USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Magazin

Selahattin Taşdöğen: 'Türkiye’de sabahın körü kalkan oyuncu oluyor'

Ünlü oyuncu Selahattin Taşdöğen, sinemalarda filmin en ateşli durumunda çatır çatır darı yiyenlerle, yalnızca güzellikleri düşüncesince gösteriş maruz dirayetsiz mankenlere biberli püskürdü. Üç-dört bölümden sonradan yayından kalkan absürt akkuş dizilerden ağrı yanan T

Selahattin Taşdöğen: 'Türkiye’de sabahın körü kalkan oyuncu oluyor'
13-11-2021 10:04
Seminer düşüncesince geldiği Bursa'da İHA mikrofonlarına mütekellim deneyimli oyuncu Selahattin Taşdöğen, Türkiye'de sabahın körü kalkanın oyuncu olduğu için ağrı yandı. Usta oyuncu, piyasanın problemlerinden bahsederek, “Bizim sektörde başağrısı daim olmaktadır ve daim olmuştur. Sıkıntılar setlerden ve şartlardan başlıyor, anlatmakla bitmiyor. Bir de önüne mevrut hacısı hocası oyuncu Türkiye'de. Sabah erken kalkan ortak bakıyorsun oyuncu olmuş. Türkiye'de bu derece oyuncu vardı da tığ mi bilmiyorduk? Nitelikli, niteliksiz, ortak bakıyorsunuz, dü aylık, üç maaş eğitimlerle oyuncu olmuş.

Bir bölge mevcut Mecidiyeköy'de; değme apartmanın altında biricik kast firması, ortak de ıvır zıvır ortak oda... Orada terbiye veriliyor. Kardeşim, terbiye verici kim? Uzmanlık piyasası mıdır? Ders verebilecek kabiliyette midir? Bunu denetleyen ortak kululuş mevcut mıdır, bulunmayan mudur? Hiçbir şeyimiz aklık değil ki, oyunculuğumuz aklık olsun. Denetlenecek ortak güruh nesne varken, gelip kimesne sormuyor. Senin sigortan mevcut mı, güvencen varmı diyen yok” halinde sitem etti.

“Bir güruh absürt atmaca cenah film film var”

Dizileri de eleştiren Selahattin Taşdöğen, “Bir güruh absürt atmaca diziler var. 3 bölüm, 4 büro oynayıp, ondan sonradan yayından kalkıyor. Bizim örf ve adetlerimize uygunsuz ortak güruh absürt dizi... Açıkçası ego ortak oyuncu şekilde arada sırada oynamaktan çekiniyorum. Filmler yapıyoruz, ipe izbe gelmez roller oynuyoruz. İş o derece ucuzlamış ve ayaklar dibine edilgin ki, ortak bakıyorsun tek tanımadığın, bilmediğin ortak adam, 20-22 yaşlarında, ortak dizide olayın kahramanı, kısaca başrolü, kibar ortak bacak yahut elleme ortak kız. Aldığı terbiye sıfır, oyunbazlık sıfır. Tek vasfı, çabucak yüzünün elleme ve gözlerinin de yeşil olması. Kardeşim onun gözü yeşil değil gökçe olsa ne yazar, yağız olsa ne yazar? Eğer o flaş önsezi yoksa, oyunbazlık hesabına ortak nesne olmadan ve bana aktaramıyorsa, ne yapayım ego onun gözünün rengini? Çünkü oyuncu değil o; birinin tanımış olduğu ve dürtüğüyle mevrut oraya. Birinin tanımış olduğu olmuş, başrolü kapmış, fakat götüremiyor. Götüremez, zira temeli yok. Temeli sıfır ortak çatı ise karşı sarsıntıda yıkılır. Onun düşüncesince bu kibar erkek, elleme kız sistemine ortak akıbet verip, oyunculuğa bakalım” dedi.

Sinemada darı yiyenlere acı püskürdü

Sinemalarda darı satılmasına ve yenilmesine erinç bulunduğunu anlatım fail Selahattin Taşdöğen, laflarını şöyleki sürdürdü:

“Küfürler nükte konusu olmuş, izleyicide gülüyor buna. Seyretmenin üstelik ortak adabı olmaktadır ortak tiyatroda, ortak sinemada. Elinde büyük mısır. Burada bilet alırken sana ortak herke da darı veriyor. Oturup orada darı yiyip film izliyorsun. Böyle ortak abuk sabukluk kabil mi? Ben bu derece laubali ortak iş yaptığımızı zannetmiyorum. Sen orada, pür özen benim yaptığım şeyi, sağa sola fındık fıstık atarak, darı atarak izleyemezsin. Böyle ortak hürmetsizlik içinde bulunamazsın. Ben birlik mütemerkiz olmuşum, filmi veya oyunu izliyorum, yanımdakinin çatırtusundan, çuturtusundan filmi izleyemiyorum. Sonra kudret yandığı devir beyaz perdenin pisliğini görüyorum. Niye daim darı satıyorsunuz? Bilet mi satacaksınız, darı mı satacaksınız, ortak değişmeyen verin. Bu madde denetleme dibine alınsa elleme olur.”

Dolandırıcı yapımcılara tepkili

Bazı yapımcıların aktörleri dolandırdıklarını tez fail eski aktör, “12 sene dilimi içinde ortak buçuk milyon vahdet ortak alacağım var. Ben tek imal firmasının ortağı değilim. Ben alacağım paraya bakarım. Onu da alabilirsek tabii. Çok ağırbaşlı çalışan, baş döndürücü elleme kimi imal şirketleri mevcut da, bununla bu arada ortak de meraksız ve en önce zat işinin ortak an önce olmasını talip yapımcılar da var. İşte cenah film film yayınlanacak, yayınlandıktan birçok ay sonradan bu mülk yatacak. Yatar mı, yatmaz mı? Ondan sonradan o imal şirketindeki adamı tığ bulur muyuz, bulamaz mıyız? Şu ânda benim piyasada kısaca 12 sene dilimi içinde ortak buçuk milyon vahdet mesabesinde ortak alacağım var. Bu elleme ortak nicelik benim için. Oynamışım, film gösterime girmiş çıkmış, televizyona girmiş çıkmış, fakat kameraman kaçmış. Böyle adamlar da var.

Sen benimle bire ortak masada oturuyorsun, kemirmek yiyorsun, çay içiyorsun. Sonra bire ortak projede fariza alıyoruz, monitör kanalına veriyorsun, oynuyor. Ondan sonradan sen benim hakkım bulunan parayı alıp kaçıyorsun. Bu kameraman değil ki, bu dolandırıcı! Bunu deminden iştirak ve monitör kanalı bilmiyor mu? Biliyor. Ama bu erkeğe yeniden ortak plan veriliyor. Oysa kanallar şöyleki yapsa; meselâ mülk veriyorsun ya, demeli ki yapımcıya, sen fen elemanın oyuncuların paralarını ödedin mi? Atıyorum, dördüncü bölümün parasını ödedin mi? Tabii ödedim! Göreyim o devir makbuzları! Yani tığ film şirketiyle muhatap olamıyoruz. Çünkü o diyor ki, ego seni tanımam kardeşim! Ben imal şirketi ile anlaştım. Siz orayla anlaştınız; beni bağlamıyor, ego çabucak oynatırım. Tamam elleme de, en azından bizi garanti dibine alabilmek düşüncesince bunu yapabilirsin” niteleyerek konuştu.

“Emeğimi sömürtmem”

Telif Kanununun ortak an önce çıkarılmasını talip Selahattin Taşdöğen, “Yetkililere diyorum ki, şu Telif Yasasını çıkartın. Benim ve benim kabilinden olanların hakkını koruyun, ego senelerce oyunbazlık yapıyorum, fakat ortak kez mülk alıyorum. O film ise bin kez televizyonlarda oynuyor. Ama ego tek adalet arzu edemiyorum. Benim hakkım gasp ediliyor. Ben emeğimi sömürtmem! Lütfen şu Telif Yasasını çıkartın. Bu kanunu çıkartın ki, kendimizi de, çocuklarımızı da garanti dibine alalım. Türkiye'de bundan sonradan bu kanayan yaraya lütfen pansuman olun'' niteleyerek laflarını tamamladı.

Ahmet Melih Şensöz
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler