USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Sonbahar yağışlarının ehliyetli bulunmadığı Ege'de çiftçiler tohum ekimini erteledi

Eylül ve ilk teşrin aylarının yağışsız geçmiş olduğu Ege Bölgesi'nde çiftçiler, buğday, arpa, fiğ kabilinden tarım ürünlerinin ekimi düşüncesince yağmur yağmasını bekliyor.

Sonbahar yağışlarının ehliyetli bulunmadığı Ege'de çiftçiler tohum ekimini erteledi
11-11-2022 17:09
İzmir

Ege Bölgesi eylülde sonuç 18 senenin en düşüt yağışını aldı. 20,3 milim bulunan ilkgüz kocaoğlan levent boylu seneler yağmur averajı bu sene 3,6 milimetreye düştü.

Yağıştaki düşüş teşrinievvel ayında da bitmeme etti. Yağışlar Türkiye genelinde sezon normaline layıkıyla yüzdelik 38 azalırken, en ortak tomar düşüş yüzdelik 77 ile Ege Bölgesi'nde görüldü. Bölgenin teşrinievvel kocaoğlan levent boylu seneler averajı 47,2 milim iken bu sene teşrinievvel ayında 10,7 milim kendisine kayda geçti.

Tarımın dip yapıldığı Gediz Havzası'nda sonuç 38 yılın, Kuzey Ege ve Küçük Menderes havzalarında ise sonuç 21 senenin en düşüt teşrinievvel kocaoğlan yağışları alındı.

Bölgede teşrinisani kocaoğlan da yağışsız ilerliyor.

Toprağa sakıt yağmurun azalması, zirai üretimin dip bulunduğu alanda teşrinievvel meydana getirecek ziraatçiyi negatif etkiledi. Toprağın tohumu büyütecek gönen oranına ulaşamaması zımnında çiftçi, yağmur suyuyla sönümsüz buğday, arpa, fiğ derece mamüllerin ekimi düşüncesince bekleme zımnında gitti. İzmir, Aydın ve Manisa derece alanda zirai üretimin dip bulunduğu illerdeki tarım sahalarında tohum ekimi, yağmurun düşeceği vakte derece ertelendi.

"Buğday teşrinievvel tarihi geçiyor"

İzmir Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı İbrahim Erdallı, AA muhabirine, şehrin zirai üretimde hem iç istihlak bununla beraber dış satım açısından önemli önemi bulunduğunu söyledi.

Bölgede sene ortamında 3-4 tür randıman alınabilen toprakların bulunduğunu tabir fail Erdallı, bu sene susuzluk zımnında başağrısı yaşadıklarını belirtti.

Haziran ayından bu yana toprağı ıslatacak yağmur olmadığını dile getiren Erdallı, "Benim hatırladığım sonuç 20 senenin en yağışsız yılı. Şu anda buğday teşrinievvel tarihi geçiyor. Kıraç yerlerin, kısaca döşenmemiş tarım meydana getirilen yerlerin mezru olması lazımdı. Ekilmedi. Kuraklıktan ötürü ekilse de tohumlar boşa gidecek." sanarak konuştu.

Kendisinin de buğday aş düşüncesince yağmur beklediğini kail Erdallı, kıraç yerlerde buğday, arpa, fiğin ekimi düşüncesince yağmur düşmesi gerektiğini, çiftçinin rastgele sene şimdilerde bitirdiği teşrinievvel işlerini yağmur düşüncesince ertelediğini tabir etti.

Kuraklık zımnında semere bahçelerinin de halen sulanmaya gerekseme duyduğunu tamlayan Erdallı, şöyleki dedi:

"Kışlık sebzelerde genel anlamda güz ekimleri yapardık, bunların çokları gerçekleşmedi. Ekili olanlar da sulanıyor. Sulama hem çiftçiye hem tüketiciye ayrı ortak ağırlık getiriyor. İnşallah ortak an önceki yağmurlar yağar. Şu anda aceleci su muntazır buğday teşrinievvel alanları var. Fiğ ekimleri yapılmadı. Arpa ekimleri yapılmadı. Bunun birlikte kışlık sebzelerimiz, semere bahçeleri de suyu bekliyor. Yani edebiyat suladığımız semere bahçeleri halen henüz sulanmaya bitmeme ediyor."

Erdallı, çiftçinin rastgele sabahleyin "bugün yağmur yağmur mı" sanarak gökyüzüne baktığını dile getirdi.

Kuru tarım meydana getirilen arazilerde rekoltenin düşeceğine ayraç fail Erdallı, "Çiftçinin bekleyecek tarihi kalmadı. Bu bölgeleri bambaşka ortak halde sulama olanakları da yok. Bir an önceki inşallah yağmurlar yağmur da çiftçimizin yüzü güler." ifadelerini kullandı.

Erdallı, İzmir'de Menderes, Menemen, Kınık ve Bergama bölgelerinde döşenmemiş tarımın dip bulunduğunu da laflarına ekledi.

"Kuraklık zımnında kışlık göveri semere dikmeyenler var"

Aydın Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Kendirlioğlu da kente en sonuç güzeşte hafta yağmur düştüğünü fakat bu yağışın çiftçinin beklediği kurda olmadığını söyledi.

Kendirlioğlu, şu an Aydın'daki tarım arazilerinin istihsal düşüncesince tam tencere erişmediğini belirterek şunları kaydetti:

"Kuraklık zımnında kışlık göveri semere dikmeyenler var. Şu an 'geç kaldık, yazık denilecek' ortak gestalt bulunmayan henüz, teşrinievvel işi açıklık ortasına derece yapılabilir. Yağmur sene esasen sonraları da yağmazsa başağrısı olur. Ben anca ortak belki görmüyorum. Bir ay ortamında mergup kurda yağmur düşerse geç ekimden kaynaklı randıman kaybı olmaz."

Aydın'da 250 bin dönüm yöresinde buğday teşrinievvel piyasası bulunduğunu dile getiren Kendirlioğlu, bu sahaların bambaşka ortak ürünle değerlendirilemeyeceğine dikkati çekti.

Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdullah Şenol da sulama yapılmayan tarım alanlarının şu an teşrinievvel düşüncesince akla yatkın olmadığını söyledi.

Turgutlu Ziraat Odası Başkanı da bulunan Şenol, hoppadak Turgutlu'da 8-10 bin dekar alanın tohum düşüncesince yağmur beklediğini, şehir genelinde bu büyüklüğün 100 bin dekar yöresinde bulunduğunu belirterek, "Bir ay ortamında yağarsa teşrinievvel yapacağız. Yıl esasen sonraları yağsa güçlü geç artmış oluruz." sanarak konuştu.

Şenol, kuraklığın sulama yapılmayan tarım arazilerinin dip bulunduğu Kula, Gördes, Köprübaşı, Demirci, Selendi derece ilçeleri henüz aşırı etkilediğini kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler