USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Teknoloji dünyası 2021'i yeniliklerle geride bıraktı

Teknoloji dünyası, 2021 yılını "metaverse"den NFT'ye nice yenilikle geride bıraktı.

Teknoloji dünyası 2021'i yeniliklerle geride bıraktı
31-12-2021 11:50
İstanbul

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, değme sabık gündüz çabucak gelişen ve yaşamın değme dalında toprak meydan teknoloji, gelişimini bu sene da sürdürdü. Geçen senelerde duyurulan teknolojilerin geliştirilmesinin yanı esna yeni teknolojik mahsulat de kullanıma sunuldu.

Metaverse'de 'sanal gerçeklik' ne derece gerçek?

2021'de teknoloji dünyasında öne çıkan gelişmelerden birileri şunlar oldu:

Metaverse

Dünyanın öne çıkan toplumsal iletişim araçları platformlarından Facebook'un, ortaklık adını "Meta" yerine değiştirmesi ve yeni ortak ortam projesini açıklamasıyla birlikte, metaverse 2021'de en aşırı konuşulan teknolojilerin başlangıcında toprak aldı. İnternet deneyimini ortak yukarı noktaya transfer gayesi haiz bu teknoloji, Meta'nın Kurucusu Mark Zuckerberg kabilinden "fizikselleştirilmiş internet" yerine tanımlandı. Kullanıcıların, mevhum asıl ve artırılmış asıl teknolojilerini kullanarak 3 boyutlu halde toprak alabileceği bu mevhum evrenin, iş toplantılarından eğlenceye ayrışık amaçlarla kullanılması hedefleniyor. Yılın sonuç günlerinde çevre satışıyla da gündeme mevrut metaverse'de, Sandbox kabil nice metaverse platformunda milyon dolarlık çevre alımları gerçekleştirildi. 2021'e aceleci ortak antre eden teknolojinin, doğacak senelerde elan çalışan olması bekleniyor.

NFT

Blokzincir teknolojisini kullanarak sayısal mamüllerin mülkiyet yapısına yeni ortak hal sunan NFT'ler, sayısal zanaat çalışmalarıyla gündeme geldi. Dijital sanatçılar, ürettikleri çalışmalarını ayrışık NFT platformlarında satışa çıkararak, sayısal zanaat koleksiyonerlerinin zevkine sunuyor. 2021 senesinde gündeme mevrut ve dip dikkat gören NFT'lerden birileri fiyatlarıyla öne çıkıyor. 2021'de Beeple müstear isminde sayısal sanatçının "Everydays: the First 5000 Days" isminde NFT'si açık artırma kararında 69,3 milyon dolara müşteri buldu.

Sanal ve artırılmış asıl teknolojileri

Önceki senelerde yaşamımıza giren mevhum asıl ve artırılmış asıl uygulamaları, bu sene da gelişimini sürdürdü. Salgın devrinde açıktan emek vermek ve açıktan eğitimin artmasıyla baş başa bu teknolojilere müteveccih geliştirmeler de gayret kazandı. Bu teknolojiler, metaverse'ün de ehemmiyetli ortak ayağını oluşturuyor. Bu kapsamda, Meta şirketinin içerisinde toprak meydan Oculus firması, 2021'de niteliklerini elan da geliştirdiği mevhum asıl ekipmanlarını kullanıcılara sunuyor.

Kullanıcı verilerini mevhum monitörle koruyucu gözlük

Dünyanın öne çıkan teknoloji markalarından Lenovo, 2021'in geçmiş haftalarında 3 boyutlu görselleme sağlayıcı zeki gözene ThinkReailty A3'ü tanıttı. Uluslararası ortak yapı kabilinden dizayn ödülüne müstahak tanıdık gözene sebebiyle kullanıcılar, işlerini mevhum ortak mönitörde gerçekleştirerek verilerini çevresindekilerden koruyabiliyor.

Tüm parçaları değiştirilebilen dizüstü bilgisayar bilgisayar bilgisayar

Piyasadaki dizüstü bilgisayar bilgisayar bilgisayarların bir çok aşırı parçası kullanıcılar kabilinden değiştirilemiyor. 2021'in başlarında gündeme mevrut ve ABD'li ortak firma kabilinden geliştirilen Framework Laptop, parçalı yapısı sebebiyle kullanıcılara anakart karışma edinmek az daha topu topu parçaları tahvil ve ilerleme olanağı sağlıyor.

Görme bozukluğu olanlar düşüncesince sentetik zekalı okuyucu

Görme bozukluğu kabil ayrışık sebeplerden çevre kıraat güçlüğü çekenler düşüncesince geliştirilen OrCam Read, sabık senelerde tanıtılsa da bu sene da özellikleriyle öne çıkan teknolojik ürünlerden oldu. Kullanıcılar, OrCam Read'in sentetik zekayı kullanan zeki kamerası ve lazerini rastgele ortak yazıya yönelterek, sesli harf ortak halde makaleleri dinleyebiliyor.

Pizza teslimatı eden özerk araç

ABD'li teknoloji şirketi Nuro'nun geliştirdiği R2 isminde özerk araç, dünyanın adlı sanlı pizza şirketlerinden bir tanesi kabilinden pizza teslimatı düşüncesince kullanılıyor. ABD'nin uçucu bölgelerinde devreye tahsil edilen uygulamanın testleri sürüyor.

Katlanan zeki telefonlar

Akıllı telefon üreticileri modellerini değme sene geliştirse de hazımlı telefonlar öteki telefonlardan ayrışarak kullananların merakını çekiyor. Çeşitli markaların ürünlerinin bulunmuş olduğu bu alanda, Samsung'un Galaxy Z Flip3 modeli geliştirilmiş özellikleriyle 2021'de kullanıcılara sunuldu. Geçen yıllara nazaran bu sene satışların arttığı dayanabilir zeki telefon pazarının, 2023'e derece 10 kıvrım büyümesi bekleniyor.

Uzaya yolculuk rekabeti

2021'de uzaya yolculuk dair da rakiplik yaşandı. İngiliz iş kadını Sir Richard Bronson, şirketi Virgin Galactic'in geliştirdiği gök ara bulucu ile uzayın başladığı bekçi yerine benimseme edilen yerden 100 kilometre yüksekliğe yolculuk etti. Bronson'un arkası esna ABD'li e-ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos da şirketi Blue Origin'in geliştirdiği araç ile gök seyahati gerçekleştirdi. "Uzay turizmi"ne müteveccih bu adımların, hızla gelişen teknolojinin gelişmesiyle baş başa doğacak senelerde artarak çoğalması kestirim ediliyor.

James Webb gök teleskopu

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 2021'in sonuç günlerinde dünyanın en şişman ve en kaslı gök teleskopu James Webb'i uzaya fırlattı. James Webb'in, Dünya'dan tahminî 1,6 milyon kilometre mesafedeki yörüngeye 1 ay sonradan yerleşmesi, 2022'de geçmiş data ve görüntüleri toplamaya başlaması bekleniyor. Teleskop, 6,5 m. uzayabilen aynası sebebiyle aşırı ortak tomar enerji toplayabilecek ve bu sayede elan ortak tomar detay gözlemlenebilecek.

Yüksek kapasiteli çipler

Kovid-19 salgınıyla baş başa otomotiv özellikle edinmek az daha nice sektörde çıpır krizi yaşansa da firmalar elan erdemli kapasiteli çipler üretmeye bitmeme ediyor. Yapay zeka ve 5G odaklı çıpır üretiminin yanı sıra, dünyanın öne çıkan teknoloji devleri üretmiş oldukları yeni çıpır modellerini 2021'de tanıtmayı sürdürdü. Bu kapsamda Apple, bu sene M1 Pro ve M1 Max çiplerini tanıttı. Önceki senelerde Intel'in çiplerine ürünlerinde toprak verici şirket, sonuç senelerde elan ortak tomar başarım sağlayıcı öz ürettiği çipleri yeğleme ediyor.

Türksat 5A ve 5B

2021, evcil teknolojilerde de gelişmelerin yaşandığı ortak sene oldu. Otomobilden defans sanayiine derece ayrımlı bölgelerde nice evcil teknoloji ürününün geliştirilme süreci bitmeme etti. Uydu teknolojilerinde de gelişmelerin yaşandığı 2021 yılının geçmiş günlerinde, ABD'nin Florida eyaletinde mevcut Cape Canaveral Üssü'nden Türkiye'nin Türksat 5A uydusu uzaya fırlatıldı. 2021'in sonuç günlerinde ise hayır ağırlık kapasitesi ve çelim değerleriyle Türksat peyk filosunun en güçlüsü bulunan Türksat 5B, Space X firmasına ilişik Falcon 9 roketiyle Cape Canaveral Üssü'nden uzaya gönderildi. Türksat 5B uydusunun sağlayacağı erdemli data kapasitesiyle Türkiye'nin berri altyapıyla erişilemeyen yerlerine ulaşılabilecek ve genel ağ altyapısı kurulabilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler