USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Tazelenme Üniversitesi' ile 60'ından sonradan öğrenci oldular

Malatya Turgut Özal Üniversitesinde (MTÜ) oluşturulan "Tazelenme Üniversitesi"ne süregelen 60 yaş üstü 30 avrat ve erkek, çevresindekilerin "Bu yaştan sonraları üniversite mi olur?" söylemlerine rağmen okula gitmekten art durmuyor.

'Tazelenme Üniversitesi' ile 60'ından sonradan öğrenci oldular
15-06-2022 17:03
Malatya

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünün deli dolu ve dimdik ihtiyarlama perspektifiyle sahn boyu öğrenme kapsamında yürüttüğü esas çalışmalardan birisi olan, 60 yaş ve hüviyet bireylerin aktif, dimdik dirim sürmesinin desteklendiği "60+ Tazelenme Üniversitesi" projesi, Doğu Anadolu Bölgesi'nde geçmiş şekilde Malatya Turgut Özal Üniversitesinde yaşama geçirildi.

Eğitim-öğretim devri 3 Haziran'da süregelen "Tazelenme Üniversitesi"'ne haftanın 2 haset mevrut 60-86 yaş aralığındaki 30 avrat ve erkek, öğüt öncesinde uzmanların nezdinde ekin ve hikmet hareketleri yapıyor.

Daha sonradan amfiye sabık yaşlılar, dimdik beslenme, aşçılık, tamirat, işlik emekleri kabilinden türlü derslerden oluşan terbiye alıyor.

MTÜ Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, AA muhabirine, "Tazelenme Üniversitesi" ile ruhu yaşlanmamış "genç yaşlılar"ın öteki öğrencilerle eş öğüt aldığını belirtti.

Kovid-19 salgını dönemini evlerinde nâkil yaşlılar düşüncesince bunun birlikte güdeleme deposu olmasını istek ettiklerini vurgulayan Karabulut, çoluk çocuk düşüncesince de yaşlılarla sayaç geçirmenin tinsel birlikte dirlik sağlayacağını, "Z kuşağı" da denilen dünkü neslin toplumsal medyadan uzaklaşıp tinsel değerlere yönelmesinin, büyüklerine saygıyı, hürmeti öğrenmelerinin plan ile sağlanacağını söyledi.

Karabulut, yaşlıların evde oturup canlarının sıkılmasından mavera üniversite sıralarında, gençlerden, hocalardan nite beslenmeleri icap ettiğini öğreneceğini aktararak, "Kadınlar evde gelişmemiş tamiratlarını yapabilsin istiyoruz, amcalarımızla da uğraş terapisinde örme örmekten, makrome seçimi el işleri hazırlamaya denli etkinlikler yapacağız. Bu etkinliklerin Alzheimer hastalığını önlediğine değgin yazıların bulunduğunu biliyoruz." dedi.

- "Ziyaret edilmeyi gözleyen değil, toplumsal ortamı bulunan yaşlılar olacak"

Yaşlıların birlikte lisans diplomasına eş olacak halde 4 sene terbiye alacağını özetleyen Karabulut, şu halde konuştu:

"Sömestirleri olacak. Üniversite mezunu olanlar tekrar, olmayanlar da üniversite mezunu şekilde diplomalarını alıp torunlarına, evlatlarına gösterecek. Geçmişte ekol olanağı görememiş, üniversiteye daima birlikte fon şekilde bakmış şahıslar düşüncesince hemen makul birlikte yaşta, '17-18 yaşlarında gittin gittin, birlikte elan gidemedin' algısı yıkılmış olacak. Hep görüşme edilmeyi gözleyen yaşlılardan mavera bundan böyle toplumsal ortamı olan, ihtimal gençlerden arkadaşları bulunan yaşlılar olacak, ortamları değişecek ve Alzheimer hastalığını da önlemiş olacağız. Ölüm korkusunu birlikte nevi yenebilecek kimi tinsel desteklerin verilmesi, egzersizler, beslenmeler, NLP tekniği ile düşüncenin gücü dediğimiz eğitimlere denli desteklerimiz bitmeme edecek. Farklı kampüsleri de gezdireceğiz, gezileri olacak."

"Annemden dünkü doğma gibiyim"

"Tazelenme Üniversitesi"nin 79 yaşındaki talebesi Mahire Erkuş, müstevli çağında evden çıkamadıklarını, üniversitenin kendileri düşüncesince şişman birlikte vesile bulunduğunu belirtti.

Erkuş, "Böyle ortama gelip katılmak, müşterilerini kıymetlendirmek baş döndürücü güzel. Annemden dünkü doğma gibiyim, baş döndürücü iyi oldu. Diplomayı alırsam 'Oğlum bakın 70 yaşından sonradan icazetname aldım' diyeceğim. Torunlarıma da şaşırtı olacak." sanarak konuştu.

"Bu yaştan sonradan üniversite olmaz" diyenler oldu

70 yaşındaki Rukiye Çınar da 2 çocuğunu okuttuktan sonradan torunlarıyla ilgilendiğini, onların da bundan böyle büyüdüğünü söyledi.

Çınar, üniversiteye geleceği düşüncesince baş döndürücü heyecanlandığını, evinin altındaki dershaneye gidip etiket fotokopisi çektirdiğinde oradakilere üniversiteye pırtı yaptıracağını dediğine ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Oradaki çoluk çocuk bana güldüler. 'Teyze baş döndürücü iyi düşünmüşsün. Geldiğinde şeb ezanı bizlere de anlat, anca birlikte üniversite mevcut mıymış?' dediler. 'Bu yaştan sonradan üniversite olmaz' diyenler ha ancak rastgele devir terbiye eğitimdir. Bir sözcük de öğrensek bizim düşüncesince baş döndürücü faydası var. Emeği sabık her insana teşekkürname ederim. İnanın ki baş döndürücü mutluyum. İnşallah dört başı mamur illerde, dört başı mamur ilçelerde de açılsın isterim. Hiç kimesne kültürsüz, bihaber kalmasın, hepsi birlikte şeyler öğrensin. Gayem birlikte şeyler öğrenmek."

72 yaşındaki Seher Üçok da işyar emeklisi olduğunu, birlikte kızı ve birlikte oğlunun evli bulunduğunu anlattı.

Sosyal bazısı etkinliklere gittiğini, salgında onları da bıraktığını dile getiren Üçok, "Pandemide 2-3 sene evde kaldık. Artık konuşmayı caba unuttuk. Bir dostum Tazelenme Üniversitesinin açıldığını söyledi, pırtı yaptırmak istedim." dedi.

Üçok, komşularının sabahleyin nereye gittiğini sorduklarını ve üniversiteye başladığını söyleyince namına güldüklerini belirterek, "Bize baş döndürücü iyi birlikte olanak verdiler, baş döndürücü teşekkürname ediyorum." ifadesini kullandı.

Okulun hemşirelik kısmı birlikte numara dershane talebesi 18 yaşındaki Didar Yalçın ise plan ile yaşlılarla etkileşim biçiminde oldukları ayrımlı birlikte birikim yaşadıklarını, böylelikle hocalarından öğrendiklerinin beraberinde yaşlıların tecrübelerinden de intifa olanağı bulacaklarını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler