USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Teknoloji şirketleri 'metaverse' ile 'fiziksel dünyayı' ele buyurmak istiyor

Kovid-19 salgını ilkin blokzincir ve NFT'ler edinmek gibi az daha hepsi devre içi hizmetlere müteveccih talebi artırırken, teknolojiden mülk kazanmanın dünkü yollarını arayan şişman firmalar "metaverse" ile "fiziksel dünyayı" ele geçirmeye hazırlanıyor.

Teknoloji şirketleri 'metaverse' ile 'fiziksel dünyayı' ele buyurmak istiyor
29-10-2021 11:21
Washington DC

Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic kabil firmaların milyarlarca dolarlık envestisman planıyla gündeme gelen metaverse konsepti, internetin gelişimindeki yanında ahir etap adına görülüyor.

Facebook, firmanın adını Meta adına değiştirecek

Teknolojiden mülk kazanmanın toy yollarını arayan şirketler, metaverse ile insanlara genel ağ üstünden erişebilecekleri düşüntülü yanında âlem vadediyor.

Son devirde metaverse'e müteveccih küsurat dikkat Kovid-19 salgının da yanında kararı adına görülüyor. Daha yanında tomar insanoğlunun engin çalışmaya başlamasıyla devir içi etkileşimin hâlâ realist bir duruma getirmeye müteveccih ilginin arttığı belirtiliyor.

Kurgusal yanında asıl bulunan Metaverse konsepti, yanında ahir evrenin parçası gelişmek talip yatırımcılar ve şirketlerden iri dikkat görüyor.

Metaverse nedir?

Sanal asıl teknolojisinin geliştirilmiş gayrimeskûn adına tanıdık metaverse, düşüntülü âlem adına da tanım ediliyor.

Metaverse'te şahısların alım satım yapabileceği, hizmetlere sürdürümcü olabileceği, iş dostlarıyla baş başa çalışabileceği, düzen oynayabileceği ve ayrıca çevresindeki görüntüyü ferdî zevklerine ve ihtiyaçlarına uyarınca özelleştirebileceği paylaşılan 3D mevhum yanında müstevi sunuluyor. Metaverse, insanoğlunun sayısal alandan çoğalma sayısal dünyanın içerisine girmesine müsaade veriyor.

Örneğin, kullanıcılar menfaatlerini yanında hologram halinde apayrı bölgelere yansıtabiliyor. Metaverse, bireyin hemen beslemek hesabına içerisine girebildiği somutlaştırılmış yanında genel ağ kabil hayalet edilebileceği belirtiliyor.

Gerçeğe ilgili olacak metaverse'in, başlangıçta oluşmuş mevhum dünyalardaki karikatürize avatarların tersine kullananların asıl fiziki çevrelerini dijitalleştirerek, birbirleriyle asıl insanoğlu görüntüleriyle etkileşime girebilmelerine İmkan sağlayacağı kaydediliyor.

Metaverse teriminin The Matrix, Pokemon Go, Minority Report, Ralph Breaks The Internet, Black Mirror kabil sayımsız film ile videoteyp oyununda betimleme edilmiş bulunduğu biliniyor.

Facebook yöneticileri, metaverse'i şahısların düzen canlandırırken yada araştırı yaparken birlikteymiş kabil hissedebilecekleri yanında müstevi adına tanımlıyor.

Facebook, metaverse şirketine dönüşmeyi hedefliyor

Facebook, metaverse dalında arka arkaya icra ettiği atılımlarla öne çıkıyor.

Son adına Facebook şirketinin adının Meta adına değiştirileceğini duyuran Facebook Üst Yöneticisi (CEO) Mark Zuckerberg, şirketi doğacak 5 sene zarfında yanında toplumsal komünikasyon araçları şirketi olmaktan çıkarak yanında metaverse şirketine dönüştürmeyi hedefliyor.

Zuckerberg, orak ayı ayında, son kullanıcıların salt firmanın platformlarında celse açacakları değil, ayrımsız sürede bu sayısal dünyada yaşayacakları, çalışacakları ve düzen oynayacakları metaverse'i Facebook'un ve webin geleceği düşüncesince yanında manzara adına pazarlamaya başlamıştı.

Metaverse'in yapımı düşüncesince Avrupa genelinde 10 bin eş istihdam edeceğini duyuran Facebook, metaverse ile ayrımsız fiziki bölgede sıfır şahısların oluşturabileceği ve keşfedebileceği yanında saf mevhum meydan sunmayı planlıyor.

Zuckerberg, metaverse'i cep telefonlarından yada ekrandan beslemek hesabına şahısların parçası olabileceği, içerisine girebileceği yanında genel ağ adına tanımlıyor. Evden emek hasretmek taraftarı adına aşina Zuckerberg, metaverse’in işe gidip yetişme ihtiyacını ortadan kaldırılabileceğini belirtiyor.

Facebook, edisyon altında

Zuckerberg, 2004’te Facebook'u kurdu ve borsada kısaca yanında trilyon dolar mesabesinde yanında şeriklik biçimine getirdi.

Başta Avrupa gelişmek az daha âlem çapında düzenleyiciler ve politikacılar, çevre enerjisini dizginlemek, hata bilim ve tiksinti söylemine sonuç hasretmek düşüncesince Facebook ve Zuckerberg’ı edisyon altında tutuyor. Facebook'u kârı güvenliğin önüne koymakla suçlayan emektar etkin Frances Haugen'in iddiaları da şu anda Facebook düşüncesince dava oluşturuyor.

Facebook, adını Meta adına değiştirerek şeriklik üzerine negatif haberlerden uzaklaşmayı ve imajını iyileştirmeyi de hedefliyor.

1 Aralık 2021'den sonraları esham "MVRS" sembolü altında muamele görecek. Facebook, "metaverse" düşüncesince aut eşme kullanacağını duyurdu. Şirket yapısında apayrı yanında ayrım beklenmiyor.

Zuckerberg, eleştirilerden ırak ikamet etmek düşüncesince "metaverse" de “mahremiyet ve güvenliğe” hâlâ da ehemmiyet vermeyi hedefliyor.

Teknolojinin liderleri webin metaverse ile genişleyeceğine inanıyor

WhatsApp, Instagram ve Messenger'ı da içerisinde barındıran Facebook, toy sayısal dünyayı zat başına peyda etmek istemiyor fakat merkezi yanında gösteriş oynamayı hedefliyor.

Zuckerberg, şahısların doğacak yıllarda Facebook'u değişik hâlâ yanında tomar yanında "metaverse şirketi" adına görmelerini beklediğini anlatım ediyor. Şu anda Facebook’un mensuplarının bu teknoloji üstünde yoğunlaştığı belirtiliyor.

Facebook, metaverse ile ayrımsız fiziki bölgede sıfır gayrı şahısların oluşturabileceği ve keşfedebileceği yanında saf mevhum meydan sunmayı hedefliyor. Şirket, reklam kesiksiz iş modelinde tek obje değişmese üstelik metaverse'te toy "ekonomik fırsatlar" görüyor.

Diğer teknoloji şirketlerinin yöneticileri de webin metaverse ile genişleyeceğine inanıyor. Bunlar ortada Microsoft Üst Yöneticisi Satya Nadella ile elektronik beyin oyunu geliştiricisi Epic Games'in başkanı Tim Sweeney da bulunuyor.

Sony Electronics yöneticilerinden Tyler Ishida ise zamanımız teknolojisinin çözünürlük kuru ve kalitesi sebebiyle metaverse'in katılımcılar düşüncesince "gerçek hayat" derece asıl görünebileceğini belirtiyor. Ishida, metaverse'in hepsi duyuları harekete nâkil hâlâ üreteç yanında "eğlence deneyimine" ayraç ettiğini belirtiyor.

Silikon Vadisi'nde pop bir duruma geliyor

Metaverse, Silikon Vadisi'nde değişik popülerleşen yanında terim olurken, Microsoft, Nvidia ve Unity Software kabil firmaların de metaverse düşüncesince araçlar, hizmetler yahut mazruf geliştirdikleri belirtiliyor.

Çevrim içi düzen platformu ve düzen tekvin sistemi Roblox da kendini yanında metaverse şirketi adına tanımlarken, Epic Games'in Fortnite'ı da mataverse'in yanında parçası adına ikrar ediliyor.

GameStop'ın da yakında verdiği "Web3 Gaming" iş ilanıyla metaverse'e gireceği, firmanın "Web3 Gaming" konumu düşüncesince Ethereum, NFT'ler ve blokzinciri tabanlı düzen platformları dair tecrübeli yanında etkin aramış bulunduğu kaydediliyor.

Uzmanlar, metaverse'in kullanmakta olanları asıl dünyadan hâlâ da koparabileceği uyarısında bulunarak, Facebook'un hata bilim ifşa kabil bulunan sorunlarının artabileceğini belirtiyor.

Metaverse'in Facebook çeşidinden tüketicilerden hâlâ yanında tomar mülk tashih etmek düşüncesince kullanılacağı anlamında şüpheler de uzmanlar çeşidinden dile getiriliyor

"Kombinatoryal trend örneği"

Teknoloji Araştırma ve Danışmanlık şirketi Gartner Analisti Tuong Nguyen, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, metaverse'i yazışma düşüncesince hâlâ belirlenmemiş protokolleri kullanacak, ari fakat birbirine ilişkin ağların sürekli ve üreteç "dijital ortamı" adına tanımladı.

Nguyen, "Fiziksel dünyanın asıl zamanlı, uzamsal adına yönlendirilmiş ve dizine kırgın içeriğiyle kesişen, kalıcı, merkezi olmayan, işbirlikçi, baş başa çalışabilir sayısal mazruf sağlar." dedi.

Metaverse konseptinin sonuç senelerde pop bir duruma gelmesinin nice sebebi bulunduğunu tamlayan Nguyen, metaverse'in ferdî adına önemli, çarpık ve ari adına gelişen yanında saf trend ve hızla gelişen teknolojinin apayrı yanında trendi ortaya boşaltmak düşüncesince birbirleriyle etkileşime girmiş bulunduğu kombinatoryal trendin yanında örneği bulunduğunu anlatım etti.

"İnternetin geleceği"

Nguyen, şu halde bitmeme etti:

"Örneğin, metaverse'i deneyimlemenin yanında yolu, artırılmış asıl ve mevhum gerçekliktir. Artırılmış asıl ve mevhum gerçeklik, metaverse düşüncesince hem lensler hem de deneyimler adına fariza edebilir. Bu sebeple metaverse'in popülaritesi artırılmış asıl ve mevhum gerçekliğe bağlandı. Metaverse belli ayrımsız sürede sayışma edilemez tokenleri de içerecektir. Benzer şekilde, metaverse'in popülaritesi NFT'ler çeşidinden da desteklendi. Bunlar, metaverse'in sonuç senelerde bozukluk pop bir duruma geldiğinin dü örneği."

Büyük teknoloji firmalarının bozukluk metaverse ihdas etmek istediğini değerlendiren Nguyen, "Pek çoğu, internetin, bilişimin, sayısal ve fiziki etkileşimlerin geleceğinin metaverse adına değerlendiriyor. Eğer gestalt buysa, hepsi teknoloji şirketleri bu doğacak son zamanların ön saflarında toprak ikrar etmek istiyor." dedi.

Nguyen, metaverse'in insanoğlu yaşamını nite etkileyeceğine de değinerek, şunları kaydetti:

"Bu probleminin tek yanında yanıtı yok. İnterneti düşündüğünüz kabil düşünürseniz, karşılık belli buna benzeşim olacaktır. Hayatı nite etkileyeceğini şümullü yanında halde tanım etmek düşüncesince banko aşırı erken. Muhtemelen yaşamın nice kısmını etkileyecektir. Kalıcı, merkezi olmayan, delege ve baş başa çalışabilir yanında sayısal ortamla muhtemel olabilecekleri hemen ahit bildiklerimize isnaden tesirini şekillendirebiliriz yahut anlayabiliriz."


- "Metaverse'in esas konsepti levent boylu süredir var"


Gelişen teknolojileri strateji fail çözümleyici Victoria Petrock da metaverse'in nice değişik tanımı olduğunu, fakat bunu webin toy nesli adına düşündüğünü söyledi.

Metaverse'in genel ağ üstünden erişilebilen mevhum 3 boyutlu yanında müstevi bulunduğunu tamlayan Petrock, bunun kullananların avatarları yahut kendilerinin gayrı sayısal temsilleri vasıtasıyla buluşabilecekleri ve etkileşime girebilecekleri, alım satım yapabilecekleri, çalışabilecekleri, teşrikimesai yapabilecekleri, eğlenebilecekleri, tüketebilecekleri ve düzen oynayabilecekleri türlü birbirine ilişkin mevhum alanlar ortada problemsiz yanında halde cereyan etmelerini sağlayacağını aktardı.

Petrock, "Metaverse'de toplumsal medya, mevhum toplantılar, oyun, e-ticaret, çevrimiçi ortaklaşa iş kabil şu anda mevcud türlü sayısal platformların hepsi kuramsal adına yanında araya doğacak ve mevhum asıl başlıkları, artırılmış asıl gözlükleri, çokbilmiş telefon uygulamaları yahut hâlâ buluş edilmemiş gayrı cihazlar vasıtasıyla erişilebilir olacak. Metaverse'te insanlar, mevhum yaşamlarını sayısal ikizler vasıtasıyla ferdî yaşamlarına koşut adına yaşayacaklar ve ayrıca bu yaşamları birleştirecekler yahut birleştiremeyecekler." dedi.

Büyük teknoloji şirketlerinin metaverse'i webin evriminde "bir ahir iri şey" adına tanıttığını tamlayan Petrock, "Metaverse'in esas konsepti levent boylu süredir var, Second Life ve The Sims'i düşünün, fakat müstevli ve iş ile toplumsal deneyimler düşüncesince mevhum ikameleri baştan tekvin gereksinimi onu ihya ve bundan faydalanma çabalarını hızlandırdı." değerlendirmesinde bulundu.

Şirketler teknolojiden mülk kazanmanın toy yollarını bulma arayışında

Petrock, metaverse'in sonuç senelerde pop olmasının mevhum gerçeklikle de ilgilisi olduğuna ayraç ederek, "Facebook ve gayrı firmalar mevhum gerçekliğe iri envestisman yapmış oldu ve artırılmış asıl deminden interneti yanında ahir bağlanak ve kâr düzeyine taşıyabilecek o göz kamaştırıcı uygulamayı anımsamak düşüncesince çabalarını dü katına çıkarıyor. Kişisel deneyimlerin yerini ikrar etme gereksinimi ve mevhum asıl ile gayrı gelişen teknolojileri elverişli ve karlı bir duruma getirme gereksinimi metaverse'in arkasındaki sevimsiz güçler adına öne çıkıyor." niteleyerek konuştu.

Facebook kabil firmaların teknolojiden mülk kazanmanın toy yollarını anımsamak ve üstünde toy evlat ürünler, hizmetler ve deneyimler oluşturabilecekleri yanında vasat peyda etmek istediklerini vurgulayan Petrock, bireylere gidecekleri hâlâ yanında tomar sayısal toprak ve bu yerlerde yapacakları hâlâ yanında tomar sayısal obje verilebilirse, reklamlar ve toy hizmetlerle onların önüne devrolmak düşüncesince hâlâ yanında tomar okazyon olacağını anlattı.

Petrock, "Fiziksel kaynaklar şu anda sınırlıdır, fakat sayısal kaynaklar tükenmez olabilir. Bir eş beş altı değişik kimliğe erbap kabil ve metaverse'te bıkılmayan oranda eşyaya erbap olabilir." dedi.

İnsanları elektronik beyin korsanlığına sunulan salıverme potansiyeline sahip

Büyük teknoloji şirketlerinin çoğunun, manalı ve birbirine ilişkin yanında "metaverse" oluşturmasının uğrunda levent boylu yanında sefer bulunduğunu tamlayan Petrock, şahısların yanında yahut hâlâ yanında tomar iri teknoloji şirketinin haklarında ne derece bilim sahibi bulunduğu dair aşırı tetik olmaları gerekeceğini aktardı.

Petrock, toplumsal medya, e-ticaret, iş, düzen ve gayrı ortaklaşa iş araçlarını birbirine bağlamanın kullanmakta olanları etiket hırsızlığına, elektronik beyin korsanlığına ve gayrı biçimsiz şeylere sunulan salıverme potansiyeline erbap bulunduğunu dile getirdi.

Metaverse'in şahısların Zoom yahut Teams'den hâlâ realist ve gır gır yollarla engin çalışmasına imkân tanıyacağına ayraç fail Petrock, "Avatarlarımız yaşantımızın sayısal alanları ortada problemsiz yanında halde cereyan ederken, etkileşimlerimizde bundan sonraları fiziki engellemeler olmayacak." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler