlarını, maşeri insanoğlu çeşitliliği ve eşitliğini, ailelerin teknoloji kendince bilinçlendirilmesi ve bunu çocuklarına yansıtmasını, eğitmenlerin farkındalığa erbap olmasını ve ortak de iş dünyasının buna vereceği merakı ve önemi kapsıyor. Tüm bunların temeline inip, kem kısımları gidermemizle gelişmemiz muhtemel olacaktır'' diyerek konuştu.

Öney, laflarına şöyleki bitmeme etti: ''Ülkemizin teknoloji alanındaki doğacak hedeflerini bu araştırmadan çıkan neticelerle hâlâ dişi planlayabileceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca bu raporun Türkiye'nin gelişimi ve kazançlı giderek güçlenmesi açısından aşırı şişman ortak önemi var. Çünkü Türkiye, hassaten gailesiz nüfusunun güçlenmesiyle değişen teknolojinin ön sıralarına yerleşmeye akıllıca ilerliyor. Özellikle yazılım ve teknoloji ihracatını artırabilmek zat teknolojimizi üretebilmek ve bu bölgede çelimli girişimler oluşturup dünyadan ecnebi sermayenin Türkiye'ye girişini sağlamak, Türkiye ekonomisine hassaten GSYİH'na aşırı müspet yansıyacak. Gelişmeler hoppadak hanımefendilerin iş gücüne katılımlarında caba 170 bilyon dolarlık ortak hasiyet sağlayacaktır. Dahası Türkiye'nin de 1 trilyon dolarlık aşırı şişman ortak dümen sahası biçimine gelmesinin altında aha bu bölgede oluşturacağımız teknolojide kalifiye insanoğlu deposu oluşturmanın önemi büyük.''

Raporun kurumlar açısından faydalarını açıklanan Öney, ''Öğrencilerin, ailelerin ve yetişkinlerin teknolojiye ve teknolojik gelişmelere müteveccih bilgi, dümen ve iyelik kuru incelenen rapor, ilkin marketing ve teknoloji dalında çalışkanlık yayınlayan firmalar olgunlaşmak üzere, çırçıplak maşer kuruluşları, amme kurumları, yüksekokul toplumu ve ilişik gayrı hepsi paydaşların kurumsal hedefleri düşüncesince ehemmiyetli veriler ve maşeri tespitler içeriyor. Dünyanın, iş süreçlerimizin ayrıca günce yaşamımızın dönüşümle şekillendiği, dijitalleşmenin ve teknolojik gelişmelerin hızlandığı ortak devirde kurumların dönüşümü ve dönüşüme uyumu iletmek düşüncesince nitelikli, mükemmel insanoğlu kaynağına erişmesi, insanoğlu kaynağını teknoloji dalında mükemmel duruma getirmesi bundan sonra aşırı hâlâ önemli. Hatta elzem ortak ihtiyaç. Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi tutanağı da odaklandığı mevzularla teknoloji hesabına toplumu idrak etmek hesabına şimdiki ve şümullü ortak araştırma.

Yakın gelecekte; yazılım teknolojileri, bileşimli zekâ, araba öğrenmesi, robotik proses otomasyonu, siber asayiş kabil sonsuz dönüşen bölgelerde kalifiye gençlere hâlâ aşırı gerekseme duyulacak. Teknoloji dalında kuvvetli uzmanlar esermek hesabına attığımız rastgele adım, maşeri ve kazançlı refahın kapısını aralıyor. Toplumsal gerçekleri ve aksiyon noktalarını ilmî yöntemlerle saptama etmek, hastalıkların kaynağına odaklanmamızı kolaylaştırıyor. Burada kurumların nitelikli, mükemmel insanoğlu kaynağına iktiran ve iş süreçlerinde faydalanacakları, punt eşitliği ve maşeri kalkınmaya da yardım sağlayacakları ortak araştırmadan bahsediyoruz. Ayrıca, Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi'nin, yurdumuzdaki kurumlara insanoğlu deposu stratejilerini oluştururken de taraf göstereceğine inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

Araştırmaya göre, rastgele 10 insandan 9'u müstevli öncesine nazaran değişen teknolojinin hayatlarındaki yerinin arttığını belirtti. Katılımcıların yüzdelik 57'si pandemide değişen teknolojinin öneminin “Çok arttığını” söylerken, “Kısmen arttı” diyenlerin payı ise yüzdelik 31 oldu.

Raporda öne çıkan veriler şöyle:

Teknoloji sahipliği ve kullanımı
Katılımcılar, değişen teknolojinin hayatlarındaki öneminin bilincinde ve çıkarlarını bu bölgede ihya hesabına istekli.

Katılımcıların yüzdelik 69'u “teknolojisiz ortak avlu düşünemiyorum” derken, bu görüşe katılmayanların payı ise yüzdelik 13.

Yakın gelecekte teknoloji hesabına becerilerin hâlâ ortak tomar ehemmiyet kazanacağını düşünenlerin payı yüzdelik 86 iken; kendini bu bölgede geliştirerek hâlâ ortak tomar maharet tashih etmek talip insanların payı yüzdelik 80.
Her 10 haneden 4'ünde bileşimli dirayet içeren minimum ortak verim kullanılıyor.

Teknoloji endeksi
Türkiye'de teknolojiye müteveccih dümen müspet olsa da kazançlı engellerin yanı esna teknolojik gelişmeler mevzusundaki fikir ve belirsizlikler sayesinde müspet dümen davranışa dönüşmüyor.

Teknoloji endeksi ölçülürken iştirakçilerin teknolojiyle ilişik ilim düzeyi, davranışları ve tutumları olgunlaşmak neredeyse 3 ebat ele alındı. Kullanıcıların teknolojiye ilişkin ilim seviyesinin yüzdelik 48, dümen seviyesinin yüzdelik 38, dümen seviyesinin ise yüzdelik 54 bulunduğu belirlendi. Her boyutun ayrımsız ağırlıkta değerlendirildiği tetkikte averaj teknoloji endeksinin yüzdelik 47 bulunduğu kararına ulaşıldı. Buna uyarınca camianın teknoloji algısının mutedil ölçüde bulunduğunu bildirmek mümkün.

Yapay dirayet algısı
Katılımcıların çoğunluğu bileşimli zekanın yaşamı kolaylaştırdığını düşünürken adsız sansız getirilerine erinç da kaygılı. Bunun nedeni ise bileşimli zekanın bazısı manzume gruplarının yerini alacağı düşüncesi.

Yapay dirayet hesabına iştirakçilerin yüzdelik 73'ü “yapay zekânın hayatımızı kolaylaştırdığını” anlatım ederken, yüzdelik 48'i “yapay zekânın yaşantımızda hâlâ aşırı toprak alması gerektiğini” belirtiyor.

Toplumda bileşimli dirayet ürünleri hesabına da ortak esef hakim. “Yapay dirayet ürünleri işimizi elimizden alacak” düşüncesine erbap bulunan bireylerin payı yüzdelik 63.

Katılımcıların yüzdelik 46'sı “yapay zeka hesabına ilim düzeyiniz nedir?” sorusuna “duydum ancak sert bilgim yok” derken bileşimli zekayı sözcük şekilde caba duymayanların payı hoppadak yüzdelik 5.

Araştırmada nazarıitibar çekici ortak gayrı benek ise robotların dünyayı ele geçireceği endişesi. “Robotların DOĞRU sürede dünyayı ele geçireceklerinden fikir ediyorum” diyenlerin payı yüzdelik 38. Öte taraftan bu görüşe katılmayanların payı da yüzdelik 38'lik ortak miktarda ve nedeniyle madde ile alakalı görüşler eşit. Yüzde 24'lük Kararsızlar ile beraberce maşer bu fikir hesabına ikiye ayrılmış durumda.

STEM dalında eş algısı
Raporda hanımefendilerin STEM sahalarında hâlâ deli dolu gösteriş alabilmelerinin uğrunda duran “cam tavan” etkisine nazarıitibar çekiliyor. Bu durumun, hanımefendilerin iş hayatında kem güdeleme ve destekle yükselmelerine illet bulunduğu belirtiliyor. STEM alanlarındaki iş alımlarında adamların lehine ortak dümen bulunduğunu düşünenlerin payı yüzdelik 36.

Teknolojiye müteveccih algılar kaygıyla şekilleniyor
Bireylerde teknolojiye müteveccih algılar kaygıyla şekilleniyor ve toplumda teknolojik gelişmelerin hızını yakalayamama endişesi de hakim.

Teknolojik gelişmelerin hızına yetişemedikleri ve erbap oldukları ilim seviyesinin tam bulunmadığı düşüncesi, bireylerde endişeye sefer açıyor. Bireyler DOĞRU gelecekte, değişen teknolojinin hayatlarını olumluetkileyeceğini düşünseler de bu alandaki belirsizlikten ve ehliyetsiz bilgiden ötürü endişeli.

Bireyler, maşeri iletişim araçları ve pop kültürün etkisiyle teknolojik gelişmelerin DOĞRU gelecekte aksi neticeler doğurabileceği hesabına ince kaygılı. Bu tedirginliğin, teknolojik yeniliklere uyarlama sürecinde gecikmelere sefer açabileceği öngörülüyor.

Araştırma dü evrede gerçekleşti
Verilen bilgiye göre, gaye kapsamında umumi halkoyu ile online görüşmeler ve pazarlama, reklam, satı dalında yukarı dozaj tutumlu ve akademisyenlerle uygun görüşmelerden oluşan dü kademeli ortak araştırı dizaynı kurgulandı. İlk evrede 15-65 gözyaşı aralığında Türkiye temsiliyeti bulunan 1231 kişiyle görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelere ek şekilde ebeveynler, meydan tercihi yapmış umumi ortaöğretim ve manzume lisesi öğrencileri, STEM dalında ve ayrımlı bölgelerde yetişek meydan darülfünun öğrencileri ve mezunların yanı esna gene bu bölgede yahut apayrı iş sahalarında etkin bireylerle de görüşmeler yapıldı. İkinci evrede ise yukarı dozaj ve akademisyenlerle derinliğine 20 konuşma gerçekleştirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler