USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Selimiye Camisi'ndeki restorasyon sürüyor

Türk-İslam mimarisinin başyapıtlarından aziz Selimiye Camisi'nin şümullü restorasyonu bitmeme ediyor.

Selimiye Camisi'ndeki restorasyon sürüyor
24-09-2022 19:02
Edirne

Edirne Valisi H. Kürşat Kırbıyık, AA muhabirine "mücevher" kendisine nitelediği Selimiye Camisi'ndeki restorasyonun kestirmece 10 aydır bitmeme ettiğini anımsattı.

Çalışmaların aceleci ilerlediğini tabir fail Kırbıyık, "Selimiye'de Cumhuriyet periyodunun en şümullü restorasyon işi sürüyor, inşallah cami içindeki işimizi doğacak sene mayıs ayına genişliğinde bitirmeyi hedefliyoruz. Caminin dışındaki icraat ise bitmeme edecek." dedi.

Vali Kırbıyık, bugüne genişliğinde çalışmalarda mermi destar bakım ve tadilatları, tür işleri, raspa işlemleri, kündekari kapıların bakım işlerinin yapıldığını anlattı.

Çinilerin temizliğinin sürdüğüne ayraç fail Kırbıyık, "Yine konservasyon emek harcamaları bitmeme edecek. Eksik bulunan çinilerin de tamamlanması bu restorasyon çalışmalarının ehemmiyetli başlıklarından birisi." niteleyerek konuştu.

Minarelerdeki çalışmalar

Kırbıyık, restorasyon çalışmalarındaki en ehemmiyetli faaliyetlerinden birinin de minarelerde yapıldığını söyledi.

Dıştan sarılan kestirmece 85 m. uzunluğundaki minarelerde düzentileme yapıldığını aktaran Kırbıyık, "Zaman süresince mahsus aşınma ve ya duruk yapılarıyla ilgilendiren risklerin ortaya çıkıp çıkmaması aşırı önemliydi. Buna bağlı ilmî tespitler yapıldı. Bilim yerleşmiş da mevzuyu değerlendirildi. Herhangi müşterek söküm gereksinimi olmadan yapılacak ihya ve tamirat çalışmalarıyla yeni baştan minarelerin işlev verebileceği anlamında müşterek değişmeyen verildi. Bu da çalışmaların hızlanması düşüncesince akıbet basamak önemliydi." dedi.

Kırbıyık, bilgelik yerleşmiş kontrolünde çalışmaların çabucak sürdürüldüğünün altını çizdi.

Çalışmalar esnasında Selimiye ziyarete açık

Selimiye'nin restorasyonu esnasında ziyaretlere açıkça bulunduğunu anımsatan Kırbıyık, bunun ehemmiyetli müşterek hata bulunduğunun da altını çizdi.

Selimiye'yi görmeye diyar içi ve dışından binlerce ferdin geldiğini vurgulayan Kırbıyık, şu şekilde bitmeme etti:

"Seçilen yöntemin akıllıcasına bulunduğunu düşünüyorum. Çünkü aşırı ırak yerlerden Selimiye'yi gitmek düşüncesince mevrut misafirlerimiz oluyor. Onlar şu anda hem perestiş hem görüşme boyutuyla Selimiye'yi görüşme ediyorlar. Yaklaşık dörtte bütünlük meydan ibadete açık. Tabi şu anda Selimiye'yi Selimiye karşılayıcı özelliklerden bir tanesi bulunan kubbeyi rüyet fırsatları olmuyor. İnşallah doğacak senenin arasında tamamlanıp içerideki yapı yeri ve iskeleyi söktükten sonraları kubbenin de sergilenebilir bir vaziyete getirilmesiyle, topu topu misafirlerimize kubbeyi de ekspozisyon fırsatı bulmuş olacağız."

Restorasyon kapsamında neler yapılacak?

Çimentolu icraat yapıdan uzaklaştırılacak, caminin cıncık ve ahşap mesame doğramaları ağız ağıza yenilenecek. Uygulamada eksiksiz caminin arazi döşemeleri sökülerek, ibdai olanlar arama edilecek ve ortam taşlarında rastgele müşterek hasar var ise ilgilendiren raporlar doğrultusunda hasarlar giderilecek. Mahfil sert zemininde kullanıldığı belirleme edilen çimentolu şap mekanik yöntemlerle sökülerek yapıdan uzaklaştırılacak ve otantik ortam (küfeki) açığa çıkarılacak.

Cami süresince arazi meydan 264 alçı içlikten 1983 onarımlarında DOĞRU cıncık yahut pleksiglas yapılanlar, baştan paslanmaz polat strüktürlü ve şişe dibi camlı kendisine yenilenecek. Tüm parafin çimentolu dışlıkları ise suya dayanabilen alçı (anhidrit yahut şeker hastalığı hastalığı alçı) ile paslanmaz teçhizatlı ve şişe dipli kendisine değiştirilecek.

Cami anne mekanın topu topu pencerelerindeki ibdai ahşap kepenkler ile ahşap kapılar ilkin madun eteklerinden arama edilerek çürüme, materyal kaybı ve az zerre onarımları yapılacak. Caminin atmosferik etkilerle çürümüş bulunan topu topu ahşap mesame doğramaları restorasyonda baştan yapılacak.

Caminin tür işlerindeki bozulmaları da restorasyon çalışmalarında giderilecek.

Geçmiş onarımlarda zamanın restorasyon anlayışı kendisine bildirme gören fakat ahit sakıncaları dolayısıyla sırf zamanı yapıya dokunca donör kendisine bildirme edilen kubbelerdeki sıvalar, derz tamirleri, döşemelerdeki çimentolu şap, beton dışlıklar kabilinden portland çimentolu uygulamalar, restorasyon emek harcamaları esnasında yapıdan uzaklaştırılacak.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler