USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Tek koluyla tutunduğu yaşamını yüzme değiştirdi

Bacakları ile sol kolunun dirseğinden aşağısı sıfır 7 yaşındaki beşinci sınıf talebesi Muhammed Ali Biçer, 3 yaşlarında başladığı yüzmeyle bedenî ve içtimai becerilerini artırdı.

Tek koluyla tutunduğu yaşamını yüzme değiştirdi
13-01-2022 12:04
Bursa

Bursa'da yaşayan, anadan doğma bacakları ve sol kolunun dirseğinden aşağısı sıfır 7 yaşındaki Muhammed Ali Biçer, içtimai yaşama katılmasını sağlayıcı yüzme sporunda kendisini geliştirmeyi hedefliyor.

Ailesinin desteği ile 3 yaşlarında yüzmeye başlamış bulunan Muhammed Ali, sporla bedenî ve içtimai becerilerini artırdı.

Tek koluyla evde ve okulda herhangi birlikte işini kendisi özne Muhammed Ali, annesinin sayesinde kıç protezlerini takıp kırmızıfener değneklerinden dayanaklık etmek alarak okuluna gidiyor.

Şehit Polis Bülent Aslan İlkokulunda birlikte numara sınıfa bitmeme eden Muhammed Ali, herhangi birlikte sabahleyin sınıfa girdiğinde arkadaşları kabilinden alkışlarla karşılanıyor.

Nadir tanıdık aza eksikliğiyle dünyaya mevrut Muhammed Ali, haftanın 4 haset Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile Yıldırım Belediyesine ilişkin Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi'nde engelliler düşüncesince parasız planlı yüzme kursuna katılıyor.

Antrenörü Kadir Gül eşliğinde yüzmeye başladığında sudan çekinen ve balans oluşturmakta zorluk çeken Muhammed Ali, kendini geliştirdiği bu sporda şampiyonluklar elde edeceği günlerin hayalini kuruyor.

"Turnuvalara katılacağım, birlikte numara edinmek istiyorum"

Muhammed Ali Biçer, AA muhabirine, yüzerken kendisini aşırı şen hissettiğini belirterek, şu biçimde dedi:

"Suya girdiğimde bana dobra birlikte duygu geliyor. Sanki o gündüz aşırı elleme yüzeceğim ve bana armağan vereceklermiş kadar hissediyorum. Çok rahatım, suda evvela 'dolphin' oluşturmaya başlıyorum. Bunu yaparken elden bacaklarımı çalıştırıyorum. Sonra yüzükoyun yüzüyorum, en akıbet da sırtüstü yüzüyorum. Annem beni otomobille götürüyor. Tekerlekli iskemle getiriyor, giydiriyor, muahharen havuza getiriyor. Hocamı aşırı seviyorum, icraat aşırı dobra gidiyor. İnşallah turnuvalara katılacağım, Allah'ın izniyle birlikte numara edinmek istiyorum. Kadir hocamı aşırı seviyorum."

"Ben elden dışarıda onun bacakları oluyorum"

Anne Gülay Biçer de ikinci evlatları bulunan ve Mevlid Kandili'nde doğduğu düşüncesince Muhammed Ali ismini verdikleri oğlunun, gebelik devrinde görülmeyen engeliyle dünyaya geldiğini anlattı.

"Sürpriz birlikte çocuk şekilde geldi. 'Bunda da bulunur birlikte hayır' dedik, bağrımıza bastık." diyen Biçer, doktorunun tavsiyesi ve gittiği eş spor merkezinde birlikte eğitmenin yönlendirmesi hesabına çalıştırıcı Kadir Gül'e ulaştıklarını aktardı.

Oğlunun, havuzda suyla evvela buluştuğunda serbest akım edebildiği düşüncesince aşırı bahtiyar bulunduğunu dile getiren Biçer, şu ifadeleri kullandı:

"Onun gelişimi açısından bu aşırı önemli. Doğuştan bu ortopedik durumundan ötürü tümseklik olabilirdi, yüzme bunu engelledi. Kolunda bol birlikte çarpıklık var, ondan etken doktorumuz yüzme önermişti. Yüzüyoruz, kolu aşırı uzun. Normalde 7 yaşlarında ancak 10 gözyaşı giysileri giyiyor. Sanırım kolunu aşırı kullandığı düşüncesince böyle. Engelli evladı bulunan ailelere tavsiyem, banko eve kapanmasınlar. Ben, Muhammed Ali doğduğundan bu yana 'Yarın nereye götüreyim?' diyerek bakıyorum. İnsanların tepkilerine bakmasınlar, evvela ilkin birlikte tepkime veriyorlar ancak kollar müdahale muahharen bağırlarına basıyorlar. Büyüdükçe taşımada az buçuk zorlanıyorum, günah rahatsızlığımdan dolayı. Onun haricinde birlikte zorluğu bulunmayan zira herhangi birlikte işini kendisi yapıyor. Ben elden dışarıda onun bacakları oluyorum. Onun haricinde wcye gitmesi, dişini fırçalaması, lavaboya çıkması, inmesi, kemirmek yemesi ve kanepeye çıkması... Evde herhangi birlikte işini kendisi yapıyor."

"1,5-2 sene muahharen konkur hakkını elde edecek"

Yüzme antrenörü Kadir Gül ise kısaca 7 senedir yüzme dalında engelli çocuklarla çalıştığını kaydetti.

Muhammed Ali'nin yüzmeyi öğrendikten muahharen kendini geliştirmeye başladığını vurgulayan Gül, "Şimdi konkur tedarik safhalarına geldik. İnşallah 1,5-2 sene muahharen yaşından ötürü konkur hakkını elde edecek. Biz de onu en elleme biçimde oluşturmaya çalışıyoruz. İleriye çevrik aşırı iri hedeflerimiz, planlarımız var." bilgisini paylaştı.

Gül, engelli insanlara yüzme dair önerilerde bulundu.

Hem engellilerin bununla birlikte mıhlı bireylerin gelişimlerinde sporun aşırı iri yardımlarının olduğuna dikkati çekici Gül, şu değerlendirmede bulundu:

"Bedensel, ruh bilimi ve ruh bilimsel anlamda, özgüven ve motosiklet becerilerini kazanmaları yönünde aşırı iri katkıları mevcut sporun. Özellikle engelli kardeşlerimizin gelişimine sporun ve yüzme sporunun aşırı iri katkıları var. Küçük ve iri adale gruplarını çalıştırma konusunda, hikmet otama kapsamında, onların 'Biz de bu toplumda varız' diyebilmeleri namına aşırı iri katkıları var.

Özellikle engelli kardeşlerimizin devletimizin topu topu spor tesislerinden faydalanmaları namına onların kabuklarından, evlerinden çıkmalarını, 'Hayatın süresince kılıç de varız' demelerini istiyorum. Çünkü engeller elden ve elden beynimizin içindedir. Bütün engelleri sevgiyle, şefkatle ve merhametle aşabileceğimizi düşünüyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler