USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Serebral palsili 27 yaşındaki fizik dehası, Stephen Hawking'in izinde

Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünde birlik burslu terbiye alan, Boğaziçi Üniversitesinde "Matematiksel Fizik" dalında faziletkâr lisansına bitmeme fail Yusuf Samet İlerisoy, beğenisini çekmiş olduğu düşüncesince açıkça öğretimin gün ve toplum bilimi bölümlerini de bitird

Serebral palsili 27 yaşındaki fizik dehası, Stephen Hawking'in izinde
03-10-2021 11:36
Ankara

Tam bursla kazanıp yetişek almış bulunduğu Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünü bitiren, Boğaziçi Üniversitesi'nde "Matematiksel Fizik" dalında erdemli lisansına bitmeme fail serebral palsili (SP) Yusuf Samet İlerisoy, Türkiye'nin önde mevrut bilgelik insanlarından olmaya hazırlanıyor.

Fizik ve matematikteki faik kabiliyeti ve "beyin felci" şekilde da aşina SP'nin hastalık bulunduğu fiziki engelinden çevre 2018'de ölüm fail dünyaca ünlü fizik profesörü Stephen Hawking'e müşebbeh 27 yaşındaki İlerisoy, kariyerini de ünlü bilgelik insanının izinden bitmeme ettiriyor.

Bebekliğinde SP tanısı konulan, 4 yaşına ulaştığında babasını kaybeden İlerisoy'un yaşamdaki en şişman destekçisi anası oldu. Genç dahi, maddesel imkansızlıklar içinde güzeşte yaşamında karşısına çıkan hepsi engelleri yegâne on paralık aştı.

Üniversite sınavında yegâne tercihi bulunan Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünü yüzdelik 100 bursla ele geçiren ve Boğaziçi Üniversitesi'nde "Matematiksel Fizik" dalında erdemli lisansına bitmeme fail İlerisoy, uğraşı şekilde takdirini çekmiş bulunduğu düşüncesince açıkça tedris üstünden lisans düzeyindeki gün ve toplum bilimi bölümlerini de bitirdi.

Ankara Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve Serebral Palsili Çocuklar Derneği'nin (SERÇEV) çalışkan üyeleri ortada toprak düzlük İlerisoy, üniversitede düşünüm kulüplerinde tanıştığı avlu arkadaşı Merve Pehlivan ile temmuzda dünya evine girdi.

Türkiye'nin fizik dalında önde mevrut bilgelik insanlarından olma hedefine emniyetli adımlarla ilerleyici İlerisoy, SP'ye temerrüt sıfırdan zirveye taşımış bulunduğu hayatını AA muhabirine anlattı.

İlkokul öğretmeni dönüm noktası oldu

Çocukluğunun fizik otama süreçleriyle geçtiğini, müşterek muhtelif bildirme edilmediği anaokuluna annesinin mücadelesiyle başlayabildiğini kail İlerisoy, beşinci sınıf öğretmeninin ise hayatını değiştirdiğini vurguladı.

"İlkokul öğretmenim Zeki Karadağ, benim tahsile tutunmamı sağlayıcı en ehemmiyetli kişilerden biriydi. Bendeki cevheri ayırt ederek onu ışıldattı." diyen İlerisoy, ortaokulun peşi sıra ortaöğretim sınavlarında ilk 5 bine girerek İstanbul'un kalburüstü okullarından Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesini kazandığını belirtti.

Fizik ve aritmetik sevgisinin, gelişigüzel bilgiyi sorgulama merakının da beşinci sınıf öğretmeni çeşidinden namına aşılandığını, önemsiz yaşlardan itibaren bu bölgelerde yetişek edinmeyi ve tedris üyesi olmayı maksat belirlediğini özetleyen İlerisoy, "Fizik benim hayatıma cümbüş katan en ehemmiyetli unsur." ifadesini kullandı.

"Sevgi kelimesi, eşime duygularımı bildirmek düşüncesince az gelir"

Yusuf Samet İlerisoy, Bilkent Üniversitesini kazanmasıyla annesinden ayrılıp ilk kere yegâne başına değişik müşterek şehre geldiğini, talebelik yaşamı süresince yurtta kaldığını belirterek, bunun namına baş döndürücü şişman deneyim katığını dile getirdi.

Üniversitenin düşünüm kulüplerinde tanıştığı eşiyle levent boylu idame eden arkadaşlıklarının peşi sıra orak ayı ayında evlendiklerini aktaran İlerisoy, eşinin de erdemli lisansına bitmeme ettiğini, eş noktalarının baş döndürücü bulunduğunu söyledi.

İlerisoy, "Eşimi baş döndürücü seviyorum ve gelişigüzel şeyden evvel ona baş döndürücü hürmet duyuyorum. Aynı şeylere bire müşterek anda gülebiliyoruz, bu arada operaya, baleye gidebiliyoruz. Birlikte izlem ettiğimiz İngilizce diziler var. Sevgi kelimesi ona bulunan duygularımı bildirmek düşüncesince az ayrım gelir. Onu baş döndürücü sayıyorum, bedel veriyorum. Evde birbirimize 'hoca hanım-hoca bey' diyoruz. Birlikte doktora yapma, üniversitede öğretmen olma hayalleri kuruyoruz." dedi.

"Her bireye öz biricikliğiyle bakmayı öğrenirsek engel kalkar"

SP'yi "mavi gözlü" iktisap etmek derece natürel müşterek hassa şekilde gördüğünü dile getiren İlerisoy, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Serebral palsi iyi, kötü, zor, bedava ve ayrıca değişik ayrım değil; bu benim bütünümün müşterek özelliği. Serabral palsinin bu derece farklılaştırılmasının sebebini de 'standardizasyon' şekilde görüyorum. Şu anda en baş döndürücü savaşım ettiğimiz şeylerden birisi bu.

Eğer müşterek çağ gelişigüzel bireye öz özellikleriyle, öz biricikliğiyle bakmayı öğrenirsek, gelişigüzel bireyi kendisi şekilde değerlendirip, ona kendisi şekilde muamelat edersek eksiksiz engellerin kalkacağına inanıyorum. 2 metrelik müşterek insanoğlu 4 metrelik müşterek yere ulaşamaz fakat bu onun ayıbı değil, tabiatın kanunudur. Kimse ona 4 metrelik müşterek yere ulaşamadığı düşüncesince 'engelli' diyemez. Toplumda engelli erat mevcut fakat bunun müsebbibi kişinin kendisi değil, camianın ona sunamadığı olanaklar."

İlerisoy, "Bir serebral palsili fert baş döndürücü elleme doktor, baş döndürücü elleme CEO, baş döndürücü elleme cumhurbaşkanı, baş döndürücü elleme öğür yöneticisi olur. Yani bizim olabileceklerimiz, olamayacaklarımızdan bin büküm henüz müşterek tomar ve verimli. Benim durumumdaki çocuklar, çoluk çocuk de katiyen umutlarını yitirmesinler. Önlerini açan abileri, ablaları da var. Herkes potansiyelinin bilincinde olsun." halinde konuştu.

"Annemin mücadelesinin ürünüyüm"

Samet İlerisoy, annesine duyduğu sevgiyi ise "Annem benim gelişigüzel şeyim. Beni bugünlere getiren insanlardan birisi değil; beni bugünlere getiren insanoğlunun ta kendisi. Onun mücadelesinin müşterek ürünüyüm ben. Annem olmasaydı ego olmazdım." laflarıyla dile getirdi.

Annesinin namına dürüstlüğü, adabı, azimli olmayı, savaşım azmini aşıladığını vurgulayan İlerisoy, annesinin önemsiz yaşlardan bu yana dediği "Senin yapabileceğin yegâne müşterek iş var; okuyup şişman eş olmak." nasihatini aklından çıkarmadığını, o yolda herif kızarmak düşüncesince çabaladığını söyledi.

"İyi ki benim oğlum olmuş"

Yusuf Samet'in anası İstemihan İlerisoy da oğlunu 29 yaşlarında dünyaya getirdiğini, eşini kaybetmesinin peşi sıra İstanbul üzere müşterek şehirde, bekâr başına çocuğuyla mücadeleye başladığını anlattı.

İstemihan İlerisoy, engellilerle ait toplumda farkındalığın eskiye layıkıyla baş döndürücü arttığını, devletin engellileri henüz müşterek tomar desteklediğini belirterek, "İyi ki hayatımızdaki eksiksiz olumsuzluklara karşın baş döndürücü savaşım etmişiz. Bütün her insana de tavsiyem ne olursa olsun mücadeleyi bırakmamaları. Oğlumla alım çalım duyuyorum, elleme ki var, elleme ki dünyaya gelmiş, elleme ki benim oğlum olmuş." diyerek konuştu.

"Yusuf Samet hayatımı baş döndürücü değişik müşterek boyuta taşıdı"

Yusuf Samet İlerisoy'un 24 yaşındaki benzeri Merve Pehlivan İlerisoy da şu an TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesinde Güvenlik Çalışmaları dalında erdemli lisans yaptığını dile getirdi.

İlerisoy, şöyleki konuştu:

"Yusuf'la aramızda baş döndürücü değişik müşterek haberleşme var. O benim hayatımı baş döndürücü değişik müşterek boyuta taşıdı. Evliliğimiz yaklaşan çevremizde yadırganmadı fakat müşterek defa ki toplumda değişik tepkilerle karşılaştık. Bindiğimiz metroda, gittiğimiz hastanede hakeza vakalarla karşılaşıyoruz. Bence ilişkimizin en dobra tarafı da bu. Karşılaştığımız yadırganmalarla, anlaşılmaz tepkilerle, baş başa dalavere geçip, baş başa gülebiliyoruz.

İnsanların 'eşim' dediğimde müşterek müddet duraksaması düpedüz bizlere anlaşılmaz ve matrak geliyor. Bana öğütleme vermeye etkin da 'cenneti garantiledin' diyerek avutmaya etkin da baş döndürücü oldu. Biz bunlara baş başa gülüyoruz, baş başa eğleniyoruz. Çünkü baş döndürücü şükür ego de Yusuf da mahsus müşterek farkındalık düzeyini aştık, ne eksiğiz ne de öğütleme edilecek durumdayız. Sadece ilişkimizin değişik dinamikleri mevcut ki gelişigüzel alım satım hakeza aslında."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler