USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Şeker hastası eşine iflah arayan kadın, şeker otu yetiştiricisi oldu

Malatya'da ırgatlık özne 51 yaşındaki Suna Gedik, şeker hastası eşine neyin güzel geleceğini araştırırken varlığından haberli bulunduğu şeker otunu yetiştirerek seçenek ürünle dirimlik elde etti.

Şeker hastası eşine iflah arayan kadın, şeker otu yetiştiricisi oldu
08-10-2022 14:02
Malatya

Suna Gedik, şeker hastası eşi Kemal Gedik'in tedavisinde kullanılabilecek bitkileri araştırırken şeker otunun tabii tatlandırıcı adına kullanıldığını öğrendi.

Daha sonradan bitkinin yetiştirildiği dünya koşulları ve arazi yapısı üstünde araştırı işleyen Gedik, ürünü ekmeye değişmeyen verdi.

Gedik, Burdur'dan getirmiş bulunduğu fideleri 4 hanımla 12 dönümlük tarlada toprakla buluşturdu.

Damlama sistemiyle suladığı bitkinin evvela hasadını işleyen Gedik, verim evvela teşrin sahasını büyütüp apayrı hanımlara da kalıp olmayı hedefliyor.

Yeşilyurt ilçesine ilişkin Mahmutlu Mahallesi'nde canlı Suna Gedik, AA muhabirine, çiftçi müşterek ailenin kızı bulunduğunu ve evlendikten sonradan da topraktan kopmadığını söyledi.

Eşiyle ekincilik ve hayvancılık yaptıklarını tamlayan Gedik, bugüne derece kayısı, pancar, tütün, buğday denli mahsulat yetiştirdiklerini tabir etti.

Gedik, şeker otunu ekmeden evvela bölgenin ikliminin bitkiyi yetiştirmeye makul olup olmadığını araştırdıklarını dile getirerek şöyleki konuştu:

"Biz meteorolojinin sonuç 10 salname dünya raporlarına baktık. Bitkinin ne koşullarda yetiştirileceğine elhak bakmıştık. Toprak analizi de yaptık, arazi bitkinin ekimi düşüncesince akıllıca çıktı. Proje adına düşündük, sınamak istedik. Eğer değerli olursak çevremizdeki kişilere da bunu tavsiye ederiz ve onlar düşüncesince çıkar kapısı olabilir dedik. Diktiğimiz sedirler yetişti, rastgele müşterek dava yaşamadık, güneşi ve suyu dost müşterek bitki. Bu da Malatya'da bereketli oranda var. "

Dönümden 100 kilo verim alındı

Şeker otunun şekerpancarına seçenek müşterek tatlandırıcı olduğunu, 12 dönüm bölgede evvela teşrin yaptıklarını özetleyen Gedik, şöyleki bitmeme etti:

"Senede 2-3 kez hasat alınabiliyor. Ekimini geç yaptığımız ve bitkinin evvela yılı bulunduğu düşüncesince toprağa tutunup büyümesi düşüncesince az buçuk devir geçti. Bu sebeple geç hasat yapabildik. Kadın arkadaşlarla bu arada hasadını yaparak sarıerik kasalarının ortamında kuruttuk. Bitkinin yapraklarını 2-3 günde kurutarak satışa apiko duruma getirdik. Hava koşulları güzel giderse ikinci hasadımızı yapabileceğiz. Dönümünde 100 kilo aldık, seneye bu miktarın artacağını düşünüyoruz. Projemiz var, hasat yaptığımız eş arkadaşlarla baş başa fide yetiştireceğiz. Ben evvela teşrin sahasını da bollatmak istiyorum, 10 veya 20 dönüm elan ekeceğim. Şeker otu aş talip hanımlara da arkalıksız dair müzakere görevlisi olacağız."

Şeker otundan meydana getirilen çayı kocasına ağırlama ediyor

Eşinin tahminî müşterek aydır kurutulmuş şeker otundan icra ettiği çayı içtiğini kail Gedik, şunları kaydetti:

"Ürettiğimiz bitki, şekerpancarına seçenek olacak müşterek tatlandırıcı. İnternetten araştırı yaparken bitkinin diyabet ile nice hastalığa güzel geldiğini ve şeker pancarına seçenek nebat bulunduğunu öğrendim. Çünkü şekerpancarından büküm be büküm elan lezzetli müşterek nebat ve ısın ile protein içermiyor. Akşamdan demliyorum, eşim yunak yeğleme etmiyor, itici içiyor. Sabahları kahvaltıdan evvela müşterek bardak (çay bardağı) içiyor. Biz çiftçi olduğumuz düşüncesince sabahleyin uyanır uyanmaz kahvaltı yapamıyoruz. Ondan evvela hayvanla uğraşıyoruz, tarlaya, bahçeye gidiyoruz. 1-1,5 vakit sonradan kahvaltı yapabiliyoruz. Eşim şeker otu çayını içip işleri yaptıktan sonradan kahvaltısını yapıyor artık. Eşim elan evvela huysuz oluyordu, şekeri düşüyordu, bedeninde titremeler oluyordu fakat bu şeker otu çayını içtiğinden beri anlattığım şikayetlerinin namevcut bulunduğunu gördük. Biraz elan rahat he ve bu bizim işimize geldi."

Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz da ekincilik işletmelerinde kadının ehemmiyetli noktayı bulunduğunu söyledi.

Kadın çiftçilerin yenilikçi bulunduğunu ve dirimsel yelpazelerini bollatmak düşüncesince farkı ürünlere yönelebildiklerini dile getiren Solmaz, "Suna Gedik de şehirde kalıp müşterek çiftçimiz. Şeker otu bakir kalorili ve pancara seçenek adına görülebilir. Şeker otu yetiştirecek eş çiftçilerimiz olursa odada verilecek eğitimlere yardım sağlaması düşüncesince kendisinden gır aldık." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler