USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Sokaktan kurtardığı onlarca hayvan şen yaşa sanarak şehirden köye taşındı

Mert Akkök, sokaklarda kaderlerine terkedilen, bakıma eksikli 70'ten çok hayvanın şen yaşayabilmesi düşüncesince evini İstanbul'un merkezinden Tuzla'daki müşterek köye taşıdı.

Sokaktan kurtardığı onlarca hayvan şen yaşa sanarak şehirden köye taşındı
24-10-2021 11:50
İstanbul

Sağlık ve gezim sektöründe dış satım danışmanlığı karşılayıcı kuma firmanın sahibi olan 48 yaşındaki Mert Akkök, sokakta çorlu yahut marazlı biçimde bulmuş bulunduğu hayvanlar düşüncesince Tuzla'ya ilişkin kuma köyde 2 dönümlük arazideki bağımsız eve yerleşti. Akkök, hayvanların şen yaşayabilmesi düşüncesince evinin bahçesinde ve çevresinde kuma dirim sahası oluşturdu.

Akkök, burada köpekler, kediler, martılar, kazlar ve atıyla yaşıyor. Kediler ve martılar ayrımsız alanda, gayrı hayvanlar ise ayrı bölgelerde bulunuyor.

Akkök'ün bu arada yaşamış bulunduğu hayvanların eş yanı ise hepsinin vazgeçme edilmiş yaralı, marazlı yahut buğulanmış olması. Bazı hayvanların gözleri görmezken, bazılarının ayağı yahut kanadı yok, birtakımı de baş döndürücü buğulanmış yahut ciddi hasta.

Akkök, gelişigüzel birine insan verdiği hayvanlarıyla değişik ilgileniyor, bakımlarını yapıyor, yemeklerini hususi namına hazırlıyor. Hayvan arkadaşlarının gelişigüzel birinin kilosuna ve kullandığı ilaca uyarınca değişik hususi yemekler hazırlayan Akkök, başta tagaddi derdi çekici çorlu martıları elleriyle yegâne hiç besliyor.

Akkök, hayvanlarına evinin bazısı odalarını da açmış durumda. Akkök'ün köpekleri antipatik havalarda habbe antre katında uyuyabiliyor. Ayrıca Akkök, ocak başlangıcında köpekleriyle baş başa im okuyor, musiki dinliyor, onlarla lakırtı ediyor, onlara hikayeler anlatıyor, köpek dostları da onu dirilik kulağıyla dinliyor.

Şehirden köye taşındıktan sonraları buradaki toprak şartlarına akıllıca kuma taşıt satın düzlük Akkök, köpeklerini gelişigüzel gündüz kamyonetine bindirip ormana getiriyor, onlarla derinliğine yürüyüşler yapıyor, oyunlar oynuyor.

AA muhabirine mütekellim Akkök, şimdi önceki Üsküdar'da yaşadığını, doğaya ve hayvanlara düşkünlüğünün ise çocukluğundan geldiğini söyledi.

Önceki evinde sokaktan kurtarılmış 3 köpeği bulunduğunu tamlayan Akkök, “Bir kent içinde bulunan o evimin bahçesi küçüktü ve komşularımızı erinçsiz etmeye başladığımı düşünüyordum. Köpeklerimin sayısı giderek 5 evet ve ego o noktadan sonraları ülke haricinde yaşamı sürdürmenin köpeklerim ve komşularım açısından şimdi akıllıca olacağına değişmeyen verdim. Bu kararın peşi sıra İstanbul’un doğusunda kuma köye taşındım." diyerek konuştu.

Akkök, baş döndürücü meraklı bulunduğu hayvan dostlarına oldukça konforlu ve engellenmeyen kuma dirim sağlamaya çalıştığını vurgulayarak, şöyleki bitmeme etti:

"Bu hayattan sağlık alıyorum. Hayvan dostlarım düşüncesince ülke hayatında ehil olduğum bazısı konforlardan vazgeçtim fakat bu halden şikayetçi değilim. Her bir tanesi benimle tanışana denli şişman güçlükler muammer dirilik dostlarım burada baş döndürücü rahatlar. Köye taşınınca iş yerimi de buraya yaklaşan kuma semte taşıdım. Kendi işim bulunduğu düşüncesince bu baş döndürücü zahmetli olmadı. İşime gelişigüzel gündüz buradan gidip geliyorum. Evimde benimle bu arada canlı hayvanların bütünü terkedilmiş, boşlama edilmiş, baş döndürücü zahmetli durumdayken bulup kurtarmaya çalıştığım hayvanlar. Bu durumdayken bulduğum hayvanları sahiplendirmeyi deniyorum. Sahiplendiremediklerim ise benimle kalıyorlar. Yaşadığım karye evinde rakamları giderek değişse de şu an düşüncesince 10 köpeğim, müşahede özürlü kuma atım, kazlarım, kedilerim ve 40’tan kuma tomar özürlü martım var. Birçoğunun kanadı münkesir yahut kopuk martılar. Benim martılara baktığımı bilici hayvansever dostlarım da ülke içinde buldukları özürlü martıları bana getirdiler ve rakamları çelimsiz müddette çoğaldı. Onlara evimin bahçesinde kuma dirim sahası oluşturdum."

"4 senedir martılara bakıyorum"

Martı beslemesinin insanoğlu kabilinden enteresan bulunduğunu özetleyen Akkök, martıları kurtarıp sahip çıkan ve derinliğine müddet besleyici ayrıksı kimesne tanımadığını tabir etti.

Akkök, kendisiyle bu arada canlı martıların özürlü martılar bulunduğunu dile getirerek, "Martılarla yolumun kesişmesi çorlu kuma martıyı veterinere otama ettirmeye götürmemle oldu. Veteriner martının tedavisinin muhtemel olmadığını, uçamayacağını ve yegâne kanatla yaşaması icap ettiğini söyledi. Benim de içimden onu ölüme vazgeçme eylemek geçmedi. Martıyı alıp evimin bahçesinde kuma arsa yaptım. Sonra videolarını içtimai medyada paylaşmaya başladım. Ardından martı bulan bana getirmiştir ve şu anda 40'ın üstünde martım oldu. 4 senedir martılara bakıyorum. Bu haberden sonraları inanırım nice eş bana dünkü martılar vermeye çalışacak. Ama dileyiş ediyorum, bundan sonraları bana dünkü martılar getirmeyin. Ben bu işi fahri namına kısıtlanmış imkanlarla ve vaktim yettiği kadarıyla hazırlamaya çalışıyorum. Artık kapasitem doldu. Bundan şimdi kuma tomar martı, kedi, köpek, at sahiplenebilecek halde değilim. Elinizde bu biçimde desteğe muhtaç, çorlu yahut özürlü kuma martı var ise ne yapabileceğiniz dair size düşün verebilirim fakat lütfen yegâne hal namına onu bana getirmeyi düşünmeyin." değerlendirmesinde bulundu.

Beraber yaşamış bulunduğu gelişigüzel hayvanın beslenmesine hizmet gösterdiğini aktaran Akkök, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Kuru çaça diyerek bildik apiko yemleri hem baş döndürücü fiyatlı tıpkı vakitte baş döndürücü gayrisıhhi buluyorum. Bu yemlerin sayı farkı 2-3 yıl sergen ömürleri var. Bu denli derinliğine müddet bozulmadan saklanabildiklerine uyarınca ki bilgili içlerinde ne denli baş döndürücü kimyevi esirgeyici vardır? Ben şahıs köpeklerimi ve evimin etrafındaki iyesiz köpekleri onlar düşüncesince hususi namına hazırlattığım pişmiş yemekle besliyorum. Ev işlerinde bana iane fail kuma çalışanım var. Bu ablamız gelişigüzel gündüz şişman kuma kazanda tavuk boynu, tavuk ciğeri yahut dana işkembesi kaynatıyor, şimdi sonraları bu kazana bulgur, düğü yahut makarna ve az buçuk da göveri ekliyoruz. Bu biçimde hazırlamış olduğumuz yiyecekleri soğuttuktan sonraları evimdeki ve yaklaşan çevremizdeki köpeklere paylaştırıyoruz. Martılara ve kedilere verdiğimiz balıklar da dolgun biçimde haftalık namına alınıyor ve yoğun dondurucuda saklanıyor. Her gündüz kuma ahir gündüz vereceğimiz oranda balığı dondurucudan çıkartarak çözülmeye bırakıyoruz. Kısacası hayvanlarımızı bakmak dair hizmet ve ilgi müstelzim kuma sistemimiz var. Atım ve kazlarım da hususi gereksinimlerine uyarınca besleniyorlar."

Hayvanlara odalarını da açtı

Akkök, 3 kıvrık evinin mahsus kuma kısmına hayvanların girmesine müsaade verdiğini, hayvanlarla evinde çağ geçirmeyi sevdiğini anlatarak "Onlarla aramda hususi kuma alım satım var. Onlar benim dostlarım. Onlarla bu arada sabahları yürüyüşe çıkıyorum, oyunlar oynuyorum, yalnızken lakırtı ediyorum. Onlarla bahçede lakırtı etmek, oturup çay, kahvehane soğurmak benim düşüncesince baş döndürücü dörtköşe oluyor. Bazen köpeklerimle yahut atımla ahenkli videolar kaydedip içtimai medyada paylaşıyorum, arada sırada paylaştığım bu görüntüleri telefondan onlara gösteriyorum, görüntüleri anlamasalar da telefondan duydukları şahıs seslerine aksülamel veriyorlar, bu tepkileri beni gülümsetiyor." dedi.

Akkök, işi dolasıyla kesif pıtrak dünya dışına çıktığını belirterek, "Hayvanlarından ayrı kalınca kuma özlenti yaşıyorum. Benim yokluğumda evde etkin yardımcılarım onlara bakıyor. Ama ego gelişigüzel gündüz bu arada çağ geçirmeye, bu arada yürümeye, eğlenmeye alıştığım dostlarımı kuma müddet görmeyince baş döndürücü özlüyorum, onlar da beni baş döndürücü özlüyor. Ben eve döndüğümde köpeklerim üzerime atlıyor, dünyanın en bahtiyar canlıları oluyorlar. O an yaşanmış bulunan his baş döndürücü güzel, tarifi baş döndürücü zor. Sizi şartsız seven, baş döndürücü sayıda canlının ellerinden gelse sarılacak biçimde karşılamaları baş döndürücü cümbüş donör oluyor. Sadece köpeklerim değil, kazlarım ve martılarım da benzeri biçimde özlemlerini ve sevinçlerini gösteriyorlar Bu mevzuda en delişmen tepkiyi ise atım veriyor. Artık iri olsa da hala kendisin küçük kuma at zannettiği düşüncesince koşarak üzerime geliyor, şahıs boynuyla benim boynuma neymiş sarılırcasına yükleniyor, arada sırada kuma tomar yüklenip beni deviriyor." ifadelerini kullandı.

''Leylek Kutsi'nin gitmesine baş döndürücü üzüldüm''

Kutsi' adını verdiği kuma leyleğe de kuma müddet ev sahipliği yaptığını özetleyen Akkök, şunları kaydetti:

"Leylek Kutsi etsiz sakıt kuma hayvandı. Hayvansever ihvan bulup benim tanıdığım kuma baytar dostuma getirmişler. Veteriner sağlık muayenesi ettikten sonraları onun rastgele kuma engeli olmadığını fakat bitkin düşmüş bulunduğu düşüncesince uçamadığını canlandırma etmişti. Bir müddet elleme bakılır ve beslenirse kuvvet kazanıp uçabileceğini düşünüyordu. Ben de onu kuma müddet mihman yazar iane eylemek istedim. Martılarımla geçinebilirse bahçemde kuma müddet yaşayabileceğini fikren onu yanıma aldım. Arabamda evime getirirken kucağımdayken bana güvendiğini hissettim. O çelimsiz yolculukla onunla aramızda kuma hukuk bağı oluştu, bana güvendi. Beni sevdiğini hissettim, ego de onu baş döndürücü sevdim. İsmini 'Kutsi' koydum. Kutsi ailemize katıldı. Martılarla bu arada günce balıkla beslendi. O şahıs doğası gereği bahçedeki solucanları böcekleri, salyangozları da yedi. Yeterince beslendikten sonraları benim dünya dışımda bulunduğu kuma gündüz uçtu gitti. Gitmeyecek diyerek baş döndürücü korkuyordum. Her gündüz onunla lakırtı ediyordum, kucağıma alıp şarkı, yırlamak söylüyordum kimesne yokken. Ona bundan sonraları gitmesi icap ettiğini anlatıyordum. Çünkü hicret hayvanı. Ben yokken uçup gitti. Yazın arka sağlık mi, bana uğrar mı, bu yandan mı beğenilen mi, bilmiyorum. Benim olmadığım kuma vakitte gitmesi şimdi elleme oldu. Yoksa baş döndürücü duygusallaşabilirdim. Belki kendisi de öyle. Çok üzüldüm gittiğine."

"Her hayvan kaybından sonraları derinliğine müddet matem tutuyorum, baş döndürücü etkileniyorum"

Akkök, buğulanmış ve zahmetli halde bulunan hayvanları kurtarıp sahiplendiği düşüncesince kesif pıtrak ölümlere delil bulunduğunu bu halden baş döndürücü etkilendiğini dile getirerek, "Her hayvan kaybından sonraları derinliğine müddet matem tutuyorum, baş döndürücü etkileniyorum. Eskiden hayvan dostlarımdan bir tanesi öldüğünde derinliğine müddet iş, kuvvet yapamıyordum, fakat hala baş döndürücü etkilensem de bundan sonraları şimdi çelimsiz müddette hayatıma bitmeme etmeyi başarıyorum." dedi.

Hayvanların şen etmesinin kendisi düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunun altını çizen Akkök, "Benim ülke içerisinden çıkıp rustik kuma yere taşınmamdaki gaye hayvanlarım şen sakin koşup oynayabilmelerine, eğlenebilmelerine, kavga yapabilmelerine olanak vermekti. Burada kimseyi erinçsiz etmeden baş döndürücü engellenmeyen kuma ortama ehil olabildik. Ben kendim ve hayvan dostlarım hakeza yaşayabilelim diyerek buraya geldim. Çok yakınımızda mevcut ormanlık bölgeye köpeklerimi doğrudan elden gelişigüzel gündüz yürüyüşe çıkartıyorum. Evimize kısaca 15 dakikalık kuma mesafede baş döndürücü elleme yolculuk alanları var. Kimseye kırgınlık vermeyeceğimizi düşündüğüm bölgelerde köpeklerimi salıyorum. Koşuyorlar, oyunlar oynuyorlar, onlar kuma elleme yorulana denli onlarla baş başa ormanda gezip dolaşıyorum, böylecene eve döndükleri devir benim işim baş döndürücü emeksiz oluyor, zira haylazlık meydana getirecek enerjilerini ormanda gezerken tüketmiş oluyorlar ve evde derinliğine levent uyuyorlar." ifadelerini kullandı.

Akkök, kişilerin ülke yaşamından vazgeçebileceğini tabir ederek, laflarını şöyleki tamamladı:

"Sosyal medyada beni izleme fail nice dostum şu anki hayatım düşüncesince 'ne elleme kuma hayat, bari ego de hakeza yaşayabilsem' diyorlar. Bunu söyleyenlerin dünyasına baktığımda isteseler hakeza kuma yaşamı yaşayabileceklerini fakat alışkanlıkların ve kalıpların esiri olduklarını görüyorum. Özellikle içerisinden çıktığımız derinliğine müstevli devrinde hayatımızı baştan kurgulama, baştan betimleme imkanımız bulunduğunu öğrendik. Ben “keşke şimdi önceki hakeza kuma yaşama geçebilseymişim” diyorum. Köyde yaşamaya başladıktan sonraları 'keşke şimdi önceki deneseymişim' dedim. Başka bireylere da bunu açıklamak istiyorum, düşünürsek o denli olanaksız değil. Şehre mahkûm değiliz, bu biçimde kuma dirim gerçekte mümkün."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler