USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

TCDD'ye satış ömründe 'demir ağlara' sevdası tek bitmedi

Diyarbakır'da mertlik işçisi adına göreve başladığı TCDD Diyarbakır Garı'nda, evvel memuriyete geçen, vagon teknisyeni bulunan 83 yaşındaki Mehmet Millet, 47 salname görevinin arkası sıra 18 sene evvel lider unvanı ile zahmetli oldu.

TCDD'ye satış ömründe 'demir ağlara' sevdası tek bitmedi
01-11-2021 11:50
Diyarbakir

Diyarbakır'da 83 yaşındaki Mehmet Millet'in, 47 sene fariza meydana getirdiği Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarından (TCDD) 18 sene ilkin mütekait bulunmasına karşın mesleğine ve "demir ağlara" sevdası tek eksilmedi.

Diyarbakır'ın biçim Yenişehir ilçesinde canlı Millet, 1956 senesinde daha 18 yaşlarındayken Diyarbakır Garı'nda harbilik işçisi kendisine fariza hazırlamaya başladı.

Bir sene dolmadan vagon ihtimam ve tamirat biriminde görevlendirilen Millet, elan sonraları sınavla memurluğa intikal yaptı.

Görevde yücelme sınavlarında sağlamış olduğu muvaffakiyet ile revizör (vagon teknisyeni) bulunan Millet, 47 salname görevinin arkası sıra 18 sene ilkin reis unvanı ile mütekait oldu.

Yalnız hayatı garda güzeşte anıları ile dolu

Emekli olsa da gönlünün birlikte yanı değme daim fariza meydana getirdiği Diyarbakır Garı'nda ve demir ağlarda bulunan Millet, mütekait olmaksızın ilkin önünden demir hat geçmiş olduğu düşüncesince satın almış olduğu evde hatıralarıyla hayatını sürdürüyor.

Eşini 10 sene ilkin kaybeden Millet'in bekâr yaşamı, ömrünü adamış olduğu işinde geçirdiği anıları ile dolu.

Görevine ve demir ağlara sevdası tek sonsuz Millet, kimisi devir emektar fotoğraflara göre kimisi devir da 1,5 kilometre uzaktaki Diyarbakır Garı'na bastonu ile yayan gidip geçmişi yad ediyor, hırslı gideriyor.

Çalışanların sayesinde basamaklarını aheste aheste çıkmış olduğu garda görevlilerle lakırtı eden, gelip revan yolcuları izleyen, revan yolculara el sallayan Millet, sesini dinlediği, havasını soluduğu gara duyduğu özlemini giderdikten sonraları evinin yöntemini tutuyor.

"Amirlerim beni ölçüm etti"

Mehmet Millet, AA muhabirine, 16 yaşlarındayken kesif pıtrak Devlet Demiryollarında etkin ağabeyinin yanına gittiğini, onun meydana getirdiği işi aşırı sevdiğini söyledi.

Millet, 18 yaşına girer girmez garda iştirakçi kendisine göreve başladığını belirterek, 6 ayın arkası sıra sonraları vagon ihtimam ve tamirat birimine geçtiğini anlatım etti.

Bir müddet burada fariza yaptıktan sonraları işyar bulunduğunu özetleyen Millet, revizör şefliğine derece yükseldiğini, görevine ilişkin olduğunu, değme muhtelif halde işini gerçekten adına getirdiğini söyledi.

Çalıştığı dönemde, en ıvır zıvır birlikte aksaklık gördüğünde bile alelacele engelleme ettiğini, işinin ciddi bulunmasına karşın çekinmediğini, maruz değme işi yanlışsız hazırlamaya ilgi gösterdiğini dile getiren Millet, "Memurluk imtihanı açıldığı devir 24 kişiyle sınava gittik. Birinci kendisine başarıyla imtihanı kazandım. Amirlerim beni ölçüm etti. Bizi sınava düzlük heyet, 'Mehmet Millet sende bu sevda, bu bilim varken erim veriyorum, sen kazandın.' dedi. Ondan sonraları vagon teknisyeni kendisine çalıştım. Sonra başrevizörlük imtihanı açıldı, gene birincilikle kazandım." dedi.

"47 sene çalıştım, bana 47 ahit kabilinden geldi"

Demir yollarına duyduğu sevginin tek eksilmediğini aktaran Millet, bu müddet içre da emek dostlarıyla irtibatını koparmadığını, daim onlarla görüştüğünü belirtti.

Millet, "47 sene çalıştım, bana 47 ahit kabilinden geldi. Demir yolu sevdam halen bitmeme ediyor. Balkonda oturduğum devir katar önümden geçiyor, sesini duyuyorum. Kafama estiğinde yahut sıkıldığım devir buradan istasyona derece 1,5 kilometrelik yolu adım adım gidiyorum, trenlere bakıyorum, oradakileri görüşme eder, çaylarını içerim. Onlar da beni dobra birlikte biçimde karşılıyor. Bir taşı bile rayların üstünde gördüğüm devir duramıyorum, onu seve seve kaldırıyorum. O derece sevdalıydım. Tren sevdasından tek vazgeçmedim." sanarak konuştu.

"Kendimi vagon doktoru kendisine görüyordum"

İş yaşamının daim hayalinde canlandığını, o günleri aşırı özlediğini dile getiren Millet, Diyarbakır Garı'na gidip, işçilerle lakırtı ederek bu hasretini birlikte nebze de olsa dindirmeye çalıştığını anlatım etti.

"Revizör demek, hekim demektir. Ben kendimi vagon doktoru kendisine görüyordum. Teşhisim kuvvetliydi. Muhakkak arızayı belirleme ediyordum." diyen Millet, olanağı dahilinde ise arızayı bertaraf etmek düşüncesince gerekeni yaptığını, yapamayacağı birlikte nesne ise de kişileştirme koyup, birlikte fevk yere hali bildirdiğini kaydetti.

"Demir yöntemleri tek devir gönlümden çıkmadı"

Mehmet Millet, evde bekâr yaşadığından çevre balkonda trenin geçişini izlemenin kendisini aşırı bahtiyar ettiğini belirterek, mesleğine ve demir ağlara bulunan sevdasını şöyleki anlattı:

"Keşke deminden gücüm olsaydı da gidip Devlet Demiryollarında o hevesle esasen gençliğimdeki kabilinden çalışsaydım. O aşk halen köle var. Demir yöntemleri tek devir gönlümden çıkmadı. Boş kaldığım yahut sıkıldığım senelerde emektar fotoğraflarıma ve demir yolundan kalma kıyafetime hevesle baka baka vaktimi geçiriyorum. Keşke işime bitmeme edebilseydim. Bu fotoğraflar ilk günlerimi hayalimde canlandırıyor. Bunlara bakınca emektar günlerimi hatırlıyorum. Tren geçmiş olduğu devir ona dikiz şartıyla bu evi aldım. 18 senedir bu evden baktığımda değme devir katar görüyorum. Vaktimi o biçimde geçiriyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler