USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sektörlerin ihtiyacına mucibince uyarlanabilecek domestik dronun üretimine başlandı

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark'ta üretimine başlanan acemi soy sop dron, 15 kilo taşıma kapasitesi ve 130 kilometre menziliyle çırçıplak kullanımıyla ayrışık bölgelerde çalışkanlık gösterecek.

Sektörlerin ihtiyacına mucibince uyarlanabilecek domestik dronun üretimine başlandı
17-12-2021 15:20
Kocaeli

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark Şirketi Fly Bvlos Technology'e ilgilendiren hangarda geliştirilmesine 60 mühendisin yardım vereceği dron, kontrol kurtarma, orman ve yer kontrolü, acele medikal verim taşıma, zirai çalışkanlık kabilinden katı baş döndürücü bölgede çalışkanlık dah etmek kıl payı tasarlanıyor.

Yerli yazılım ve donanımıyla iklim dışına ihraç edilmesi planlanan dronun, ihtiyaca mucibince çalım ve ağırlık taşıma kapasitesi artırılabilecek.

Projeyle alakalı 6 ülkeyle ön ortaklaşa iş protokolü imzalanırken, dronun elektronik ve madun sistemleri ile acemi konfigürasyonlarının sınav emek harcamaları bitmeme ediyor.

"Üniversite-sanayi iş donanmasında ehemmiyetli müşterek örneği oluşturduk"

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, AA muhabirine, Türkiye'nin araştırı üniversitelerinden birisi olduklarını belirterek, tayyare mühendisliğinde ne bölgeye odaklanmaları icap ettiğini danışma ettiklerinde dron teknolojileri mevzusunun ön plana çıktığını söyledi.

Sivil drone teknolojisinin Türkiye'nin az bulunduğu alanlardan birisi bulunduğunu gördüklerini, buna müteveccih darülfünun adına icraat hazırlamaya başladıklarını aktaran Aslan, şöyleki dedi:

"Türkiye'nin bu konudaki ek kıymetine yardım sağlamaya çalışacağız. Bu bağlamda da teknoparkımızda ilkin dron teknolojisiyle ilgilenen firmaları müşterek araya iletmek istedik. Haziranda bitirdikleri girişimle burayı Fly Bvlos Technology 6 ayda baş döndürücü ehemmiyetli müşterek yere getirdi. Bu hem bizim teknopark alanımız düşüncesince hem de Türkiye'nin ilerideki dron teknolojisi düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli adımdır. Buraya 'Dronpark' diyoruz. Bu Dronpark vatanımızda ilk, Türkiye'deki üniversiteler ortada ilk, bundan henüz bambaşka müşterek mazmun yok."

Aslan, Dronpark'a iklim dışından icra vekili düzeyinde ziyaretler bulunduğunu dile getirerek, darülfünun endüstri iş donanmasında ehemmiyetli müşterek örneği burada oluşturduklarını kaydetti.

Burada dron teknolojisiyle alakalı firmaları müşterek araya getirerek onların tekerlek tekerlek ürettiklerini birleştirip dronlar tekvin etmek istediklerini özetleyen Aslan, "Dron geliştirmeleri dair icraat yapıyoruz ve dron pilotluğu eğitimi veriyoruz. Bir dron ile başladık, şu anda 3-4 dronun dizaynı dair çalışıyoruz. Bundan sonraları dron pilotluğu eğitimine başlayacağız. Teknolojiyi kullanarak, uçman dronu ortada olmaksızın İstanbul'dan Erzurum'a bile uçurabilecek." ifadelerini kullandı.

"Dron teknolojileri geleceğin teknolojileri ortada gösteriliyor"

Fly Bvlos Technology Genel Müdürü Murat Islıoğlu da dron teknolojisinin geleceğin teknolojileri ortada gösterildiğini belirterek, bu mevzuda dünyada da ağırbaşlı icraat bulunduğunu söyledi.

Tamamen evcil yazılım, acemi donanımla dizayn dron üretmeye hız ettiklerini dile getiren Islıoğlu, "Burada müşterek meslek adına dron pilotu beslemek istiyoruz. Onun bakımcısını yetiştirmek, akla yatkın konseptte dronlarla zat yazılımı ve zat donanımıyla bu pilotları da birleştirerek gerekseme duyan ülkelere, gerekseme duydukları konfigürasyonda bunları topyekun müşterek mazmun adına ihraç eylemek istiyoruz. Ana amacımız; dron teknolojilerinin müşterek halde ucundan tutan, kanadını yapan, pervanesiyle ilgilenen, cazibe motoruyla ilgilenen, öbürü yegâne zamanlı koşa zamanlı motoruyla ilgilenen şirketleri müşterek araya getirip müşterek görevdaşlık oluşturarak müşterek üretim yapmak. Tamamen sivil polis polis taraftayız." sanarak konuştu.

Islıoğlu, üstünde çalışmış oldukları dronun mühendislik hesaplamalarını, kavramsal tasarımlarını ve öbürü planlamalarını yaptıklarını anlatarak, teknopark endüstrisi içerisindeki 24 dönümlük arazide dron kümelenmesine müteveccih düzlük oluşturduklarını kaydetti.

Takım önderi Orkut Aktaş ise iklim platformunda en şişman ek değerin aerodinamik tasarımdan geldiğini aktararak, kendilerinin de bu aksam dair yoğunlaştıklarını, bire müşterek sürede oto pilot, yazılım ve öbürü madun dizge entegrasyonu çalışmalarına bitmeme ettiklerini belirtti.

Dronun değişik şartlarda emin ameliyat yapabilmesini hedeflediklerini vurgulayan Aktaş, "Diğer vasıtaların fariza yapamadığı yerlerde baş döndürücü henüz emin müşterek halde fariza meydana getirecek müşterek dizge üstünde çalışıyoruz. 2 değişik ek gün üstünde çalışılıyor. İlk çıkma revaç ağız ağıza elektrikli lityum yükün pil teknolojisine bağlı, müşterek ahir dizge de hibrit. Bu mevzuda nice değişik ek gün mevcut. Bunları şu an mühendislik açısından değerlendiriyoruz. Taşıma kapasitesi yarayışlı ağırlık miktarı 15 kilo olacak, 130 kilometre mesafeye ağırlık taşıyor olacak. Özellikle ulaşılması güç alanlara medikal dayanak noktası sağlamak, arama-kurtarma çalışmalarında kurtarmaya henüz baş döndürücü dayanak noktası özgülemek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler